Csalódás. Veszekedés. Erőszak. Szakítás. Válás. Üresség. Gyász. Úgy tartják, addig sohasem válhatunk igazán felnőtté, amíg át nem éljük a veszteség érzését és meg nem tanuljuk kezelni azt. De mégis mi segíthet ebben?

Tagadás. Beismerés. Fájdalom. Harag. Depresszió. Üresség. Elfogadás. Valószínűleg ezeket az érzéseket át fogod élni, ha veszteség ért az életedben. Ha magadra ismertél, olvass tovább!

Talán úgy érzed, de nem vagy egyedül. Én is éltem már át veszteséget: gyászt és szakítást is.

Tudom, milyen érzés, amikor tehetetlen vagy és úgy látod, hogy nincsen kiút a helyzetedből.

Én is cipelem a bűntudat nehéz terhét. Éreztem, milyen csalódást okozni valakinek, megbántani valakit, bent tartani valamit, amit el kellett volna mondanom, de már nem volt rá alkalom. 

Hibáztathatod magad egész életedben, vagy beleragadhatsz az áldozat-szerepbe. De szerinted ez hova vezet? Ha elestél, dönthetsz úgy, hogy a földön maradsz, amíg bele nem őrülsz a saját gondolataidba és tanácstalanságodba. Vagy dönthetsz úgy is, hogy segítséget kérsz, elfogadod azt és felállsz. 

Hogyan állj fel? Russel Friedman és John W. James Gyógyulás a gyászból című könyve megmutatta nekem, mi segíthet győznöm a mindennapi válságaimmal való küzdelemben. Az írók három technikát mutatnak be erre:

  • Veszteség-diagram

A veszteség-diagram egy egyszerű feladat, amely abban segít, hogy szembenézz a veszteségeiddel. Előveszel egy sima papírt, húzol rá egy vízszintes, egyenes vonalat. Ez lesz a számegyenesed. Ezután évszámmal bejelölöd azokat a pontokat az életedben, amikor veszteséget éltél át. Ilyen például a kiközösítés, egy szakítás vagy egy szeretted elvesztése. Ezeknél húzol egy-egy függőleges vonalat lefelé. Minél mélyebbnek érzed most a veszteséget, annál hosszabb vonalat húzz. 

Ez a feladat abban segít, hogy számba tudod venni, milyen veszteségeket éltél át, amelyek ma is hatással vannak rád.

Ha ezeket bevallod magadnak és szembenézel velük, tisztábban fogod látni, miért érzed azt, amit. 

  • Kapcsolat-diagram

A kapcsolat-diagram egy adott személlyel kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalataidat, érzéseidet segít tisztázni. Fontos előre leszögezni, hogy nem kell megosztanod azzal, akiről írod, ha nem akarod. Nem feltétlen ettől függ a gyógyulásod. Ez is egy, az előzőhöz hasonló számegyenes, de ezt egy adott személlyel való kapcsolatodról készíted, akivel kapcsolatban veszteség ért, vagy egyszerűen csak javítani szeretnél a kapcsolatotokon. 

Azokat a történéseket jelöld be ezen az egyenesen, amelyek a kapcsolat szempontjából számodra jelentősek voltak. Ha pozitív élmény volt, akkor felfelé húzd a függőleges vonalat, ha negatív, akkor lefelé, ha pedig valamennyire mindkettő, akkor mindkét irányba húzz vonalat. Így nem csak a rossz, de az együtt megélt jó emlékek is eszedbe jutnak.

Segíthet azt is felismerni, mit csináltál jól vagy rontottál el a kapcsolatotokban. 

  • Levél

Írj egy levelet annak a személynek, akivel kapcsolatban az előző diagramot készítetted. De ezt a levelet ne add át neki. Ez a te gyógyulásodat szolgálja. Címezheted egy elhunyt szerettednek, a volt párodnak, Istennek vagy akár önmagadnak is. Írhatod annak, akit megsértettél vagy aki téged bántott meg, akinek csalódást okoztál vagy akiben csalódtál. Akkor is leírhatsz negatív dolgokat, ha elhunyt személyről van szó. Fogalmazz meg számára ezekhez hasonló mondatokat:

Köszönöm neked, hogy… (ezt tetted értem). 

Hálás vagyok neked, mert…

Emlékszem, hogy…

Sajnálom, hogy… (ezt tettem veled). 

Sajnálom, hogy soha nem mondtam neked, hogy…

Sajnálom, hogy… (ezzel kellett megküzdened). 

Sajnálom, hogy… (ezt a mintát adtad át nekem). 

Megbocsátom (Meg kell bocsátanom), hogy… (ezt tetted, ilyen voltál velem). 

Mérges vagyok rád, mert…, de megbocsátom neked, hogy…

Ha annak ellenére is, hogy nem érzed úgy, de hangosan kimondod, hogy megbocsátod és imádkozol az adott személyért, ez elkezd munkálkodni benned és már elkezded vele a megbocsátás folyamatát. 

Szánj a levélre időt, de nem kell sokat szerkesztened rajta. Egyszerűen csak írd le, ami benned van, és ne csapd be magad! Lehet, hogy sírsz majd közben, de az is lehet, hogy nem – mind a kettő teljesen rendben van, a lényeg, hogy légy magadhoz őszinte. 

Kulcs:

Mindhárom feladat legfontosabb kulcsa, hogy beszéld meg valakivel.

Valakivel, aki nem a levél címzettje, de akit évek óta ismersz és akiben feltétel nélkül megbízol. Mondd el neki, egyrészt, mert kiadod magadból, másrészt, mivel egy kívülálló új megvilágításból látja az ügyed és talán új dolgokra tudja felhívni a figyelmed.  

Nem könnyű. Az első lépés senkinek sem az.

De tudnod kell, hogy nem vagy egyedül.

Ha nem tudod, hol kezdd, vagy segítségre lenne szükséged, írj nekünk. Az első lépés a gyógyulás felé, ha beismered magadnak a veszteséged, hangot adsz neki és segítséget kérsz. 

 

Forrás:

https://www.scmp.com/lifestyle/family-relationships/article/3116944/how-prevent-break-and-rebuild-relationship-thats 

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu