Lassan történt, nem hirtelen. Először a vasárnapi templomok maradoztak el, apránként, majd teljesen, aztán a keresztény tartalmak, podcastek, zenék, végül lesújtott az utolsó csapás: abbahagytam az imádkozást.

Ezzel együtt eltűnt az életemből a fény is, az az erős tudat a hétköznapokban, hogy a dolgok okkal történnek velem, legyenek jók vagy rosszak és „megtörve bár, de fogyva nem” haladok előre.

Hogyan vettem észre? Vagy egyáltalán miért távolodtam el? Jó kérdések, és biztos van, aki azt gondolja most, hogy magamra vessek. Lelkileg gazdag élet nincs a Jóisten nélkül, várható kimenetele az eltávolodásnak a sivárság. S azt kell, hogy mondjam: egyetértek. De folyamatban másképp érződnek a történések, csak nem látjuk őket kristálytisztán. Vagy azért, mert túl jók, vagy azért, mert túl rosszak, esetleg az ember megy a saját feje után. 

Úgy kell elképzelni, mintha odakint ragyogó napsütés lenne, mi pedig lehúzzuk életünk házán a redőnyt, épp csak beszűrődik a fény. Hogy szándékosan a „majd én jobban tudom” hozzáállás miatt, vagy az észrevétlen lemorzsolódás miatt szakadunk el közben a Jóistentől, majdnem mindegy, a kimenetele ugyanaz: magány.

Nem az a fajta magány, amit akkor érzünk, ha egyedül töltöttük a napot vagy ha régóta nem vagyunk párkapcsolatban. Nem, én arról a velőnkig hatoló magányról beszélek, ami rádöbbent, legyen akármilyen szuper családunk, barátaink, a nap végén igazából egyedül vagyunk a világban. Azaz nem teljesen egyedül.

Ha az Úr velünk, ki ellenünk – na de ha mi nem vagyunk az Úrral? Akkor mindenki ellenünk?

Ha ellenünk nem is, velünk semmiképp, és ez az a magány, ami pótcselekvésekhez vezet. Ami elterel az útról. Hiszen az – ekkor még ismeretlen – űrt be is kell tölteni. Jó esetben könyvekkel, filmekkel, rosszabb esetben alkohollal vagy rossz döntésekkel. Elveszettnek érezzük magunkat és kilátástalannak, tapossuk magunk alatt a mocsarat, de minél inkább próbálkozunk, annál jobban beleragadunk. Vannak olyan helyzetek, fizikai vagy lelki, melyekből nem tudjuk saját magunkat a grabancunknál fogva kirángatni.

S ilyenkor, amikor már nyakig sáros vagyok, közben rám esteledett, sőt, már egy ideje tart a szűnni nem akaró éjszaka, ilyenkor csak egyetlen dolgot tehetek: átadom magam a Jóistennek. 

Visszafordítom az orcám az Ő irányába, és azzal kezdem, hogy bocsánatot kérek. Pedig nem bántottam meg, magamnak több fájdalmat okoztam az eltávolodással, mint neki. Kettőnk közül Ő bizton tudta, hogy vissza fogok találni, s amikor ez megtörténik, Ő tárja szélesre a kaput, ami egyébként sincs soha kulcsra zárva, bármikor lenyomhatom a kilincset. De erre sincsen szükség, elém jön az úton, letörli a sáros arcomat, ami azt sugallja: Isten hozott itthon. Újra. 

2 Comments

  1. Tóth Eszter 2023.12.20. at 15:58 - Reply

    Kedves MargaretBlog!
    Nagyon köszönöm a mai írásotokat!
    Segített rádöbbenteni, hogy taposómalomban vagyok, és nem értékelem igazán az Atya mindennapi jelenlétét és ajándékait!
    Kívánok mindegyikőtöknek áldott és boldog ünnepeket!😇
    Krisztus születik, dicsőítsétek!

    • Hornisch Aliz 2023.12.23. at 18:36 - Reply

      Kedves Eszter!
      Nagyon köszönjük, hogy megírtad ezt nekünk! :) Ezek a visszajelzések sokat jelentenek számunkra.
      Mi is boldog karácsonyt kívánunk neked, szép és áldott pillanatokat.
      Margaret Szerkesztőség

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu