Tudod melyik ruhákat lehet 40°-on mosni, s melyeket szabad csak 30°-on? Tudod mennyit jelent a mokkáskanálnyi só? Tudod hol találod a konyhai tisztítószereket? Tudod mennyi idő alatt melegszik fel a sütőd 180°-ra? Ki tudod venni csukott szemmel is a porzsákot a porszívódból?

Ha a fenti kérdések többségére a válaszod igen, elég nagy valószínűséggel XX kromoszómával jelentkezel. Míg már igen fiatalkorunkban minket, lányokat, szüleink a házimunka rejtélyeibe avattak be, addig fiútársainkat sokkal nagyobb valószínűséggel nevelték a barkácsolás, faragás, makettezés vagy éppen a megoldhatatlan műszaki problémák megoldásainak titkára.

Ennek ellenére a 21. századi felvilágosult és egyenlőség hívő társadalom egyre inkább középpontjába helyezi az otthoni, láthatatlan munka egyenlő elosztását is. Nincs is ezzel semmi gond, én is nagyon örülök, ha alkalomadtán megmentenek a porszívózás okozta hátfájástól, a gondot azonban máshol, méghozzá Bennünk látom, kedves lányok és nők.

Ahelyett, hogy leteremtenénk férfitársainkat, mikor jószándékból besegítenek a házimunkába, s minden mágikus tehetségükkel rózsaszínre varázsolják fehér zoknijainkat, vagy mosogatás közben kedvenc üvegtálunkat megsokszorosítják kistányérok formájában, emlékeznünk kellene rá, hogy míg nekünk volt édesanyánk, aki megtanította a színfogó használatát, addig ez a “tantárgy” náluk sokkal kevesebb eséllyel fordult elő. 

Ez az a pont, ahol emlékeztetnem kell magamat, hogy  én sem kezdenék bele a harapó, a kombinált és a patentfogó közti különbségek tételes felsorolásába (mert sanszos, hogy egy pontig sem jutnék), hanem segítséget kérnék az akárminek [valami random szó] az akármilyen [újabb valami random szó] és akárhogyan [esélytelen] való megoldásához/kinyitásához/befúrásához. 

Egy korábbi cikkemben is írtam, hogy a mai mainstreammel ellentétben igenis egyre többször látjuk azt, hogy a nőnek szüksége van a férfira, és a férfinak szüksége van a nőre. Itt beszélhetünk a házvezetésről, egy beépített szekrény összeszereléséről, vagy akár lelkibb, személyesebb vizekre is evezhetünk, a kezdeti állítás változatlan. Az egyiknek szüksége van a másikra, s a másiknak az egyikre.

Záró gondolatok

Kedves Nőtársaim! Ha legközelebb azt érzitek, jólesne, ha többet segítenének nektek otthon, bátorítalak Titeket, mutassátok meg a házimunka csínját-bínját, s semmi esetre se dorgáljátok meg a férfit, mikor legnagyobb jószándéka közepette egy hibát vét. Emlékezzetek rá, hogy Ő kevesebb eséllyel sajátította el ezt a tuti tudást fiatalkorában – ja! És emberek vagyunk, akik amúgy szoktak hibázni.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu