Mindig is vágytam arra, hogy anya legyek, és amikor megtudtam, hogy babát várok, elhatároztam, hogy én ezt jól akarom csinálni. Legalábbis, a tőlem telhető legjobban.

Így hát beleástam magam a szakirodalomba, podcasteket hallgattam, cikkeket olvastam. És felfedeztem magamnak a közösségi média egy új szeletét: a kismamáknak szóló edukatív tartalmakat.

Nézzük a leghasznosabbakat. 

Listámat a kismamákat legjobban izgató témával, a szüléssel kezdem. 

Szerencsére számos olyan oldal van ma már, ami segít abban, hogy a szülő nő ne essen áldozatául valamilyen káros egészségügyi gyakorlatnak, és hogy a szülés szép élmény legyen. Felesleges beavatkozásoktól mentes, a lehető legháborítatlanabb, lélekemelő, eufórikus élény. Hálás vagyok, hogy kisbabám ily módon születhetett meg, amiben szerepe volt az alábbi oldalaknak is:

Ablakavilagra

Mamasherpas

Boldog_bekes_szules

Lamatriarcha

Csaszarvonal

Anyaszult

 

Vajon lesz-e elég tejem? Nagyon fog fájni a szoptatás? Igény szerint vagy valamilyen rendben szoptassam a babám? Miért jó ez egyáltalán? – születendő gyermekünk táplálásával kapcsolatban számtalan kérdés felmerülhet bennünk. 

És ahogy a szülésre, úgy a szoptatásra is érdemes felkészülni. Nem hallottam még olyan anyukáról, akinek a szoptatás elsőre könnyen és fájdalommentesen ment volna, ám babánk egészsége érdekében megéri a küzdelem. (A nők legnagyobb százaléka tud szoptatni, ha ehhez megfelelő segítséget kap.) Ezért is nagyon jó, hogy ebben a témában is számos értékes tartalmat találhatunk az Instagramon:

Nekedismegy

 

Anyatej

Bv_szoptatastamogatas

Kotodve_taplalni

Ujszulott_osztalyon_irci

 

A várandósság alatt és szülés után is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk testünkre, saját egészségünkre. 

Ebben az alábbi oldalak lehetnek segítségünkre:

Kismamzi

Maroti_petra

Jeges_jutka_kismamatorna

Kis_mami_zug

 

Testi egészségünk mellett lelki egészségünkre is érdemes odafigyelni, hisz mind a várandósság, mind a szülés és az azt követő gyermekágyi időszak tartogathat érzelmileg nehéz időszakokat. Az azt követő jó pár év kihívásairól nem is beszélve. Ilyen témákban az alábbi oldalakat ajánlom:

Babakapocs

Ujanyaszuletik

Anyatukor

Anyaterapia

Anya.is.ember

Biztatok minden kismamát, hogy informálódjon, tanuljon és kérjen segítséget más édesanyáktól, szakemberektől. Ossza meg kérdéseit, félelmeit, megéléseit, és keresse a válaszokat. Bízom benne, hogy ezzel az összeállítással én is hozzá tudtam egy kicsit járulni ahhoz, hogy minél többen felkészülten vágjanak bele ebbe az anyaság nevű gyönyörű kalandba.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu