Március 15-én az 1848/49-es forradalom hőseit ünnepeljük, emléket állítva azon férfiaknak, akik életüket áldozták a magyar szabadság oltárán. Arról ritkán esik szó, hogy mit tettek hozzá a forradalomhoz a nők. Hogyan voltak jelen a szabadságharc viharában? Múzsaként, feleségként vagy akár független emancipált nőként alakították a reformkor nagyjainak közéleti és politikai vitáit. Volt, akinek élete gyökerestül megváltozott férje 48-as szerepvállalása után. 

A cikk eredetileg az oksz.eu.com oldalon jelent meg 2024. március 10-én.

Kik voltak 48 hősnői? Azok az asszonyok, akik méltó társként álltak a márciusi ifjak mellett, és a szabadságharc után is hűen képviselték azokat az értékeket, amelyekért férjeik életüket áldozták.

Teleki Blanka

Teleki Blanka grófnő a nemesség körében nem szokványosan viselkedő, a haza ügyében elkötelezett arisztokrata nyíltan vállalta a független, emancipált nő szerepét.

1846-ban megnyitotta budapesti leánynevelő intézetét, ahová a márciusi ifjak egyik emblematikus alakját, Vasváry Pált fogadta fel történelemtanárnak. Kolléganőjével, Leövey Klárával együtt nemzeti nevelést biztosítottak a náluk tanuló fiatal hölgyeknek. 1848. március 15-én Teleki Blanka maga szavalta el diákjainak a Nemzeti Dalt. A szabadságharc bukása után, a magyar szellemű oktatásért 1851-ben letartóztatták a grófnőt. Végül Párizsban, húgánál telepedett le. 1862-ben a francia fővárosban érte a halál.

A rettenthetetlen grófnő utolsó szavai közül egy szó volt tisztán kivehető: Magyarország!

Zichy Antónia 

Példaértékű volt Zichy Antónia grófnő haza iránti szolgálata is. Gróf Batthyány Lajos feleségeként kulcsszerepet játszott a főúri körök nemzeti szellemű alakításában. Húgával, Karolinával létrehozták a magyar termékek vásárlását szorgalmazó Védegyletet, báljaikon divattá tették a hazai táncot, támogatták a magyaros öltözék viselését és a nemzeti nyelv használatát. Múzsaként inspirálta Batthyányt, majd letartóztatása után követte férjét a fogság állomáshelyeire.

A főúri társaságokban ritka, szerelmi házasság volt Batthyány gróf és Zichy Antónia között.

Az első felelős magyar kormány miniszterelnöke így búcsúzott feleségétől: „ezekben a sorokban ismétlem meg neked mélyen átérzett kifejezését forró hálámnak és tiszta szerelmed minden kincse iránti csodálatomnak, amelyet megérdemelni sohasem tudtam; és oly igaz, mint az, hogy a halál küszöbénél állok, hogy csupán ennek a bűnnek a tudata az, amit a sírba magammal viszek.”

Lebstück Mária, Mária főhadnagy

A politika nagyjainak feleségein kívül akadt olyan hölgy is, aki a frontvonalban akarta kivívni a magyar szabadságot. Egy Bécsben nevelkedő ifjú hölgy az ottani forradalom kirobbanásakor férfiruhát vett, lenyíratta a haját és beállt az egyetemi hadtestbe. Így került 1849-ben a feldunai légióba, majd feltűnt a kápolnai csatában, ahol megsebesült, de hősies magatartása miatt hadnagyi rangot kapott Dembinski tábornoktól. A szabadságharc alatt Jónák József őrnagy felesége lett, de gyermekük már az aradi börtönben született. Ez a rettenthetetlen, a korban szokatlan életet élő asszony volt Lebstück Mária vagy más néven Mária főhadnagy, akinek különleges karrierjét operettben is megörökítette az utókor. 

Duffaud Karolina

Sok asszonynak férjük hősies cselekedetei miatt örökre megváltozott az élete. Az aradi tábornokok feleségei közül többen osztoztak férjük szomorú sorsában. Vécsey Károly a szabadságharc ideje alatt vette feleségül szerelmét, egy francia származású hölgyet, akitől az alábbi szavakkal búcsúzott: „Utolsó leheletem, Lina, hogy odaát egy jobb életben bizonyosan újra egyesülünk. Isten veled, jó lélek; és bocsáss meg mindazért a fájdalomért, amit talán akaratlanul is okoztam neked.” – Duffaud Karolina soha többet nem ment férjhez az aradi tábornok mártírhalála után.

Szendrey Júlia

A szabadságharc bukása az egyik legtragikusabb sorsot hozta el a forradalom himnuszát alkotó Petőfi hitvesének is. Szendrey Júlia férjéhez hasonlóan lelkes támogatója volt a haza ügyének, a költő így ír az együtt töltött forradalmi napokról: „Az éj nagy részét ébren töltöttem feleségemmel együtt, bátor, lelkesítő, imádott kis feleségemmel, ki mindig buzdítólag áll gondolataim, terveim előtt, mint a hadsereg előtt a magasra emelt zászló.” Petőfi szavai minden bizonnyal illettek Júliára, aki 1849-ben röpiratban szólította fel Magyarország asszonyait, hogy küldjék a csatatérre férjeiket: „Rövid idő múlva vagy egy szabad haza boldog gyermekei, vagy egy meggyilkolt hon szerencsétlen árvái leszünk.” Petőfiné ekkor még nem sejtette, hogy rövidesen sok más asszonytársával együtt a segesvári csatatéren ő is holt férje nyomait kutatja majd, másfél éves kisfiával a karján. 

Szendrey Júlia Petőfi tragikus eltűnése után mindent megtett, hogy a költő nyomára akadjon. Kilátástalan helyzetéből és Haynau jobbkeze, Lichteinstein herceg szeretői ajánlata elől egy második házasságba menekült, de boldogság többé már nem jutott neki. A közvélemény és Petőfi barátai sosem bocsátották meg neki, hogy elhagyta az özvegyi fátylat, második férje hűtlensége és erőszakos természete miatt otthon sem lelt békére. Férjétől különválva, súlyos betegsége után érte a halál 39 évesen. 

Csernovics Emília

Damjanich János özvegye büszkén vállalta és ápolta a szabadságharc emlékét. Batthyány özvegyével megalapították a Országos Magyar Gazdasszonyok Egyesületét, ahol a honvédok árváin segítettek. Ám ő és Batthyányné sosem bocsátott meg a „hóhér” Ferenc Józsefnek. Mikor Sissi meglátogatta árvaházukat, a két asszony nem ment el a királyné fogadására. A hagyomány szerint Batthyány Elemérnek megtetszett Sissi unokahúga, Marie Louise von Wallersee grófnő, ám az anya kijelentette: „Gyilkos családba nem nősülünk!”

Ezek a nők megélték a mélységet és a magasságot is. Együtt szenvedtek a magyar hazával és büszkén harcoltak azért, amit igaznak tartottak. A hősök méltó társaivá váltak, akikről elmondhatjuk, hogy életükkel és sorsukkal fizetve, de nem engedtek 48-ból.

Vidra Bernadett

Forrás: 

https://mult-kor.hu/20110314_noi_sorsok_184849ben

https://fb.watch/qKAeLkuq3F/

https://mnm.hu/hu/cikk/kit-szerettek-ok

https://wmn.hu/kult/50426-nem-csak-apoltak-es-varrogattak–izgalmas-noi-sorsok-az-1848-as-forradalombol

Kiemelt kép festménye: A magyar fősereg visszafoglalja a budai várat a császáriaktól. Than Mór festménye – Forrás: Wikipédia

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu