A tisztaság egy olyan szó, amihez nagyon sok rossz tapasztalat, ítélkezés társul.

Én nehezen tértem rá erre az útra, mert amíg nem égettem meg magam a másikon, nem értettem, miben rejlik az ereje a szexuális önmegtartóztatásnak. Azért út – talán nem mondok újat -, mert a tisztaság nem egy fogalom, hanem egy életforma is, amikor ezeknek a döntéseknek a sorozatát meghozod. 

Elgondolkodtam azon, hogy a szexualitás mennyire gyönyörű és szoros kapcsolódás. 

Az anya-gyermek kapocshoz hasonlít, hiszen édesanyád kilenc hónapig a szíve alatt hordott, és fizikai értelemben véve ilyen közel csak egy személlyel kerülsz életed során: azzal, akivel szexuálisan egyesülsz.
Talán mind egyet érthetünk abban, hogy az egyik legszentebb, legtisztább dolog az, amikor egy nőn keresztül egy új élet születik a világra.

És a szexualitásunk ugyanezt a magasrendű kapcsot hivatott tükrözni két test, két ember között.

Megéltem már előző párkapcsolatomban azt, hogy milyen a szex eredeti természete: egy nagyon intim terület, ahol kitárulkozom a másiknak. Ahol nemcsak a testi vágyakat élhetem meg vele, hanem azt üzenem: „Én TÉGED akarlak, én a TIÉD vagyok”.
De amikor egy kapcsolatban nem is biztos, hogy benne maradsz, még csak dolgoztok rajta, akkor a testeddel olyan szintű közelséget megélni valakivel, aki mellett valójában még nem döntöttél… Ott megjelenik egy ambivalencia.

Ígérni sok mindent lehet. Az már egy tett, egy döntés, hogy odaállok legalább egy maréknyi ember elé, és ki merem jelenteni előttük azt, hogy “Nézzétek, én vállalom őt! Vele akarok lenni. Az ÖVÉ akarok lenni. Nem csak a négy fal között, nem csak most és a következő hónap(ok)ban. Hanem ezentúl mindig. Eggyé válik az életünk.”
Egy ilyen döntés nélkül a test nincsen egységben a szavaival – ahogyan az én testem sem volt, mert piroslott belül a felkiáltójel, hogy én ezt a döntést nem hoztam meg.

Nem tudtam, hogy azzal a fiúval hogyan alakul majd a sorsunk. Úgy tényleg. Közben pedig elkezdtem hozzá egyre inkább kötődni. Pedig a test is érzi, ha legbelül bizonytalan a szív. 

Ezért számomra a tisztaság a tisztelet jele. Tisztelem a saját testemet, nem teszem ki hazugságoknak. Tisztelem a másik testét is, hogy őt se bántsam meg.

Nem mondhatom a karjaimmal azt, hogy olyan szoros egységben vagyunk, amit csak ember kívánhat, ha valójában nem lehet tudni, hogy ez tényleg így lesz-e? Tényleg mindig a tiéd leszek-e? Rápecsételhetem-e a testemet a tiédre? 

A tisztaság számomra biztonság. Nem teszem ki a szívemet annak a fájdalomnak, hogy újból és újból összetörjön.

Elég nehezek lesznek a szakítások így is, de nem köt még annyi szál az illetőhöz, hogy a gyász fájdalma olyan mélyre hatoljon. Könnyebb lesz a döntés. Könnyebb az elengedés. Amikor testem-lelkem megosztom vele, ott már minden nehezebb. Hiszen erre is van a szex kitalálva: ragasztószalag a nehéz időkre. Vigasztalás, megbocsátás, újrakezdés. A szexualitás épít, gyógyít, közel hoz. De ha nem a megfelelő ember van mellettünk, sok mindent összezavar bennünk. Legelsőként a szívünket. 

A tisztaság végül számomra öröm. Mert szabadságot ad. Nyugalmat, békességet. Nem kell teljesítenem, nem kell megfelelnem. Van időm dönteni, nem kell olyan fokokat megugrani, amikre nincsen készen a szívem.

És amikor már igent tud mondani, akkor el tudom dönteni: ha te vagy, aki a társam lehet, akivel maradandóvá válhatunk, akkor maradsz-e  mellettem? Mert én megígérem. És ezt a döntést vállalom, mert fontos vagy nekem. Történhet ez húsz ember előtt, vagy akár háromszázhúsz előtt is. 

Ez elsőre talán kihívás, de

ha az ember elindul azon az úton, hogy egységben legyen a szíve és a hite a tetteivel, onnantól minden lépés felszabadító és könnyebbé válik. 

Jézus szerint  boldogok a tisztaszívűek… mert olyan dolgokat látnak, amiket mások nem.

S ahhoz, hogy mindezt mi is lássuk, az ő kissé szűk, de békés útjukon kell járnunk.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu