Hervey M. Cleckley volt az első akadémikus, aki a pszichopata elmét meghatározta: „Nem szeret, nem szorong, nem tanul.” 

A pszichopátia neuropszichiátriai rendellenesség, amelyet hiányos érzelmi reakciók, az empátia hiánya és gyenge viselkedéskontroll jellemez, ami általában tartósan antiszociális devianciát és bűnözői magatartást eredményez.

A valóság azonban sokkal árnyaltabb, mint ezek a sztereotípiák. Valójában gyakori, hogy az átlagember bizonyos fokú pszichopátiás hajlamokkal rendelkezik. A Psychopathy Is nevű nonprofit szervezet szerint

a népesség 30%-a mutat valamilyen fokú csökkent empátiát, kockázatvállalást és túlzottan magas önértékelést,

bár az e tulajdonságokkal nagymértékben rendelkező emberek aránya sokkal kisebb. Éppen ezért ezzel a jelzővel óvatosan dobálózzunk, hagyjuk a diagnózist a pszichiáterekre. 

Mi is jellemző egy pszichopata személyre? 

A teljesség igénye nélkül: a társadalmi normákkal ellentétes viselkedést tanúsítanak; mások érdekeit figyelmen kívül hagyják; képtelenek különbséget tenni jó és a rossz között; nem éreznek se empátiát, se bűntudatot; gyakran hazudnak; másokat könnyen manipulálnak. Nem érzik, ha veszélyes helyzetbe kerülnek; dühösek és arrogánsak, ha valaki ellenkezik velük; hiányoznak az életükből a mély érzelmi kapcsolatok, azonban, hogy mindezt könnyen elfelejtsük nekik, egy felszínes, de ellenállhatatlan bájjal rendelkeznek. 

Mivel a népesség egy százalékát érinti ez a mentális zavar, pszichopaták mindenütt vannak. Lehet, éppen randizgatsz eggyel? 

„Lehet, hogy azt gondolod, hogy ez a kérdés nem érint téged, pedig igenis érint. Mindenki biztosan ismer legalább egy olyan embert, aki pszichopata” – mondja Abigail Marsh, a Georgetown Egyetem pszichológia és idegtudományok professzora, a Psychopathy Is társalapítója.

„A pszichopata taktikák némelyike, amellyekkel a pszichopata személy közel kerülhet az emberekhez és elnyerheti a bizalmukat, kezdetben nagyon csábítónak tűnhet”

– mondja Judy Ho, neuropszichiáter, hozzátéve, hogy az általános lakosság 1-3%-a, valamint a vezetők 6-8%-a pszichopata. „Végre találsz valakit, aki tényleg megért téged és törődik veled, így könnyű feltenni a szemellenzőt, figyelmen kívül hagyni a jeleket, hogy nem megy jól a dolog, és hogy valami van a háttérben.”

Egy pszichopata számára az egyetlen dolog, ami számít, hogy megkapja, amit akar és nem érdekli, hogy milyen áron.

Bár a pszichopaták nem törődnek másokkal, mégis motiváltak lehetnek az ismerkedésre, kapcsolatépítésre, randizásra, ha ezzel elérhetik a kívánt célt. Egy pszichopata például kereshet kapcsolatot azért, hogy anyagilag kihasználjon valakit, elterelje a figyelmet más tevékenységéről, vagy egyszerűen csak azért, hogy szexelhessen. Sokszor a sorozatgyilkosoknál is az látható, hogy látszólag normális életet élnek, sokan közülük házasok, gyermekeik vannak, munkahellyel rendelkeznek. 

Honnan tudhatod, hogy potenciálisan pszichopatával van dolgod?

A pszichopaták hajlamosak arra, hogy találjanak valamit, ami nagyon fontos számodra, majd úgy tesznek, mintha életcéljuknak tekintenék, hogy az életednek azt a részét jobbá tegyék. Túlságosan nagylelkűnek tűnnek, közben ajándékaik gyakran feltételekhez vannak kötve, illetve azt sugallják, hogy az adósuk vagy.

Folyamatosan rád irányítják a figyelmet, a nárcisztikusokkal ellentétben, akiknek szükségük van a reflektorfényre. Ugyanis a pszichopaták sokat beszélnek rólad, próbálnak információkat szerezni, megtudni, mik a gyengéid, hogy aztán ezeket kihasználva közelebb hozhassanak téged magukhoz.

Azt akarják, hogy elszigetelődj a családodtól, barátaidtól. Ahogy kezdesz egyre jobban megbízni bennük, úgy kezdenek fokozatosan eltávolítani téged az életed többi részétől. Továbbá, nem ritka, hogy egy idő után nyom nélkül eltűnnek, mivel nehezen tartják be a hosszú távú elköteleződéseket, például a munkát vagy a párkapcsolatokat.

Criss Jami író így nyilatkozott a pszichopatákról: “Szerintem sok pszichopata csak zseni, aki olyan gyorsan vezetett, hogy elvesztette az irányítást.” Lehet, hogy zsenik, de azért inkább ne kerüljünk a fogságukba. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu