Többgenerációs, családi vállalkozásokat megismerni mindig felemelő érzés: a Folly Arborétum hangulata talán ezért is ragadja magával az embert már első pillanattól fogva. Egy gondolat erejéig ugorjunk vissza a XIX. századba. Ekkoriban ugyanis egy Csigó Pál nevű parlamenti képviselő szőlőt telepít a már említett Örsi-hegy oldalában, később pedig a szőlők feletti nehezen művelhető területekre veje, dr. Folly Gyula a környéken nem honos fenyőket hozott.

Sajnos a terület sajátos adottságait kihasználó orvos nagyon fiatalon, az első világháborúban elhunyt – hagyatékát fia, a szintén Gyula névre keresztelt közgazdász vette gondozásba. A történelmi nehézségek ellenére (államosítás, kuláklista) a magánarborétum szépen cseperedett. A kirándulóhely különlegességét adó cédrus fajták telepítése az 1960-as, 70-es években vette kezdetét, majd ifj. Folly Gyula, az unoka fejlesztett tovább a kertet, amit ma már a negyedik generáció: Folly Réka és családja gondoz. Nekik köszönhetjük a borászatot és a ma már látogatóközponttá növekedett, gyönyörű helyszín kialakítását.

Családi pihenés & arborétumi körút

Kis- és nagyobb gyermekekkel is ideális kikapcsolódás a fák árnyéka alatti egyedi játszótér, a különleges hinták, drótkötélpálya pedig sokak kedvencei. (Emellett jó tudni, hogy a játszópark részeit az előírásoknak megfelelően, rendszeresen ellenőrzik.)

Aki pedig az arborétumi sétát választaná, egész évben megteheti, a kert minden évszakban tartogat csodákat. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen feldolgozni a széleskörű növényvilágot, illusztrált táblákat és QR-kódot is találunk utunk során: az arborétum ugyanis 400 tűlevelű, 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer virágzó évelő otthona. A Folly egyik nemrégiben megújult helyszíne a kilátó, szintén kihagyhatatlan pontja a sétának!

Ha pedig lépteink nehezednének, tartsunk egy kis pihenőt a borok felé…

Bor & gasztronómia

Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.”

Márai Sándor

Az arborétumhoz közeli Kisörsi-hegyen, 7 hektáron folyik a szőlőtermelés: szürkebarát, ottonel muskotály, kéknyelű, rajnai rizling, budai zöld és olaszrizling egyaránt megtalálható a kínálatban. A talán már a Folly védjegyévé vált Cédrus bor hordós érlelést is kap, olaszrizling és szürkebarát házasításával készül – ne hagyjátok ki, ha erre jártok! Szintén sokak kedvence cuvé, a gyümölcsös Boróka bor is. 

A borok mellett azonban hihetetlenül finom kézműves szörpök közül is választhatunk (én például akkora csomaggal jöttem el, hogy alig tudtam hazahozni): fenyőrügy, gyömbér, birsalma, levendula, citromfű ízesítés – mind-mind a kert aromájával. 

Ha pedig bevásároltunk, irány a szezonális és klasszikus ételeket egyaránt kínáló étterem és élvezzétek a táj hangulatát?

A Balaton
hintáz velem
két menny között
ring életem.” 

Weörös Sándor

Demeter Anna

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu