Itt az új Instagram?

David Dobrik fogta az alkotást, a közösséget, a nyers, csiszolatlan esztétikát, alapjaiban megkérdőjelezte a közösségi médiákat, és 2020 januárjában elindította saját alkalmazását, a David’s Disposable-t. Az alkalmazás több mint egymillió letöltésével az App Store legnépszerűbb alkalmazásainak listáján is helyet kapott, egy időre megelőzve még az Instagram-ot is. De miben rejlik a különlegessége és miért lehetséges, hogy hosszútávon is túlragyogja azt?  

Az elmúlt néhány év nem bővelkedett a közösségi alkalmazások világában túl sok újdonsággal. A Facebook terjeszkedett, adathalászatban utolérte a Google-t, felvásárolta az Instagramot, a WhatsApp-et, amit, aki csak tudott az elmúlt hetekben fejvesztve el is hagyott a Signal-ért. A Social Dilemma nézői pedig inkább lejöttek az internet egészéről és annak minden felületéről, mielőtt a film végetért volna.

És akkor felbukkant a Dispo. Az eredtileg David’s Disposable néven futott alkalmazás koncepciója roppant egyszerű, egy eldobható kamerát imitál. Dobrik a Wall Street Journalnak adott tavalyi interjújában elmondta, hogy a Dispo ötlete akkor született, amikor észrevette, hogy a barátai valódi eldobható kamerákkal fotóznak a bulikon. Az elkészült képeket nem szűrték vagy szerkesztették, és ami még fontosabb, hosszasan beállított pózolás-sorozatok helyett egyedi pillanatokat kaptak lencsevégre. A Dispo különlegessége ugyanis ebben rejlik: lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy a pillanatokat elsősorban ne megörökíteni, hanem megélni törekedjenek. Egyből belopta magát a szívembe, ráadásul ezt az elemet erősíti, hogy a fotókat csak helyi idő szerint másnap reggel 9 órakor pillanthatjuk meg, addig tart ugyanis „előhívni” őket, ami mindennel szembe megy, amit a mai világ azonnali kielégülése biztosít számunkra. 

A Dispo tehát arra törekszik, hogy ne gondoljuk túl, de amiért igazán hálásak lehetünk, az a mai modern közösségi média terheinek eltávolítása: nincs szerkesztés, retusálás vagy filterek használata. Itt minden #nofilter. A Google – Don’t be evil – és a Facebook – Move fast and break things – jelmondatait szemügyre véve a Dispo kifejezetten elhatárolja magát azoktól, mottója szerint: Be good. Move reasonably quickly and build things. Live in the moment.

Az izgalmak pedig csak fokozódnak. Dobrik ötletébe tavaly októberben 4 millió dollárral ugrott fejest a Reddit társalapítója, az app nevét pedig nemrég a rövidebb és jobban csengő Dispo-ra cserélték. A múlt hétvégén megjelent frissített fejlesztői verzión jelenleg 10 ezer lelkes tesztelő dolgozik, ez tartalmazza a tervezett közösségi elemet is, amit, ha sikerült tökéletesíteni, aggódhat az Instagram. 

@kedvemma

képek: https://apps.apple.com/us/app/dispo-live-in-the-moment/id1491684197; Unsplash