Karikó Katalin magyar Nobel-díjas élete példa lehet számunkra. A következő  cikkben mesél a fiatalkoráról, kudarcairól, a munka és családalapítás közötti egyensúly megteremtéséről, édesanyjával, férjével és lányával való kapcsolatáról.

Karikó Katalin kapta meg 2023-ban a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat a nukleozid bázismódosításokkal kapcsolatos felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették a COVID-19 elleni hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését. Nagyon fontos számára a családja és a karrierje egyaránt. Ezért küldetésének érzi, hogy mindkettő vonatkozásában bátorítsa és inspirálja a nőket. 

Nőként hogyan áll hozzá a karrierhez és a családalapításhoz?

Hiszem, hogy életed első 14 éve, a génjeid, a szüleid, a tanáraid, a barátaid formálnak téged azzá a személyiséggé, aki leszel. Nőként és anyaként mindig próbálom elmondani a tudós nőknek, hogy nem kell választani a családalapítás és a karrier között. Mindkettőt megteheted. Nem kell túlságosan asszisztálnod a gyerekedhez. A gyermeked mindig figyelni fog téged, és végső soron ez számít: a példa, amit mutatsz számára.

A lányom látta, hogy milyen keményen dolgozom. Többek között ez a példa segítette őt ahhoz, hogy kétszeres olimpiai bajnok legyen. A neve fel van tüntetve a Hírességek Csarnokában.

Engem eddig sokan csak úgy ismertek, mint “Susan anyukája”. Most, hogy többször eljött velem a díjátadó ünnepségre, őt mutatták be úgy, mint “Kati lánya”. Szokatlan élmény volt. 

Milyen hatással voltak rá a szülei?

Édesanyám, aki 2018-ban hunyt el, mindig figyelte, hogy ki kapja a következő Nobel-díjat. Néha mondogatta nekem: “Ó, a jövő héten bejelentik, talán te kapod meg.” Kinevettem, én még csak nem is voltam professzor, nem volt kutatói csapatom. Erre édesanyám azt mondta: “Igen, de tudod, te olyan keményen dolgozol.” Dehát minden tudós nagyon keményen dolgozik…

Voltak hullámvölgyek az életében?

Voltak kudarcok az én életemben is. Tíz évvel ezelőtt kirúgtak és nyugdíjba akartak kényszeríteni. Ekkor a férjem támogatott engem. Amikor fontolgattam, hogy vajon az otthonomtól több száz kilométerre levő BioNTech-e a megfelelő hely számomra, akkor azt mondta: “Csak próbáld ki, és én gondoskodom róla, hogy ne bánd meg.” Visszatekintve az életemre, a férjem bátorított végig, hogy menjek, és így kilenc évig ingáztam az otthonom és Németország között. Itt végeztem el azokat a kísérleteket, tulajdonképpen saját kezűleg. 58 éves voltam és még mindig plazmidokat tenyésztettem és sejteket etettem.

Mit tanácsolna a mai fiataloknak?

Amikor 16 éves voltam, elolvastam Hans Selye könyvét. Az volt a fő üzenete, hogy olyan dolgokra kell koncentrálni, amelyeken változtatni tudsz. Sok fiatal feladja, mert látja, hogy a barátai vagy a kollégái előrébb tartanak, és úgy tűnik számukra, hogy ők kevesebbet dolgoznak, mégis magasabb fizetést kapnak és előléptetik őket. Ha erre koncentrálsz, az elveszi a figyelmedet arról, amin változtatni tudsz. Amikor engem elbocsátottak, nem azzal töltöttem az időmet, hogy sajnálkozzak, és azt mondogassam, hogy “Miért pont én?”. Minden energiádat arra összpontosítsd, hogy azt keresd: Mi a következő, amit megtehetek?

Azt tanácsolom, hogy ne rágódjunk a problémákon: Azokra a dolgokra kell fókuszálni, amelyeken változtatni lehet. 

Cikk forrása: ITT!

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Ajándékba adni egy fél gyermekkort – Ma van az anya nélkül nevelkedő gyermekek világnapja

2024. May 06.|0 Comments

Országszerte csaknem kétezer gyerek él állami gondozásban, akik számára minden nappal csökken az esélye annak, hogy családra találjanak. Az örökbefogadó szülők többsége csecsemőt, esetleg annál valamivel idősebb gyermeket szeretne. De mi történik a nagyobbakkal? És mire számíthat az a szülő, aki egy iskoláskorú gyereket vesz magához? Erről mesél B. Eszter, aki férjével hét éve döntött egy akkor kilenc éves kislány örökbefogadása mellett.

NTAK

2024. May 04.|0 Comments

A vendéglátás rohanó világában a hatékonyság és a precizitás kulcsfontosságú ahhoz, hogy kivételes kulináris élményeket biztosítsunk az igényes vásárlóknak. A konyhai műveletek zűrzavara közepette a készletkezelés, a rendelések nyomon követése és a személyzet közötti zökkenőmentes kommunikáció ijesztő feladat lehet. Itt jön a képbe az innovatív NTAK rendszer – amelyet a vendéglátási műveletek egyszerűsítésére, a termelékenység növelésére és az általános vásárlói élmény javítására terveztek.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu