Az Amazon 2022-es nyári sorozata, a The Summer I Turned Pretty tavaly nyáron jött ki. Könnyed kis limonádé, épp záróvizsga utáni kiengedésre készítették, így a vizsgám után én is belepilledtem az ágyamba, és bekapcsoltam a sorozat részeit. 

A főszereplő Belly, egy amerikai 15 éves lány, aki minden nyarat bátyjával és édesanyjával, valamint anyukája legjobb barátnőjével és az Ő két fiával tölt. Nincs ez másképp ezen a nyáron sem, csakhogy az elmúlt évben Belly elkezdett felnőni, egyre csinosodni, és egyre nőiesebbé válni. Feltűnt ez természetesen mindenkinek, s ebből erednek később a bonyodalmak, a megszámlálhatatlan szerelmi szálak. 

A sorozat engem is elgondolkodtatott. Visszagondoltam, milyen volt az, mikor én kezdtem el nővé válni. 

Nyolc osztályos gimnáziumba jártam, ami azt jelenti, hogy kislányként léptem be a suli kapuin, és nőként távoztam onnan. Fejlődésemet “legnagyobb szerencsémre” mások is észrevették, s nem bírták ki élcelődés és megjegyzések nélkül. 

Persze nagyon örülök annak, hogy jó géneket örököltem, s szép ruhákba tudtam ezeket az adottságaimat öltöztetni, de annak már kevésbé vagyok hálás, hogy ezt mások, a “nagymenők” (legalábbis ahogy akkor gondoltuk) szintén észrevették, és annyira nem tudták magukban tartani, hogy körülbelül 1,5 éven keresztül a folyosón kiabáltak utánam “dicsérve” a szép adottságaimat. 

Bár azóta találkoztam a leghangosabbak pár tagjával – sőt egyikükkel mai napig minden reggel együtt utazom – nem az hozott helyre, hogy még a szemembe sem mernek nézni, hanem az, hogy sikerült legyőznöm a mások véleményétől való függésemet, és megtalálnom értékeimet. 

 

Szóval hogyan építsd fel az önbizalmadat?

Ez egy nagyon nehéz, és hosszú folyamat. Fáradtságos és végtelen kitartás szükséges hozzá, de az eredményért minden egyes perc megéri. Jöjjön pár pont, ami nekem a legtöbbet segített. 

1. Vélemények

Van egy mondás, ami felettébb igaz. 

Ha nem adsz egy ember pozitív véleményére, akkor miért adsz arra, ha kritikát fogalmaz meg veled kapcsolatban? 

Én ehhez még hozzátenném azt is, hogy ha Te nem formálsz az illetőről véleményt, akkor miért érdekel az Ő véleménye? Persze tudom, könnyű ezt mondani, mert a csúnya mondatok sokkal tovább bennünk maradnak, ellenben a bókok, dicséretek egyik fülünkön be, másikon már szállnak is ki. Nehéz ezekben a szituációkban józan és logikus maradni az éles szavakkal szemben, mégis próbáld meg – akár egy naplót vezetve minden visszajelzésről. 

Még egy utolsó gondolat ide: Lehet egy közeli ismerősödtől kapsz visszajelzést, hogy pl. miért barna a hajad s nem szőke? Ha neked a barna tetszik, és abban érzed magadat jól és magabiztosan, akkor lehet ez egy olyan kritika, amit teljesen felesleges sebként őrizgetned. 

2. Dicséretek fogadása

Az előző pontban már belekezdtem ebbe. Amennyire a kritikák lehúznak, annyira emelnek fel minket a dicséretek. Vedd elő a naplódat/telefonodat, s ezeket kivétel nélkül írd fel! Figyeld meg, milyen szituációkban, milyen ruhákban, milyen lelki állapotban kapod a legtöbb bókot, s kezdj el ezekre építkezni. 

3. Külső

Igen, a külső fontos még mindig. De továbbra sem az a fontos, hogy 18-as BMI indexed, vagy S-es méreted legyen, vagy hogy a legújabb trendeknek mindenben megfelelj, hanem az, hogy megtaláld azt a stílust, ami Neked jól áll, amiben Te jól érzed magad. Légy igényes, emeld ki az adottságaidat, mosolyogj, ja! és hordj szoknyát ha teheted! Hidd el, nagy plusz belül és kívül is!

4. Isten teremtménye

Katolikus vagyok, s éppen ezért számomra fontos a Jóisten véleménye. Az a tudat, hogy Ő alkotott, Ő ilyennek alkotott, elgondolkodtatott. Hogy lehet az, hogy minden (random) ember véleményét nagyobbra tartom, mint a Teremtő véleményét? Ez abszurd, nem gondoljátok? Számomra, mikor ez “leesett”, akkor nőttem ki a mások véleményétől való függésemet – s remélem ez nektek is segíteni fog. 

Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem. Áldalak, amiért csodálatosan megalkottál, és amiért csodálatos minden műved. Lelkem ismered a legmélyéig, Létem soha nem volt rejtve előtted. – Zsolt 139, 13-15

Záró gondolatok

Nem voltam még igazán szexuális zaklatás áldozata (hál’Istennek), de ezek az apró kis tréfák igen alá tudják ásni egy fiatal lány/nő fejlődését, önbizalmát. Ha esetleg szemtanúja vagy más, hasonló esetnek, kérlek ne maradj csendben, hanem szólj oda a “nagymenőknek”. Ha pedig kedves Olvasó, Te vagy érintett ilyen helyzetekben, egyrészt tudd, hogy ez nem rólad szól! Másrészt mondd el, mi van Benned barátnőidnek, anyukádnak, vagy akár egy pszichológusnak. Küzdd le a mások véleményétől való függésedet, s építsd fel az önbizalmadat – ez az egyik legnagyobb fegyverünk a világban! 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu