David Dobrik fogta az alkotást, a közösséget, a nyers, csiszolatlan esztétikát, alapjaiban megkérdőjelezte a közösségi médiákat, és 2020 januárjában elindította saját alkalmazását, a David’s Disposable-t. Az alkalmazás több mint egymillió letöltésével az App Store legnépszerűbb alkalmazásainak listáján is helyet kapott, egy időre megelőzve még az Instagram-ot is. De miben rejlik a különlegessége és miért lehetséges, hogy hosszútávon is túlragyogja azt?  

Az elmúlt néhány év nem bővelkedett a közösségi alkalmazások világában túl sok újdonsággal. A Facebook terjeszkedett, adathalászatban utolérte a Google-t, felvásárolta az Instagramot, a WhatsApp-et, amit, aki csak tudott az elmúlt hetekben fejvesztve el is hagyott a Signal-ért. A Social Dilemma nézői pedig inkább lejöttek az internet egészéről és annak minden felületéről, mielőtt a film végetért volna.

És akkor felbukkant a Dispo. Az eredtileg David’s Disposable néven futott alkalmazás koncepciója roppant egyszerű, egy eldobható kamerát imitál. Dobrik a Wall Street Journalnak adott tavalyi interjújában elmondta, hogy a Dispo ötlete akkor született, amikor észrevette, hogy a barátai valódi eldobható kamerákkal fotóznak a bulikon. Az elkészült képeket nem szűrték vagy szerkesztették, és ami még fontosabb, hosszasan beállított pózolás-sorozatok helyett egyedi pillanatokat kaptak lencsevégre. A Dispo különlegessége ugyanis ebben rejlik: lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy a pillanatokat elsősorban ne megörökíteni, hanem megélni törekedjenek. Egyből belopta magát a szívembe, ráadásul ezt az elemet erősíti, hogy a fotókat csak helyi idő szerint másnap reggel 9 órakor pillanthatjuk meg, addig tart ugyanis „előhívni” őket, ami mindennel szembe megy, amit a mai világ azonnali kielégülése biztosít számunkra. 

A Dispo tehát arra törekszik, hogy ne gondoljuk túl, de amiért igazán hálásak lehetünk, az a mai modern közösségi média terheinek eltávolítása: nincs szerkesztés, retusálás vagy filterek használata. Itt minden #nofilter. A Google – Don’t be evil – és a Facebook – Move fast and break things – jelmondatait szemügyre véve a Dispo kifejezetten elhatárolja magát azoktól, mottója szerint: Be good. Move reasonably quickly and build things. Live in the moment.

Az izgalmak pedig csak fokozódnak. Dobrik ötletébe tavaly októberben 4 millió dollárral ugrott fejest a Reddit társalapítója, az app nevét pedig nemrég a rövidebb és jobban csengő Dispo-ra cserélték. A múlt hétvégén megjelent frissített fejlesztői verzión jelenleg 10 ezer lelkes tesztelő dolgozik, ez tartalmazza a tervezett közösségi elemet is, amit, ha sikerült tökéletesíteni, aggódhat az Instagram. 

@kedvemma

képek: https://apps.apple.com/us/app/dispo-live-in-the-moment/id1491684197

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu