Sokan mondják, hogy a gyermek az élet értelme, nélküle nem teljes a család. Szerencsére a fejlett orvostudománynak köszönhetően egyre több pár termékenységi problémái megoldódnak, azonban így is akad, akinél sajnos olyan állapot lép fel, hogy a gyermekáldás nem lehetséges. Az is lehet, hogy valaki nagy családot szeretne, de egy szülési komplikáció vagy betegség miatt nincs lehetőség 1-2-nél több gyermeket világra hoznia. Számukra remek megoldás az örökbefogadás intézménye.

Fél évet töltöttem az Egyesült Államokban, ahol az egyetemen körülbelül 10-20 hallgatóról tudtam, hogy örökbefogadottak vagy van egy testvérük, aki állami gondozásból érkezett a családjukba. Boldog, kiegyensúlyozott fiatal felnőttek voltak, büszkék arra, hogy ők “túlélők” és hatalmas szeretettel beszéltek a családról, ahol nevelkedtek. Magyarországon (noha itt is bőven megfordultam különböző helyeken) senkiről nem tudok, akit nem a saját szülei vagy szülőjük új párja nevelt, sőt az ismeretségi körünkben is többen kissé idegenkedve beszélnek az örökbefogadásról. Mintha egy tabutéma lenne és mintha előítélettel állnának azokhoz, akiket ki kell emelni családjukból. Ez rendkívül elkeserítő és kiábrándító, főleg a 21. században.

Mik az okai annak, hogy hazánkban kevésbé vesznek magukhoz a házastársak egy más családból származó kis jövevényt?

Véleményem szerint csodálatos dolog egy új embert üdvözölni a családban, függetlenül attól, hogy ki hozta világra. Az ember sajnos a saját gyerekében is csalódhat, hiszen nem tudjuk mit hoz az élet, milyen társaságba keveredik, milyen külső hatások érik. Egy örökbefogadott gyermek pedig tény, hogy csomaggal érkezik, feldolgozatlan traumákkal, de megfelelő figyelemmel, szeretettel, esetleg pszichológus vagy pszichiáter bevonásával ezektől meg tud szabadulni és kibontakozni új környezetében. Sokan mondják, hogy pont a traumák, sérelmek miatt ódzkodnak egy idősebb gyerek örökbefogadásától, de tudományos kutatások bizonyítják, hogy a gyerek életére az is hatással lesz, ami az anyaméhben érte. Vagyis ha nem örültek az érkezésének, esetleg egy sikertelen abortusz eredményeként született vagy az anyuka kábítószereket fogyasztott, az is hátrányosan hat lelki világára és azt is fel kell dolgozza, ugyanúgy mint a 10 éves gyereknek a verést, molesztálást, nélkülözést. 

Mindezek ellenére az örökbefogadásra nyitott szülőknek itthon nagyon szigorú kritériumrendszerük van, majdnem mindenki szőke hajú, fehér bőrű csecsemőt szeretne. Míg külföldiek körében a valamilyen fogyatékossággal rendelkező gyermek adoptálása sem kizárt, itthon sokan nem fogadnak el sérült gyermeket. Egy örökbefogadással foglalkozó civil szervezet munkatársának szavaival élve

olyan, mintha a „húspiacon válogatnának” a magyar párok.

Három éves kor feletti gyermeket a statisztikák alapján akkor sem fogadnak örökbe szívesen, ha „cserébe” 5-6 évet kell várniuk csecsemőre. Ebben az a tény a leginkább aggasztó, hogy az örökbefogadásra váró gyerekek több mint fele 10 éves vagy idősebb. Ők nem kellenek senkinek? A rendszer megpróbálja az édestestvéreket együtt örökbe adni, azonban ez is gyakran kizáró oknak számít, pedig a családjától elszakított gyermeknek testvére jelenti az egyetlen biztos pontot a szétszakított világában. 

A nemzetközi örökbefogadási statisztikákat nézve a magyar gyermekek iránt érdeklődő olaszok vagy spanyolok sokkal elfogadóbbak, így azokat a gyermekeket, akik itthon nem találnak szülőkre, nemzetközi örökbefogadás útján külföldi párokra bízzák. 

További problémát okoz, hogy az örökbefogadás mind a leendő szülőkre, mind a gyermekvédelmi szakemberekre hatalmas adminisztratív terhet ró. A gyermekvédelmi szakemberek alulfizetettek, létszámhiánnyal küzdenek, az örökbefogadásra váró pároknak pedig megfelelő tájékoztatás nélkül kell például olyan listát kitölteniük, hogy milyen sérülésekkel, betegségekkel sújtott gyereket tudnának még elvállalni (amennyiben nem jut nekik az áhított makkegészséges kisbaba). Természetesen ezen állapotok tüneteivel, fejlesztési lehetőségeivel nincsenek feltétlenül tisztában, így elesnek olyan gyermekektől, akik adott esetben beillenének a családba és fejleszthetőek, gyógyíthatóak, tünetmentessé válhatnak. 

Ajánlatos a pároknak egy tanfolyamot elvégezni az örökbefogadás előtt (sajnos ez már nem kötelező). Ez felkészíti őket a váratlan szituációkra, nehézségekre és sokszor a fent említett válogatásukon is módosítanak, hiszen jobban belelátnak a folyamatokba, sikersztorikat ismernek meg és realizálják, hogy mekkora ajándék egy bántalmazott, elhanyagolt gyereknek egy szerető családba bekerülni. 

Magyarországon 2020 óta dolgoznak az örökbefogadás egyszerűsítésén, a folyamat meggyorsításán, de értelemszerűen a legfontosabb, hogy jól megszűrjék, hogy kihez kerüljön gyermek.

Sokat segítene ha létrejönne több támogató csoport, mind a szülők, mind a gyermekek részére, hogy a kezdeti nehézségekkel sikeresen megküzdjenek.

A rendszernek még változnia, csiszolódnia kell ahhoz, hogy még több sikertörténet legyen, illetve az emberek hozzáállásán is módosítani kellene, hiszen minden gyermek, kortól, hajszíntől, szemszíntől függetlenül érdemel egy esélyt arra, hogy szeressék, óvják, támogassák.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu