Több éve szemezek az MCC Női Közéleti Vezetőképző Programjával. Végül tavaly ősszel jelentkeztem és szerencsére felvételt is nyertem a képzésre. Ez a lépés egy nagyon jó döntésnek bizonyult, ugyanis egy rendkívül izgalmas, hasznos programról beszélünk, amely az elméleti tudás mellett olyan pótolhatatlan gyakorlati készségeket adott, amelyeket máshol nem tudtam volna elsajátítani. Emellett egy fantasztikus, inspiráló női közösség tagjává válhattam, akikkel a jövőben is szeretném tartani a kapcsolatot. A program vezetőjével, Sárkány Fannival beszélgettem, akinek ezúton is nagyon köszönöm a lehetőséget!

Mesélj magadról!

Korábban atléta voltam, ezt a sportot versenyszerűen űztem 8 évig és nagyon meghatározó élmény volt számomra, amikor magyar színekben futhattam válogatottként, Magyarországot képviselve. Elhatároztam, hogy ha abbahagyom a sportot, ezt az érzést akkor is szeretném érezni. 

Mivel egy erős külpolitikai, diplomáciai érdeklődés határozta meg fiatalkoromat, az lett a célom, hogy az ország színeit ezután kicsit másképpen, diplomataként képviseljem. 

Ezután 2019-ben kezdtem el a Külügyminisztériumban dolgozni, az ENSZ Főosztályon. Ezt követően majdnem egy évet voltam Portugáliában, mint EU-s rotációs elnökségért felelős diplomata. Utána visszatértem az ENSZ Főosztályra, ahol emberi jogokkal, migrációval, illetve ENSZ közgyűlési határozatokkal foglalkoztam, mint osztályvezető. 

Tekintettel meghatározó gyermekjogi és nőjogi érdeklődésemre, jelenleg jogásznak tanulok a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Évfolyamdolgozatomat a kísérő nélküli ukrán kiskorúakat érintő eljárásjogi helyzetről írtam. Tavaly kaptam felkérést az MCC-től, hogy vezessem a Női Közéleti Vezetőképző Programot, ez pedig pont egybeesett azzal a periódussal az életemben, amikor elhatároztam, hogy a nőjogokkal is szeretnék behatóbban foglalkozni. 

Mi a Női Közéleti Vezetőképző és kinek érdemes jelentkezni rá? 

Ezt a programot 2018-ban indította az MCC, akkor még azzal a céllal, hogy a nők munkaerőpiaci helyzetének javításához hozzájárulhasson. Azóta a nők munkaerőpiaci helyzete jelentős változáson ment keresztül, ezért inkább úgy fogalmaznám meg a program mostani célját, hogy az a nők motivációjának és készségeinek javítása, továbbtanulási lehetőségeik biztosítása. 

Legfőbb célja egy olyan közéleti női közösségi háló kiépítése az alumna közösségen keresztül, amelyben a tagok kölcsönösen segítik egymást szakmailag és emberileg. 

Az MCC nemzetközi tudományos bázisa jelentős, így a képzés résztvevőinek lehetősége nyílik számtalan nemzetközi előadóval, nagykövettel, gazdasági szakemberrel, üzletemberrel, professzorral találkozni. A jelentkezési korhatárt 18 és 38 év között húztuk meg, idén a legfiatalabb résztvevőnk 22 éves, a legidősebb 37 éves. 

Olyan hölgyek számára ajánlom a képzést, akik már rendelkeznek diplomával, több nyelven beszélnek, motiváltak és van valamilyen közélettel kapcsolatos saját céljuk, ötletük, vagy kezdeményezésük, amelynek elérésében tud segíteni a vezetőképző. 

Fontos, hogy nyitottak legyenek mások véleményére és hajlandóak legyenek változni, illetve ha úgy érzik, hogy a nyilvános beszédtechnikájukon még egy kicsit csiszolni kell, abban is segítségükre lehet a program.

Mesélj a program felépítéséről!

A program egy kicsit változott a tavalyi évhez képest, ugyanis az új koncepció alapján a különböző hétvégék eltérő témaköröket ölelnek fel: 4 szakmai pilléren alapul az V. évfolyam tananyaga: külpolitika, belpolitika, gazdaságtudomány, jogtudomány, államtudomány, döntéshozatal és pszichológia. 

Hogyan zajlik a kiválasztás?

Ez egy nagyon szigorú folyamat, hiszen az országból sokan jelentkeznek, minden évben többszörös túljelentkezés van. Egy három fordulós kiválasztásról beszélünk, amelynek két írásbeli és egy szóbeli fordulója van. Van egy közéleti műveltségi teszt, amely alapvetően a magyarországi és nemzetközi nőjogi fejleményekről szól. Ezt viszonylag könnyebb volt kitölteni, azonban a logikai teszt és a szóbeli forduló azt gondolom, hogy igazi kihívás volt. 

A szóbelin például figyeljük azt, hogy valaki hogyan tud egyénként és csoportban dolgozni, hogyan reagál váratlan szituációkra, mennyire empatikus, rendelkezik-e szerteágazó lexikális tudással, valamint azt is, hogy mennyire koherensen és milyen gazdag szókinccsel kommunikál.

Milyen előnyökkel jár a képzés abszolválása?

A képzés végén a résztvevők sokkal fontosabb dolgot kapnak, mint egy oklevél. Egy olyan közösség részévé válnak, amely egész életükben elkísérheti őket, emellett rengeteg kapcsolatot szerezhetnek az itthoni és külföldi közéletben, hiszen rengeteg neves professzor, kutató, politikus, miniszter, tanácsadó vesz részt a program szakmai szegmensében. A résztvevő egy egész kapcsolati hálót kap, amit később a saját motivációja és ügyessége mentén tud mozdítani és használni. Emellett az MCC-be bármikor visszatérhet, mint alumna, így ellátogathat különböző képzésekre, előadásokra és a közösségi életben is részt vehet. Az idei évfolyamot Novák Katalin köztársasági elnök asszony fogadja majd a Sándor palotában a diplomaosztó ünnepség alkalmából. 

További információk a programmal kapcsolatban a https://mcc.hu/noi-kozeleti-vezetokepzo oldalon találhatóak. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu