Többgenerációs, családi vállalkozásokat megismerni mindig felemelő érzés: a Folly Arborétum hangulata talán ezért is ragadja magával az embert már első pillanattól fogva. Egy gondolat erejéig ugorjunk vissza a XIX. századba. Ekkoriban ugyanis egy Csigó Pál nevű parlamenti képviselő szőlőt telepít a már említett Örsi-hegy oldalában, később pedig a szőlők feletti nehezen művelhető területekre veje, dr. Folly Gyula a környéken nem honos fenyőket hozott.

Sajnos a terület sajátos adottságait kihasználó orvos nagyon fiatalon, az első világháborúban elhunyt – hagyatékát fia, a szintén Gyula névre keresztelt közgazdász vette gondozásba. A történelmi nehézségek ellenére (államosítás, kuláklista) a magánarborétum szépen cseperedett. A kirándulóhely különlegességét adó cédrus fajták telepítése az 1960-as, 70-es években vette kezdetét, majd ifj. Folly Gyula, az unoka fejlesztett tovább a kertet, amit ma már a negyedik generáció: Folly Réka és családja gondoz. Nekik köszönhetjük a borászatot és a ma már látogatóközponttá növekedett, gyönyörű helyszín kialakítását.

Családi pihenés & arborétumi körút

Kis- és nagyobb gyermekekkel is ideális kikapcsolódás a fák árnyéka alatti egyedi játszótér, a különleges hinták, drótkötélpálya pedig sokak kedvencei. (Emellett jó tudni, hogy a játszópark részeit az előírásoknak megfelelően, rendszeresen ellenőrzik.)

Aki pedig az arborétumi sétát választaná, egész évben megteheti, a kert minden évszakban tartogat csodákat. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen feldolgozni a széleskörű növényvilágot, illusztrált táblákat és QR-kódot is találunk utunk során: az arborétum ugyanis 400 tűlevelű, 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer virágzó évelő otthona. A Folly egyik nemrégiben megújult helyszíne a kilátó, szintén kihagyhatatlan pontja a sétának!

Ha pedig lépteink nehezednének, tartsunk egy kis pihenőt a borok felé…

Bor & gasztronómia

Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.”

Márai Sándor

Az arborétumhoz közeli Kisörsi-hegyen, 7 hektáron folyik a szőlőtermelés: szürkebarát, ottonel muskotály, kéknyelű, rajnai rizling, budai zöld és olaszrizling egyaránt megtalálható a kínálatban. A talán már a Folly védjegyévé vált Cédrus bor hordós érlelést is kap, olaszrizling és szürkebarát házasításával készül – ne hagyjátok ki, ha erre jártok! Szintén sokak kedvence cuvé, a gyümölcsös Boróka bor is. 

A borok mellett azonban hihetetlenül finom kézműves szörpök közül is választhatunk (én például akkora csomaggal jöttem el, hogy alig tudtam hazahozni): fenyőrügy, gyömbér, birsalma, levendula, citromfű ízesítés – mind-mind a kert aromájával. 

Ha pedig bevásároltunk, irány a szezonális és klasszikus ételeket egyaránt kínáló étterem és élvezzétek a táj hangulatát?

A Balaton
hintáz velem
két menny között
ring életem.” 

Weörös Sándor

Demeter Anna

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu