Nőként különös kihívás minden alkalomra megtalálni a megfelelő öltözéket. Mégsem az impulzív vásárlás a megoldás. Hogyan állíthatjuk össze tudatosan gardróbunkat, hogy az nekünk és a környezetnek is jó legyen?  

Környezetvédelem

Hogyan kapcsolódik ide rögtön az elején a környezetvédelem?

Egy oxfordi kutatás szerint a fast-fashion ipar percenként több káros anyagot bocsát ki, mintha hatszor körbeautóztuk volna a Földet.

Mind a ruhák előállítása, mind a szemétdombon heverő textilek olyan mértékben szennyeznek, amit elképzelni is nehéz. Egy szemléltető példa:

egy hétköznapi farmer és póló szett előállításához annyi vízre van szükség, amennyit egy ember tizenhárom év alatt használ el.

A farmer maga egy rendkívül tartós, strapabíró anyag. Ha egyszer sikerül jól vásárolni, évtizedekig kitart velünk.  Turkálók előnyben, ugyanis pár évtizeddel ezelőtt, amikor még nem a vedd, használd, dobd el, vegyél újat kapitalizmuson alapuló gondolkodás állt a gyártás mögött, jobb minőségű anyagokat készítettek, melyek megőrizték a minőségüket. A fast-fashion ipar etikátlan termékelőállítási folyamatairól (munkakörülmények, kiskorúak foglalkoztatása, túlóra stb.) nem is beszélve.

Magyar divattervezők és varrónők 

A fast-fashion ipar pontosan úgy van kitalálva, hogy ha valami megtetszik és megvesszük, pár nap múlva új kollekció érkezik, és már nem is leszünk “divatosak”. Azonban ha magyar terméket vásárolunk, aminek megbizonyosodunk a jó minőségéről, nem csak a környezetet védjük. Megspóroljuk a poliészter műanyag darabok importálását a Távol-Keletről. A megbízható forrás garanciát is jelent, és sokkal nagyobb eséllyel találunk a testalkatunkhoz – és nem egy idealizált próbababához – készült öltözéket. Segítségükkel akár saját ruhatárunkat és a rég hordott darabokat is megújíthatjuk, hogy valami olyat kapjunk kézhez, amit igazán sajátunknak érzünk.

Nem minden szemét, ami annak látszik

Feltűnt már valaha, ha házhoz rendelsz bármilyen csomagot, mennyi töltelékanyag és szemét érkezik a rendelt termékkel együtt? Fatüzelésű kályha, kazán előnyben – én ezt a papírszemetet mindig elégetem. A puffancs csomagolást pedig megőrzöm, bármikor jól jöhet egy ajándék becsomagolásánál. Ne mindenben rögtön a szemetet lássuk, hasznosítsuk újra, amit tudunk!

A környezetvédelem sokkal inkább a mindennapos gondolkodás kérdése, mintsem ideológia vagy mozgalom. Nem kell messzire tekintenünk, ha nagyszüleink példáját vesszük, az ő idejükben még nem volt olyan, hogy ‘szemét’.

Mindent hasznosítani tudtak, s ez már csak napjaink ránk erőltetett hozzáállása, hogy bármi helyettesíthető és eldobható. De nekünk nem kell így látnunk.  

Hogyan öltözködjünk?

Nem kell fakult ruhában járni, hogy elkerüljük a fast-fashion mikrotrendek követését. Saját alakunkhoz megtalálhatjuk a legelőnyösebb szabást, és ha az anyagok minőségére is figyelmet fordítunk (kevés poliészter, annál több gyapjú, selyem, pamut, kasmír, igazi bőr), garantált a hosszútávú siker.

Ráadásul megjelenésünkre más is felfigyel, ugyanis ha szeretjük, ami rajtunk van és azonosulni tudunk vele, sugárzunk a magabiztosságtól.

A jó ruhatár kiegyensúlyozottságot ad, ha nem indulás előtt húsz perccel jutunk arra, hogy már kipakoltunk mindent a szekrényből, és mégsincs “egy rongyunk sem”.  

Pár gyakorlati tipp

  • Azt a darabot, amit már több szezon óta nem viseltél, nem is fogod, adományozd el! 
  • A szabás és az anyag minősége minden, a mikrotrendeknek való bedőlés pedig egy csapda. Válaszd inkább az időtlen szabású darabokat – az anyag minősége pedig garancia a hosszú életre. 
  • Öröklés, öröklés, öröklés! Add családtagjaidnak, barátaidnak a már megunt darabokat!
  • Hobbi kézművesek figyelmébe: egy megunt pólóból rengeteg mindent lehet készíteni, újragondolni. Pénztárca, hajgumi, táska, szoknya – hajrá! 
  • Inkább kevesebbszer vásárolj jobb anyagú, jobb minőségű ruhát, mint sokszor műanyag darabokat!  Ezt később is meg fogod köszönni magadnak. 
  • Érdemes rendszerben gondolkozni: azért akarom megvenni, mert bele tudom illeszteni a saját ruhatáramba, vagy azért, mert megtetszett a próbababán? 
  • Egy igazi bőrtermék megvásárlása megspórol nekünk több tíz műbőrt: legyen szó kesztyűről, táskáról, nadrágról vagy bármi egyébről. Az igazi bőr csak egyetlen vízszennyező folyamaton megy keresztül (a bőrcserzésen), míg a műbőr előállítása hatalmas mennyiségű vizet igényel. Majd amikor elszakad, kifakul, rövid idő alatt a szemétdombon végzi. Az igazi bőr felveszi az alakunkat, évtizedekig használható, és ha el is vékonyodik vagy elszakad, javítható. És igen: aki eszik húst, viselhet bőrt is – így a haszonállatok 100%-át hasznosítani tudjuk. 
  • A műanyag és a bőrünk érintkezése miatt jobban izzadunk. Amint egy minőségi, természetes anyag van rajtunk, észrevehetjük, hogy a bőrünk lélegezni tud, és nem okoz kellemetlenséget az izzadás. 
  • A turkáló szó talán a magyar köztudatban pejoratív felhangot kapott, de itt is rendszeresen lehet találni még használatlan, címkével ellátott márkás darabokat, minőségi anyagból.

A tavaszi ruhatár cserénél tehát tartsuk észben: a fenntarthatóság egyénileg nálunk kezdődik, és a természetességhez nem kell mozgalom, vagy ideológia.

Szilágyi Kata

Forrás: ITT

2 Comments

  1. Anna 2024.03.22. at 18:23 - Reply

    Nagyon jó cikk lett! Gratulálok

    • Balázs 2024.03.24. at 18:21 - Reply

      Örömmel olvasnék még ehhez hasonló cikkeket!

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu