“Igen, már régóta jól elvagyunk, se drámák, se kötöttségek. Hogy együtt vagyunk-e, nem, bár nem tudom, lehet, de ő…, hát ő nem tudom, hogy gondolja, így jó.” 

Egyre gyakrabban félünk az elköteleződéstől, attól, hogy egy cím/címke, vagy éppen valaminek a nevén nevezése kötelezettségeket ró ránk. Mi meg nem akarunk kötelezettségeket, csak jogokat és szabadságot, miközben nem mindig gondolunk bele, hogy kötetlenség közben jön elő a legtöbb szorongás. Az állandó bizonytalanságot választjuk ilyenkor, legtöbbször félelemből. Mi az a jelenség, amit körvonalaiban leírtam és a környezetemben egyre gyakrabban hallok? A situationship avagy a szituációs kapcsolat. 

Egy podcastban hallottam először erről a számomra csak csapdaként aposztrofálható jelenségről. Definíciója szerint 

a “szituációs kapcsolat” egy olyan kapcsolat, amely meghatározhatatlan és az is marad, az űr az elkötelezett kapcsolat és a barátság között. 

Elkezdtem agyalni, hogy voltam-e ilyenben és megfelelne-e nekem egy situationship? Melyek azok a tényezők, amelyek miatt valaki ezt a kapcsolatformát választja inkább? Mi az, amiért úgy gondolom, hogy ez csak egy szakasz lehet, amit le kell zárni? 

Első ok: Kötődési sérülések 

Sokan küzdünk kötődési sérülésekkel. Gyakran attól félünk, hogy ígyis-úgyis elhagynak minket, vége lesz és ezért inkább bele se kezdünk semmi “komolyabba”. Én nagyon sokszor megijedtem és inkább távolodni kezdtem, ha átléptünk a vörös zónába egy baráttal. Utólag viszont hibának tartom, hogy az ismeretlentől és a megbántódástól való félelmeim vezették a cselekedeteimet, nem a bizalom magamban és a másikban. 

Második ok: Végtelennek tűnő lehetőségek

A másik verzió, hogy megijedünk a véglegesség lehetőségétől, amikor millió választási opciót dob a gép: a Tinder, a Bumble, a Párkatt és az egyebek. Kell egy próbaidő, de a próbaidő alatt nem kell még gyűrűkről ábrándozni, mert a tesztüzem alatt is lehet még tesztüzem, ugyebár? 

A szükségleteink szintjén azonban egy situationship sosem lesz megfelelő, hiszen nem ad meg mindent, egy-egy terület hiányát tudja csak pótolni. 

Ha tovább nem léptetett barátságról van szó, akkor az érzelmi szükségleteink „befoltozására” használjuk. Ha fizikai kapcsolat csupán, akkor szexuális szükségleteink kielégítésére lesz elég, a lelki vetület marad el. Rettentő veszélyes mindkettő, vigyázat, csapda és önbecsapás! 

Gondoljunk bele: az áldozat még a bántalmazójához is kötődik. Akkor hogyan függetlenítheti magát azoktól, akikkel így vagy úgy, de kapcsolatban, rendszeres kapcsolatban áll. Milyen tudathasadás kell ahhoz, hogy egyszerre több ember testesítsen meg valakinek egyetlen embert? 

A legvalószínűbb ilyenkor az, hogy nem meri teljesen megismerni a másikat, mert fél az elköteleződéstől vele. B verzió, hogy egyik sem az, akit igazán akar. Ez semelyik félnek sem lehet elég, mert

nem cél-eszköz reláció egy kapcsolat, ne hiány betöltésére használjuk a másikat és semmiképp se elégedjünk meg azzal, ha valaki erre használ minket. 

Itt elő is szedhetjük a szókincsünkből az őszinteség és következetesség szavakat. 

Egy situationship nagyon nehezen tartható fent őszintén, hiszen bár nincsenek szabályok, de elvárásai vannak a másiknak. 

Ha még azok sincsenek, akkor kell „ő” az életünkbe egyáltalán? Következetesnek maradni a semmihez pedig igen nehéz, főleg, hogy az érzelemszabályozás ritkán nevezhető akaratlagosnak. 

Összességében a situationshipet nem szabad fenntartani, az az egészséges, ha továbblépünk belőle vagy előre vagy hátra. Benne maradni nem szabad, mert időrabló magunkkal és a másikkal szemben is. Ha azt érezzük, hogy egy ilyenben toporgunk, még ha félünk is, kérdezzük meg, hogy merre van az arra, készen áll-e a továbblépésre, milyen helyünk van a másik életében. Hiszen lehet, hogy ő is többre vágyik, csak a „kötetlenség menő” időszakában cikinek érzi, ha hamar hivatalossá tesz valamit…

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu