A minap mentem hazafelé a metrón, s egyszerűen ráragadt a szemem a mellettem ülő lány telefonjára. 

Egészen meglepő volt, hogy az X-en (Twitteren) minden posztot elolvasás nélkül lájkolt. Görgetés közben odaért az alábbi képhez, és rögtön kedvelte azt is. Gondolkodás nélkül. A kép főszereplői a mindig rossz, mindig bűnös, és legfőképp minden esetben pedofil papok voltak:

Kép forrása: Redbubble

 

Katolikusok, katolikus papok száma

A katolikusok száma folyamatosan csökken. Míg a világ népessége 2020-2021 között 118,6 millió fővel nőtt, addig a katolikusok száma a korábbi évhez képest csupán 16,2 millió fővel (1,2%) emelkedett. Még nehezebb kérdés a papok száma, pontosabban a papok hiánya. 2021-ben a világon egy papra 15 556 fő, közülük 3 373 katolikus jutott. Ez a szám még Európában az egyik legkevésbé ijesztő (1 784 fő/1 pap), de ismerve öregedő kontinensünket, nem dőlhetünk hátra. 

Magyarországon a papok száma 2005-ről 2016-ra 466 fővel (18%) csökkent 2110 főre, ez a szám azóta a halálozások, kilépések, s az egyre kevesebb szenteléseknek köszönhetően tovább csökkenhetett.

Legutóbbi (2022) népszámlálás szerint Magyarországon 900 000-el csökkent a katolikusok száma, így mindössze csak 2,9 millióan élnek hazánkban. 

Hogy miért is fontosak ezek a tények? Azért, hogy a problémát teljesebb körben láthassuk. Míg nő a világ lakosságának a száma, addig valójában stagnál a katolikusok száma, de ez a stagnálás is Afrikának, illetve Amerikának köszönhető, hisz ők ellensúlyozzák Európa csökkenését. Mindezek közben alig 2000 pap van jelenleg Magyarországon. Az abuzálási ügyek számát, legfőképpen pedig a magyarországi adatokat, ezzel a 2000-es számmal kell összehasonlítanunk.

Abuzálási ügyek Magyarországon

A jelenséggel kapcsolatban megkérdeztük Vadász Kinga szociális testvért, a Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Gyermekvédelmi szolgálatának munkatársát is.

Elmondása szerint az elmúlt körülbelül 15 évben öt-hat nagyobb abuzálási ügy volt hazánkban, melyben  eljárást kellett indítani és lefolytatni. Hozzátette, hogy az egyházi szabályozás jelenleg sokkal szigorúbb, mint a civiljogi szabályozás, s akár a póló alá benyúlás miatt is lehet vizsgálatot indítani.

Az egyházjogász azt is elmondta nekünk, hogy 2019 óta minden egyházmegye honlapján működik egy gyermekvédelmi felület, ahol bejelentést lehet tenni bántalmazás esetén. A beérkezett bejelentéseket egy bizottság vizsgálja ki felettébb részletesen, sokakat bevonva és megkérdezve – így például meghallgatják az áldozatot, de konzultálnak civil jogásszal is. A szerzetesrendek által fenntartott intézményekben is történtek ilyen visszaélések, ezért az egyes rendek illetve a Szerzetesi Iroda honlapján is található bejelentő felület.

A Szentszék rendkívül komolyan veszi a gyermekvédelmi ügyeket. Az ügyek többsége hozzájuk is eljut, ők is figyelemmel kísérik, a súlyosabb esetekben maga a Szentszék szabja ki a büntetést. Az egyház tisztában van azzal a valós problémával,  hogy sokáig nem foglalkoztak velük, mivel számára fontosabb volt a papi méltóság, mint az áldozat szemszöge. Most azonban nagy változás van a szemléletben, rengeteg új intézkedést vezettek be, új képzést indítottak el, mellyel az ilyen esetek felderítését, és az áldozatoknak való segítségnyújtást helyezik előtérbe. Fontos azonban, hogy ezt a folyamatot a társadalom is meglássa, a társadalom is értékelje – tette hozzá Vadász Kinga. “Az Egyház, mint intézmény védelme helyett a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelme; a cölibátus megsértése, mint büntetendő cselekmény helyett a másik emberi méltóságának megsértése; az elkövetők helyett pedig a vezetőség felelőssége került a fókuszba. Új kategória lett továbbá az emberi méltóság elleni büntetendő cselekmény. Eltussolás és áthelyezés, mint megoldás helyett a felelősségre vonást választja az Egyház.”

Magyarországon 2-3 ezer pap van jelenleg, és a papi szexuális visszaélések száma rendkívül alacsony. Habár itthon még nem készült átfogó felmérés a témában, a külföldi adatok azt mutatják, hogy az elmúlt 4-5 évtizedet vizsgálva, az ebben az időintervallumban szolgáló összes pap 1,5-3%-a esetében merült fel visszaélés gyanúja. Csak pletykák alapján nem lehet eljárást indítani, ellenben ha jön bejelentés, azzal nagyon komolyan foglalkoznak az egyházmegyék bizottságai. 

Francia megoldás 

Tavaly robbant a bomba, hogy Franciaország új, megelőző lépéseket tesz a papok szexuális visszaélésének megakadályozására. A Francia Püspöki Kar QR-kódot tartalmazó azonosító lapok hordására kötelezné a püspököket, papokat, és diakónusokat, hogy

a QR-kódot beolvasva bárki tisztában lehessen azzal, hogy a vele szemben álló egyházi személy zöld, narancs, vagy éppen piros beosztású-e korábbi elkövetett bűncselekményei miatt.

Az ilyesfajta megbélyegzés, illetve megkülönböztetés a történelem ijesztő és felettébb zord ismétlődését csalhatja bennünk elő. Hogy ez mennyiben függ össze a Katolikus Egyház tanításaival a bűnbocsánatról, a megváltásról, a második lehetőségről az nemhogy új kérdéseket vet fel, de alapjaiban kérdőjelezi meg a tanokat.  A szexuális bűncselekmények ellen tervezett ezen lépés nagy felfordulást és ellentmondó véleményeket szított. A túl kevés/túl sok intézkedést végül a tervek ellenére nem vezették be 2023. év végéig. 

Mindig csak azokról a repülőkről szólnak a híradások, amik lezuhannak. Miért nem hallunk arról a több százezer gépről, mely biztonságban célbaér?

Azokról, akik nem térnek le a jó útról, akik sikeresek, s teljesítik küldetésüket? Ha valaki elbukik, akkor azzal szemben nincs irgalom. Ha egy pap elbukik, akkor a papsággal és az Egyházzal szemben nincs irgalom. És sosem lesz erre elég gyógyír, hogy a maradék 99% jó, mint ahogy az sem, hogy II. János Pál pápa óta az egyház rendszeresen bocsánatot kér bűneiért. Vagy egyszer talán mégis elég lesz?

Záró gondolatok

Mikor valóban szexuális visszaélés és bűncselekmény történik, az rendkívül fájdalmas. Ezen eseteket fel kell deríteni, és a következményeknek meg kell születniük.

Az a jelenség azonban, hogy a papok homlokára rásütjük Káin jelét, és kinyilatkoztatjuk, hogy az összes pap pedofil, egyszerűen rossz, téves, és hazug.

Ilyen kijelentéseknél nem csak az élet egyéb területén lévő abúzusokat (pl. sport, üzlet, családon belüli erőszak), hanem a többségben lévő rendes papokat sem szabad elfelejtenünk. Ez a Gonosznak egy nagyon alattomos ténykedése, mely tudat alatt távolítja el az embereket az Egyháztól. Miközben az Egyház emberekből áll, az Isten Isten. Fontos különbség. 

 

A Főegyházmegyei honlapon számos, gyermekvédelemmel kapcsolatos állásfoglalás, tájékoztatás, illetve képzési anyagok találhatóak. 

További elérhető tanulmányok:

Puskás Balázs: Kiskorúak szexuális bántalmazása a katolikus egyházban, az USA-ban és Európában

John Jay Institute: The nature and scope of sexual abuse of minors by catholic priests and deacons in the United States 1950-2002

MHG Study – Sexual abuse of minors by catholic priests, deacons and male members of orders in the domain of the German Bishops’ Conference

Sexual Violence in the Catholic Church France 1950-2020: Summary of the final report Independent Comission on Sexual Abuse in the Catholic Church (CIASE)

Források:

Kép forrása: Redbubble

https://www.magyarkurir.hu/hirek/novekvo-es-csokkeno-adatok-katolikus-egyhaz-legfrissebb-statisztikak-tukreben 

https://www.magyarkurir.hu/uploads/content/134189/fajlok/en—dossier-statistiche-2023.pdf 

https://szemlelek.blog.hu/2017/06/30/igy_fogynak_a_papjaink 

https://hvg.hu/gazdasag/20230926_nepszamlalas_eredmenyek_ksh_vallas_demografia 

https://www.magyarkurir.hu/hirek/2-9-millio-fo-katolikus-magyarorszagon-ismertette-2022-es-nepszamlalas-vegleges-adatait-ksh 

https://www.gyermekvedelemebp.hu 

https://nypost.com/2023/05/17/catholic-priests-in-france-forced-to-wear-qr-codes-to-reveal-sex-offender-status/ 

https://www.france24.com/en/europe/20230513-french-catholic-church-to-provide-clergy-with-scannable-ids-in-bid-to-battle-sexual-abuse 

https://www.magyarkurir.hu/hirek/merjuk-eszrevenni-bantalmazast-dobszay-benedek-ofm-sapientia-uj-gyermekvedelmi-kepzeserol 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu