AVAGY MÁKOS-ALMÁS RÉTES NARANCCSAL BOLONDÍTVA

Az újévi étkezéseket számtalan babona és hagyomány övezi. Tudjuk, hogy tiltólistás étel ilyenkor a hal, mert az elúszik, a baromfi, mert az hátrakaparja és a nyúl, mert az pedig elszalad a szerencsénkkel. Az év első napján sokan lencsét fogyasztanak egy gazdagabb és boldogabb esztendő reményében. 

A réteshez azonban egy kevésbé ismert babona fűződik. A hagyomány úgy tartja, hogy hosszúra nyújtja a boldogságot és a gazdagságot az újévi rétes. Minél hosszabb a rétesrúd, annál szerencsésebb és minél tartalmasabb a tölteléke, annál bőségesebb évben reménykedhet az, aki ezt megeszi.

Nagymamám speciális mákos-almás töltelékét hoztam nektek, amit még naranccsal is dúsítani szokott.

Recept:

  • 1 csomag levelestészta (Tante Fanny 10 db réteslap)
  • 200 g olvasztott vaj
  • 1 kg (édes)alma
  • 1 kanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek búzadara
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 ek narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 200 g darált mák
  • 100 g cukor
  • 100 ml víz
  1. Az almákat meghámozzúk, kicsumázzuk és egy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt almához hozzáadjuk a fahéjat, a citromot, a búzadarát és összeforgatjuk.
  2. A mákot a vízzel és a cukorral összeforraljuk. Ha krémes állagú lesz a mákos massza, akkor először beletesszük a narancshéjat és levet, azt elkeverjük, majd hozzáadjuk az almás keverékhez és jó alaposan összedolgozzük. Ezt félretesszük.
  3. A vajat felolvasztjuk.
  4. Az első réteslapot kitekerjük és egy ecset segítségével megkenjük vajjal. Erre egy újabb réteslapot teszünk, megint a vaj, újabb réteslap és így tovább míg 5 réteg nem kerül egymásra.
    A levajazott réteslapok egyik végébe egy sávba halmozzuk a mákos massza felét egy henger formában és feltekerjük a rétesünket. A két végét lehajtogatjuk és egy sütőtálcára tesszük.
    Ugyanígy járunk el a másik 5 réteslappal és a maradék masszával is.
  5. A feltekert réteseink tetejét megkenjük a maradék olvasztott vajjal.
  6. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük a réteseinket.
  7. Amikor kihűltek a rudak, szeletelhetjük is. 
  8. Ízlés szerint porcukorral tálaljuk!

Kívánok mindenkinek boldog, szerencsés és gazdag új esztendőt!

Az otthon melegében

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu