Annyira, de annyira hiszek a házasságban. Hiszek az emberekben, a kölcsönös egymástól való tanulásban egy életen át. Elegem van a statisztikákból, hogy minden második házasság válással végződik. Nem érdekel. Hiszek abban, hogy a Jóisten áldásával és két ember kitartó, kölcsönös munkájával a házastársak egy életen át tartó szeretetközösséget tarthatnak fent. Hiszek az örökkön örökkében. 

Igenis létezik a holtomiglan, holtodiglan!

Az ember társas lény. Vágyunk arra az emberre, aki nélkül nem akarunk élni. Én is vágyok. Akivel társként tudok az élet viharaiban evickélni és nevetni, mikor végre megmásztunk közösen egy magaslatot. Aki mellett önmagam lehetek, aki tükröt tart nekem, aki engem akar. Lesznek konfliktusok? Lesznek! Elegem lesz a páromból? Igen, lesznek ilyen pillanatok. 

De hiszek abban, hogy a szeretet egy olyan kötelék és döntés, ami segít abban, hogy meghaladva önmagamat a kapcsolatot tudjam ápolni. Folyamatosan keresni tudjam azt, hogy hogyan tudok a társam kedvében járni. Persze mindez csak akkor működik, ha ez a tánc kölcsönös, máskülönben puszta altruizmus, amelyben sérülni fog valaki. 

Férfi és nő kapcsolata

A konzervatív feminizmus szerint a férfi és nő egyenlő, de nem egyforma és arra vannak hívva, hogy kölcsönös szeretetkapcsolatban éljenek egymással. Ez magába foglalja a kölcsönös tiszteletet, a megbecsülést és egymás támogatását. Nem az a cél, hogy versengjenek egymással és bizonyítsák, hogy ki a jobb… Hanem sokkal inkább az, hogy támogassák és segítsék egymást abban, hogy olyanná váljanak, amilyenné a Jóisten formálni szeretné őket. 

A pároddal legyetek ajándékok egymás számára és szeressétek ki egymásból a jót.

 Keressétek egymás javát, tegyétek fel magatoknak kölcsönösen a kérdést: “Hogyan tudnám a társamat segíteni, hogyan tudnék a kedvében járni?

Családi mintáim

A családi mintáink nagyon fontosak, hiszen öntőformaként szolgálnak a saját felnőtt életünkhöz. Nagyon áldott vagyok, mert már a szűk családomban is olyan mintákkal vagyok körbevéve, amelyek mindig megerősítenek abban, hogy megéri egy másik emberbe, egy közös kapcsolatba fektetni egy életen át. A nagyszüleim, szüleim, nagybátyámék, nagynénémék házassága mind-mind példák számomra. Egy dolog pedig közös bennük: az Istenhit. Házasságukat biztos alapokra helyezték a Jóistennek ajánlva fel szövetségüket.

 Vallom, hogy az a család, aki közösen imádkozik, együtt is marad, mert az imának csodálatos ereje van. 

Mi is, emlékszem minden este imádkoztunk közösen és hálát adtunk a napért. Persze a hit cselekvés nélkül nem elég, bele kell tenni az emberi részünket is. Megéri küzdeni, vitázni, órákat beszélgetni és kölcsönösen fejlődni. Megéri kompromisszumot kötni és a másikkal sorsközösséget vállalni. 

Ha nem is mindenkinek adatott meg, hogy olyan minták vegyék körbe, mint engem, akkor is szeretném átadni: 

létezik az életen át tartó szeretetteli és tápláló társkapcsolat. Minden nap gondozni, öntözni, gyomlálni és ápolgatni kell, de létezik. A saját családomban nap mint nap tapasztalom. 

Mi a sikeres kapcsolat titka?

A sikeres párkapcsolatnak és házasságnak szerintem nincsen tuti receptje. Minden párnak saját magának kell a hozzávalókat összeállítani. Mik szerepelnek az én prioritás listámon?

  1. Közös értékrend és célok

  2. Bocsánatkérés művészete

  3. Szolgalelkűség: a másik fél kölcsönös szolgálata minden nap

  4. Fejlődni akarás és alázat

nagyon fontos, legyen a legjobb barátom!

Nehéz olykor kapcsolatban lenni, hiszen két tökéletlen embernek kell közösen munkálkodnia egy célért. De ahogy nincsen nappal éjjel nélkül, fehér fekete nélkül, meleg hideg nélkül úgy kapcsolat sincsen viharok, kihívások és nehezebb pillanatok nélkül. Amint ezt elfogadjuk, erőt kapunk ahhoz, hogy egy-egy küzdelmesebb időszakban se adjuk fel. 

Ahogy az inga ellendül az egyik irányba, úgy a másikba is el kell mozdulnia, hiszen máskülönben leállna… Ezek ellenére én mégis azt mondom, hogy teljes szívemből hiszek két ember örökkön örökkéjében. 

Nem azért, mert naiv és idealista lennék, hanem mert tudom és hiszem, hogy a Jóisten segítségével működni fog. Áldásával és két ember folyamatos közös munkájával az oltárnál kimondott igen egy életen át tarthat. Ha két ember akarja a kapcsolatot, elkötelezettek és meghívják szeretetközösségükbe a Jóistent, akkor minden lehetséges. Minden. 

Ami az embernek lehetetlen, az az Istennek lehetséges.” (Lk, 18: 27)

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu