Vekerdy Tamás, a híres magyar pszichológus mondja, hogy “nevelés nincs, csak hiteles együttélés”. Hát, igen. Nem a gyerekemet kell jó emberré nevelnem, hanem nekem magamnak kell jól élnem az életem és ezáltal példát mutatni neki. 

Hogyan is néz ki ez nálam a gyakorlatban? Hogy miért is foglalkoztat ez engem annyira, hogy még cikket is írjak róla? Azért, mert ez a dolog eléggé nehéz, és ugyan még csak két hónapos a kislányom, máris úgy érzem, megbuktam. 

Mert hát, ugye, ne telefonozzon a gyerek, ne kütyüzzön az ebédlőasztalnál… Igen, de ha ezt szeretném, akkor nekem sem kéne mindenért a telefonhoz nyúlni. Még úgy is szinte lehetetlen küldetés, hogy a gyereket ne szippantsa be az online világ, ha otthon semmi ilyesmi nincs. Hát, még ha tőlem is ezt látja…

Szeretnénk, hogy legyen egészséges, egyen jó sok zöldséget, gyümölcsöt, és minimum két éves koráig semmi cukrot. Hahh! Ez mégis, hogy fog kinézni? Én eszem a tortát és ő a brokkolikrémlevest? Kicsit sem valószerű, hisz az lesz érdekes, ami az én tányéromon van. Ha meg dugiban éjszaka eszem a Milkát, akkor mit tanítok neki a hitelességről? Úgy néz ki, hogy az étkezési szokásainkat is meg kell reformálnom…

A sportról, a levegőzésről nem is beszélve. Mert azt tudjuk, milyen fontos, hogy sok időt töltsön a gyerek a szabadban. Mondjuk, nekünk felnőtteknek sem ártana. Szóval, ha nem csak vizet akarok prédikálni, akkor ezt is be kell iktatni a napba.

És ha már prédikáció… a nem túl fényes istenkapcsolatomon is jócskán csiszolni kéne. Hogy a karácsony, a húsvét ne csak szokás legyen, hanem lélekben is megélt valóság. Hogy

legyenek válaszaim azokra a kérdésekre, amelyeket hamarosan feltesz, és legyen bátorságom széttárni a kezem és nyitott szívvel tovább keresni, ha valamit magam sem értek. 

Hány és hány rossz szokásomat kell elhagynom, és mennyi újat kell beletennem a napomba… Egy ideje próbálkozom: a levegőzés egész jól megy, a képernyőmentességgel és a cukormegvonással hadilábon állok, de a legnehezebb a spiritualitásom tüzének újraszítása.

Egyszóval számomra a gyereknevelés életmódváltással kezdődik, és egyelőre többször bukom el, mint amennyiszer sikerül. De hálás vagyok, hogyha magamért nem is változtattam, kaptam egy Motivációt, akiért megéri. 

One Comment

  1. Réka 2024.02.18. at 14:41 - Reply

    Elképesztő jó volt olvasni, nagy igazságok vannak benne megfogalmazva, és úgy érzem ezeket a életmódváltoztatásokat nem lehet elég korán elkezdeni!

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu