Szex, szex, szex. A csapból is ez folyik, mégis hatalmas tabu… Filmekben és plakátokról ordítanak ránk a testi gyönyört kínáló képkockák, mégis olyan titokként kezeljük, amiről csak suttogva lehet beszélni. De miért?

A szexualitás annyira természetes része az életünknek, mint az, hogy levegőt veszünk. Márpedig az utóbbi meglehetősen természetes számomra.

Miért nem működik a „csak szex és más semmi”?

Milyen veszélyeket hordozhat az elkötelezett kapcsolaton, a házasságon kívüli szex? Tisztán biológiai és pszichológiai indokokkal alá lehet támasztani az egyház szigorú álláspontját: no házasság – no szex? 

Pusztán tudományosan

Kutató jellem vagyok, szeretem tudni, hogy mi miért van úgy, ahogy. Szeretem a saját válaszaimat megtalálni. Az egyház azt tanítja, hogy a szexualitásnak a házasságon belül van létjogosultsága. De miért? Lázadó tudok lenni, nekem ennyi nem elég, muszáj tudnom, hogy miért mondja ezt. Muszáj.

Nézzük meg, milyen érvekre bukkantam – tisztán biológiai és pszichológiai alapokon nyugvók lesznek, bármiféle hitbeli aspektus nélkül, egyelőre.

Nyugodtan ne érts velem egyet, viszont, ha van kedved, fontold meg őket! Ja, és ha az érvek nem kimerítőek, te mivel tudnád őket kiegészíteni?

Lehetséges magyarázatok

Szex közben „ragasztó” hormonok termelődnek. 

Orgazmus során olyan hormonok szabadulnak fel, mint az oxitocin és az endorfin. Az oxitocin a szeretethormon, amely akár egy életre szóló kötődést hozhat létre a két fél között. Olyan erős kötődést hoz létre, amely szinte kitörölhetetlen. Nem csak szex közben, hanem az ölelés, a csók vagy akár a közös időtöltés során is termelődik. Az endorfin pedig egy fájdalomcsillapító hormon, amely szintén orgazmus közben szekretálódik. Hat az agy jutalomközpontjára és a kábítószerhez hasonló hatása van, ezért sem tudjuk a társunkat racionálisan, a rózsaszín szemüveg nélkül látni. 

Fontosak még a pitocin és a pitressin nevű hormonok is, amelyek az elégedettség, a nyugalom és a közelség érzéséért felelősek.

A Jóisten azért nagyon jól kitalálta a dolgokat… Miután a szexet a házasságba szánja, gondoskodott arról, hogy egy erős ragasztószert adjon a párok számára, amely kitart egy életen át.

Viszont, ha házasságon kívül alkalmazzuk ezt a ragasztószert, akkor fordítva is elsülhetnek a dolgok. Nos, csodálkozol, ha nehéz egy olyan pasival szakítani, akivel lefeküdtél? Nem működik a csak szex és más semmi, hiszen akaratunkon kívül indulnak be olyan hormonális változások, amelyek kialakítják a két fél közötti kötődést. Ha nem fekszel le a házasság előtt, akkor tisztábban fogsz látni, nagyobb valószínűséggel hozol meg felelős és átgondolt döntéseket. Ha pedig szakításra kerülne a sor, akkor ezek az erős „ragasztó” hormonok kevésbé fogják megnehezíteni a dolgodat. 

A túl korai szex nehezíti a mélyebb megismerést.

Egy kapcsolat akkor lesz gyümölcsöző, ha sokszínűen ki tudjuk fejezni a szeretetünket. Ha túl hamar behozzuk a szexualitást, akkor félő, hogy minden más szeretet-kifejezési mód háttérbe szorul. Hiszen hé, a szex király! De muszáj önfegyelmet tanulnunk, hiszen házasságban is lesznek olyan időszakok, mikor bizony nem lesz szex, és más utakat kell találni a szeretetünk kifejezésére. Talán rossz hír, de ez az igazság. 

A túl korai szex elterelheti a figyelmet az intellektuális és a lelki megismerésről, könnyebben átnézhetünk az összeférhetetlenségek és a problémák felett (a fentebb említett hormonális működéseknek köszönhetően).

Ahhoz pedig, hogy igazán megismerj és megszeress valakit, nem elég pár hónap. Azt szokták mondani, hogy egy évnek minimum el kell telnie. Ez idő alatt minden évszakban láthatod, hogy hogyan viselkedik és a lila köd is csak az első másfél év után kezd el felszállingózni. A kapcsolat első másfél évében a racionális döntéshozatal szinte lehetetlen a PEA hormon, pheni-etil-amin szerelemhormon termelődésének hála.

Még kvázi tiszta fejjel, a szex előtt tedd fel a kérdéseket: milyen családi mintákat hoz a párod, milyen sebei vannak, ki is ő valójában, ki vagy te?

Ha nincsen a kapcsolatnak alapja, és jön egy nagyobb vihar, akkor könnyen romba döntheti a házat. Ne legyen a szex a szeretet előtt!

Csak gyerek ne legyen belőle” mindset.

A házasságon kívüli szexuális kapcsolatok egyik fő gondolata ez. Persze, feküdjünk le, hiszen annyira jó közös program.

Csak azzal nem számolunk, hogy akárhányszor tudatosan vagy tudattalanul arra gondolunk és mantrázzuk, hogy „csak gyerek ne legyen belőle”, az olyan bevésődött programot hoz létre az agyban, amelyet a házasság után – mikor már gyerekre vágyunk – nagyon nehéz leállítani.  

A szexben teljes önátadás történik.

Mindenedet átadod a szexben, ez a testi intimitás csúcsa. Min-de-ne-det. Egyszerűen testileg nem tudsz magadból többet adni, mint amikor egyesülsz valakivel. A testedet pedig nem annak adnád, akinek örök hűséget fogadsz?

A test ajándékozása a legmagasabb szintje az önátadásnak, ezért a legmagasabb szintű elköteleződés is dukál hozzá, ami a házasság.

Azt gondolom, hogy nagyon fontos számunkra a biztonság és a bizalom érzése. Mindezt 100%-ban pedig csak a házasság keretei között lehet megtapasztalni. Előtte még minden bizonytalan. Még ha biztosnak is tűnik, akkor is bármikor elhagyhatnak – ez az igazság. Az elkötelezett házasság egy védőháló, óv és biztonságot ad. 

Végezetül egy jótanács.

Nehogy lefeküdj valakivel csak azért, hogy megtartsd őt.

Ha őszinte szeretetre vágysz, akkor csak becsapod magadat az ilyesfajta gondolkodással. Ha elhagyna téged azért, mert nem fekszel le vele, akkor ott komolyan megkérdőjelezhető, hogy elég fontos vagy-e neki, hogy szeret-e téged és hosszútávú, komoly céljai vannak-e veled.

Legtöbbünk arra vágyik, hogy kapcsolódni tudjon, hogy megtalálja azt a személyt, akiben bízhat és megtapasztalja a feltétel nélküli elfogadást és szeretetet.

Mindezeket a legmagasabb szintű elköteleződés, a házasság tudja nyújtani, így a legmagasabb szintű önátadásnak is itt érdemes helyet adni. 

Ami pedig számomra a legerősebb érv, hogy nem akarok egy olyan emberhez erősen kötődni, aki nem a férjem. Nem akarom a férjemet más, előtte lévő kapcsolatokhoz viszonyítani, tudatosan, vagy tudattalanul. Pont. Jó hír, hogy mindig van a Jóistennél újrakezdési lehetőség.

Ha már lefeküdtél valakivel, de érzed a tisztaság irányába hívó szót, akkor mindig újrakezdheted – tiszta lapokkal.

Nem értesz egyet? Máshogy látod? Totál oké! Cikkem nem tuti iránymutatás, hanem egy szempontrendszer, amelyet, ha szeretnél, figyelembe tudsz venni – én pedig addig is várom a komment cunamit.

 

Szakmai forrás:

Marazziti, D., Canale, D. (2004). Hormonal changes when falling in love. Psychoneuroendocrinology, 29:7, 931-936

 

One Comment

  1. Chest 2023.12.10. at 22:55 - Reply

    Bár további racionális érvekkel is ki lehetne egészíteni a fentieket, abszolút megállják a helyüket, viszont muszáj a nőt a lehető leghamarabb lerendezni, ugyanis az agyukba van kódolva hogy így “normális” és ha nem így cselekszel akkor a tudat alattiukban abnormális vagy, tehát mehetsz a levesbe :D

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu