A házasság hete alkalmával az Egyház a figyelem középpontjába állítja a házasság intézményét és szentségét. A házasság lényegében egyidős az emberiséggel, jóllehet tartalma és formája változásokon ment keresztül a történelem folyamán. A keresztény házasság lényege azonban változatlan: hitünk szerint egy férfi és egy nő életre szóló önkéntes szeretetközössége, melyben az élet továbbadása is alapvető cél.

Nagyon nehéz írni a házasságról röviden, hiszen könyvek ezrei foglalkoznak ezzel a témával. Én most megpróbálom saját nézőpontomból megközelíteni, amely természetesen keresztényi szemléletet tükröz. Mi hisszük, hogy nem csupán intézmény a házasság, hanem szentség is, Isten terve volt, hogy férfi és nő együtt éljen az Ő áldásával. 

„Nem jó az embernek egyedül”, mondta Isten Ádám megteremtése után, ezért szeretetében társat ajándékozott neki, hogy egymást kölcsönös szeretettel támogatva éljenek. Szinte felfoghatatlan ajándékként még társteremtővé is fogadta az embert, hogy tervei szerint benépesítsék a Földet. Megáldotta ezt a kapcsolatot, ezzel szentségi „rangra” emelve azt, elismerve annak égi megkötését is. Krisztus is megerősítette ezt azzal, hogy „amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza.” 

Ádám ajándékként kapta társát, Évát. Ma is Isten ajándékának tartjuk, ha társat kapunk tőle a keresztény házasságban. Ennek különleges értékét jelzi az is, hogy ez az egyetlen szentség, amelyet a házasulandók egymásnak szolgáltathatnak ki, a pap csupán tanú, és Isten áldásának közvetítője. A keresztény házasságban teljes földi létünket átadjuk szeretetből egymásnak. 

„A férfi elhagyja szüleit, és feleségéhez költözik, és egy testté lesznek”, egy lesz a szív dobbanása is.

Ez nem jelenti a személyiség feladását, kicsit visszatükröződik benne a Szentháromság földi változatban, mert harmadik személyként ott van velünk az Isten, és gyümölcse a szeretetnek, a gyermek. Röviden ennyit mondanék a házasság objektív részéről, az eredetéről és  formájáról. 

Van azonban szubjektív része is, ez pedig arról szól, hogy hogyan töltsük meg tartalommal, hogyan éljük meg a mindennapokban. Saját életünkből szeretnék néhány momentumot felidézni, akkor is, ha ezek nagyon személyes jellegűek: első közös napunk estéjén egymás kezét fogva letérdeltünk, és házasságunkat Jézus szíve oltalmába ajánlva kértük, hogy kezünket fogva vezessen bennünket mindig, jóban-rosszban. Közöttünk állva fogja kezeinket, hiszen Ő nem elválaszt, hanem összeköt.

Egymást arra kértük, felejtsük el azt a szót, hogy ÉN, helyette legyen MI.

Ez többet jelent, mint az ÉN. Ha megbántalak valamivel, ne gondold, hogy szándékos volt. Az ÉN elfelejtése tehát nem jelenti a személyiség feladását. Ne térj nyugovóra haraggal, indulattal a szívedben, tudj bocsánatot kérni, és megbocsátani. Manapság nagyon divatos szó az önmegvalósítás – just do it – azaz tégy, ahogy neked jó, ne törődj másokkal. A keresztény házasságban az önmegvalósítás az, ha a kölcsönös szeretet egymás szolgálatában teljesedik ki. Soha ne keresd a saját igazadat, ne legyen olyan, hogy ez az én dolgom, az a te dolgod, tegyünk mindent egymásért.

Nagyon fontos a közös esti ima, kéz a kézben, hálaadás, bármely rövid is legyen is az, hiszen minden, minden kegyelem, ajándék. A Miatyánk elimádkozása kitűnő kiindulópont bármely nézeteltérés elsimításához, hiszen elhangzik benne a bocsánatkérés. Ha Isten nevében vagyunk együtt, Ő is ott van közöttünk.

Ne feledd soha, hogy az esküvő nem célba érés, hanem a kezdete valaminek, a legfontosabb életszakasznak. A jó társat nem megszerezni a legnehezebb, hanem megtartani.

Nyerd el Őt minden nap újra, udvarolj, hódíts, mert a viszály szelleme – a sátán – minden nap próbálkozik. Légy ápolt, gondozott, vonzó és figyelmes, mondd el újra és újra szívből, hogy újra csak Téged választanálak, fontos vagy nekem, szép és csinos, vonzó vagy. Buzdíts, dicsérj, légy mindig támasz és oltalom a nehéz napokban, akkor is, ha te sem vagy jó passzban. Ha nehéz napokat éltek is át, ne feledjétek: nem vagytok egyedül, Isten ott van mellettetek, csak ti ne szakadjatok el Tőle.

Az esküvői fények kialszanak, az izgalmas randiknak vége, a sminkeket lemossátok, és megismeritek egymást kócosan, olykor kialvatlanul, fáradtan, kopottas háziruhában, magával hozott, talán még nem ismert rossz szokásokkal. Ha ettől besokallsz, segít a tükör, nézz bele. Ha idővel esetleg megakad a szemed egy csinos, sármos idegenen, ne feledd, hogy reggelente ő is smink és illatszer nélkül kócosan, vagy borostásan ébred…

A keresztény házasság Isten szándéka és műve, ajándéka nekünk, és értünk. Szentség, amely segít Isten országa felé.  Elővétele a mennyei boldogságnak, ha te is akarod, és teszel érte. Ne a saját boldogságodat keresd, figyelj a párodra. Fontos alapelv: Boldoggá tenni, és ezáltal boldoggá lenni! Alakítsátok otthonotokat menedékhellyé, ahol szeretetet, békességet, és egymásnál támaszt találhattok.  Sajnos lehet pokol is itt a Földön, de nem azért, mert rossz találmánya Istennek, hanem mert esetleg te rontottad el valahol. 

A mai világban sokan mondják, válságban van a házasság. Nem a házasság van válságban, hanem az ember.

Ne a házasságon akarj változtatni, hanem magadon. Böjte Csaba atya gondolata vezessen: „Szeressük ki egymásból a jót!” Mondd el tehát párodnak szívből: ha ezerszer házasodnék is újra, mindig csak Téged választanálak. Nos, megtetted-e már ezt? Próbáld ki, mi már megtettük, és működött! Nálatok is működni fog!   

 

Dr. Kuthy Imre

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu