„Reméltem találni egy embert, akinek elég az, hogy ember lehet.” – G. E. Lessing: Bölcs Náthán

Ez az ajánló a szegedi Genéziusz Színház amatőr társulatának A Bölcs Náthán című darabjáról készült, amely a Szegedi Pinceszínház műsorában tekinthető meg. A cikk eredeti formájában a KultZóna kulturális blogon jelent meg.

Ha le akarjuk csupaszítani az embert, megszabadítva őt mindenféle sallangtól, és csupán emberi mivoltában szemlélni, akkor keresve sem találhatnánk ehhez jobb kontextust, mint a középkori Jeruzsálem. Itt ugyanis három vallás, számtalan nemzetiség, nyelv, szokás élt egymás mellett, hol háborúzva, hol pedig egymást segítve. Nem csoda, hogy Gotthold Ephraim Lessing pont ezt a korszakot és helyet választotta moralizáló darabja játszóteréül, a szegedi Genéziusz Színház pedig úgy döntött, hogy beszáll a játékba.

A Bölcs Náthán szereplői igencsak kusza pedigrével bírnak: akad itt zsidó lányba szerelmes keresztes lovag, sakkbajnok muszlim hercegnő, dervisből lett pénzügyminiszter, és zsidó háznál szolgáló keresztény asszony. Főhősünk, Náthán (Horváth István) tűnik talán a legegyszerűbb karakternek, de persze a látszat ebben az esetben is csal. A jámbor és bölcs izraelita ugyanis tartogat egy, s mást a tarsolyában. 

Náthán éppen egy hosszú üzleti útról tér haza, amikor megtudja, hogy a háza szinte teljesen leégett, és szeretett lánya is csaknem a lángok martalékává vált. A tragédiát kizárólag egy bátor templomos közbelépése akadályozta meg, aki kimentette a házból a lányt. Az önérzetes teuton harcost (Maróti Lev) azonban nehéz utólérni, bármennyire is szeretné Náthán – és szerelmes lánya – leróni háláját. A lovag összes társát elvesztette, így most nem maradt más hobbija, mint zsidó szüzek lángokból való kimentése és ligetekben való bánatos búsongás. Közben a város ura, Szaladin szultán (Ván Demeter) is megszorul anyagilag, ezért Náthánhoz fordul kölcsönért és bölcs tanácsokért. A jól összekuszált szálakat Náthán éleslátása bogozza majd ki, de csak miután a felismerhetetlenségig összeszövődtek. Dehát egy hamisítatlan keleti tanmese már csak ilyen. 

Gotthold Ephraim Lessing 18. századi darabja játékosan provokál, amikor felveti az univerzális témát:

élhetnek-e egymás mellett békésen olyan emberek, akik másban hisznek, másféle szokásokat gyakorolnak, és máshogy néznek ki?

Létezik-e egy egyetemes, mindenek felett álló igazság, és ha igen, ki a birtokosa? 

A Szegedi Pinceszínház intim közege tökéletes hely az effajta merengésekre. A részletgazdag, mégis praktikus díszlet és jelmezek (Taró Vivien, illetve Sajtos Tamás munkája) az első perctől elvarázsolják a nézőt, aki egyszerre csodálhatja meg a jelmezek nüanszait és moralizálhat a világvallások igazságtartalmát illetően. Mindezt persze humorral ötvözve. A furfangos héber története nem mellőzi a nevetést sem, kellemes ritmust adva ezzel az egyébként komoly kérdéseket feszegető dialógusoknak.

Ugyan a társulat tagjai nem hivatásos színészek, a színészi játék magával ragadó. Legyen szó sértődékeny szerelmesről, éles elméjű hercegnőről vagy akaratos szultánról, az őszinte és tiszta alakítások segítenek meglátni az előítéletek és skatulyák mögött a teremtményt, Isten egyedülálló alkotását. 

Keresztényként mindig érdekes egy olyan színdarabot nézni, amely kifejezetten vallásos témákat boncolgat – kiváltképp, ha nem keresztény barátokkal közösen ülünk a nézőtéren, és a tapsrend után velük tárgyaljuk majd ki a látottakat. Lessing darabja – és a Genéziusz feldolgozása – finoman, tapintható érzékenységgel fordul a valláshoz.

Habár egyetlen hitrendszer mellett sem teszi le a voksát, mégis elgondolkodtat, hogy amit hiszünk, azt miért is hisszük, és hogyan éljük meg a társas kapcsolatainkban.

Szégyenkezünk miatta, mint a megkímélt keresztes a muszlim-zsidó tömegben? Büszkén vállaljuk, mint a szultán, a Próféta leszármazottja és földi helytartója? Vagy csak vállunkat megvonva elfogadjuk, mint a szemünk színét vagy a lábunk méretét, amelyet szüleinktől kaptunk, és amely néha segít, néha gátol az életben – pont úgy, mint Náthán? 

A Bölcs Náthán nem restell belekérdezni ezekbe a kényes témákba. De vajon mi elég bátrak vagyunk őszintén válaszolni? 

Szabó Anna

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu