Szexuális tartalmak ömlenek ránk mindenhonnan. Szinte nincs film szexjelenet nélkül, reklám erotika nélkül, a pornóipar virágzik. A közösségi médiában meztelen férfi felsőtestek feszítenek, a fehérneművel (alig) takart női keblek láttán szemünk se rebben. Ennek ellenére (vagy pont emiatt?) a kulturált, értékes és őszinte kommunikáció ritka ebben a témában.

A szülők nem tudnak mit kezdeni gyermekük kérdéseivel, és mire veszik a bátorságot a szexről szóló beszélgetéshez, addigra a gyerek már rég mindent tud. Az iskolai felvilágosító órák kínos csendje és legyünk-már-túl-rajta érzése pedig sokunknak ismerős. 

A legtöbben felnőttként se tudunk mit kezdeni a szexszel. Nem ismerjük eléggé testünk működését, szükségleteinket, igényeinket. Barátainkkal alig beszélünk ilyesmiről és akkor is inkább sikereinket osztjuk meg, problémáinkról, elakadásainkról mélyen hallgatunk. És sajnos párkapcsolatainkban is nehezen kommunikálunk arról, hogy mi hogy jó vagy hogy nem jó, mire vágyunk és mi az, amit nem szeretnénk. 

Pedig jó volna végre ledönteni a tabukat, és elkezdeni beszélni a szexről! 

  1. Ehhez az első lépés az, hogy megismerjük testünk működését és felépítését. Tanuljuk meg, hogy hogyan épül fel a ciklusunk és hogy abban milyen hormonok és hogyan játszanak szerepet. Ezáltal tudatosabbá válhatunk, megtanulhatjuk néven nevezni nemi szerveinket és könnyebben megérthetjük azt is, hogy ciklusunk különböző szakaszaiban miért más a hangulatunk, viselkedésünk. Ráadásul a megszerzett tudás segítségével jóval korábban felismerhetünk egy esetleges betegséget, rendellenességet. Nem utolsó sorban pedig felfedezhetjük, hogy micsoda csoda a női test, amely évtizedeken át minden hónapban bonyolult (és olykor fájdalmas) változásokon megy keresztül azért, hogy lehetőséget biztosítson az élet továbbadására. 
  2. Ismerjük meg a férfi és a női szexualitás hasonlóságait és különbségeit, és azt, hogy a két nem mit él meg a szeretkezés során. A két működés nagyon sok mindenben eltér, és ahhoz, hogy mindkét fél számára jó élmény legyen az együttlét, nem árt ezekkel tisztában lenni. 
  3. Kommunikáljunk! Osszuk meg párunkkal, hogy hogyan működünk, mire vágyunk, mire van szükségünk. Jelezzük a másiknak, hogyha valami fáj, kényelmetlen, vagy csak egyszerűen nem komfortos. Hozzuk összhangba eltérő működéseinket, és figyeljünk oda párunk verbális és nem verbális jelzéseire is. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba se a beszédet. Néha csak a jelenben kell lenni, megélni az érzéseinket és az érintések, testi érzetek szintjén kapcsolódni és kommunikálni egymással.
  4. Merjünk segítséget kérni! Hogyha valamilyen nehézség adódik, amellyel ketten nem tudunk megküzdeni, akkor legyen bátorságunk felkeresni egy jó szexuálpszichológust.
  5. Hogyha jelenleg nem élünk nemi életet, akkor is fontos, hogy ne kezeljük tabuként a szexet! Ha vannak ezzel kapcsolatos sérüléseink, félelmeink, frusztrációink, aggodalmaink, akkor azt osszuk meg hozzánk közel álló személyekkel, szükség esetén forduljunk szakemberhez. A szexuális edukáció és testünk működésének megismerése akkor is nagyon hasznos, hogyha nincsen semmilyen elakadásunk, csak tenni szeretnénk önmagunkért, későbbi párkapcsolatunkért. 

A harmonikus és örömteli nemi élet érdekében fontos a szexuális önnevelés, tanulás, önismeret és az önmagunkkal és párunkkal való nyílt kommunikáció.

Emellett az is hasznos, hogyha csökkentjük és szűrjük a ránk zúduló erotikus tartalmakat, amelyek sok esetben lealacsonyítják és elértéktelenítik a szexualitást.

Vigyázzunk tehát szexuális egészségünkre és beszéljünk a szexualitásról őszintén, igazan és méltó módon. 

Utóirat: Szívből ajánlom a hormonmentes.hu oldalt és Youtube csatornát, ahol számos cikket és videót találtok ebben a témában.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu