Kiskőrösiként egészen természetes volt, hogy március 15. eseményeit már kisiskolásként fejből tudtam. Oda-vissza. Tudtam, mikor esett az eső, mit ivott Vasvári, hogy nézett ki Landerer nyomdája, mikor lopott csókot Jókai. És természetesen azt is betéve tudtam, melyik híres költőnk neve fémjelzi ezt a napot, a megelőző forrongásokat, és az utána következő szabadságharcot. 

A forradalomra emlékezve ma mégis egyvalakit szeretnék reflektorfénybe állítani. Valakit, akinek a nevét ugyan ismerjük, de eddig talán csak a múzsát, a szerelmet, a feleséget, az anyát láttuk benne. A környezetére érzékeny, egyben merész értelmiségi nőt nem. Hadd mutassam be tehát Szendrey Júliát, az írónőt. 

Ha túltettük magunkat a sokkon, hogy a fejét a “férje keblére mélyen, csendesen” lehajtó Szendrey Júlia önállóan is megállja a helyét a magyar irodalmi pantheonban, vegyük egy kicsit közelebbről szemügyre a munkásságát.

Szendrey Júlia több műfajban remekelt: írt verseket, meséket, elbeszéléseket, illetve fordított németből és franciából (Andersent például).

Második házassága és az azt övező botrány ugyan egy időre elhallgattatta, 1847-től rövid és szomorú élete végéig mégis gyakorlatilag folyamatosan alkotott. Sajnos többnyire a fióknak, munkái legnagyobb része ugyanis kiadatlan porosodott. Elbeszéléseit és meséit pár éve Gyimesi Emese, Szendrey Júlia-kutató rendezte sajtó alá. (A projektről a Könyves magazin podcastjában mesélt Emese. Az epizód itt hallgatható meg.) 

Ha azon meglepődtünk, hogy Szendrey Júlia ír, azon még inkább meg fogunk, hogy mennyire modern hangvétellel tette ezt. A korabeli leírásokból tudjuk, hogy Szendrey Júlia öltözködési és hajviseleti stílusa egészen extravagáns volt (gyakran hordott nadrágot, a haját rövidre vágatta, az ételt pedig hordatta ahelyett, hogy ő főzött volna).

Az írásokból egy szarkasztikus és pimasz, mégis elegáns nő képe rajzolódik ki előttünk, aki sem a tehetségét és erejét, sem pedig a sebezhetőségét nem rejti véka alá.  

A kötet mögött álló lélek komplexitása lenyűgöző. Elképesztő őszinteséggel ír a magányról és annak fájdalmáról, amikor az ember egyetlen sémába sem tud beilleszkedni, miközben büszkén vállalja másságát, és szeretettel beszél a gyermekeiről.

Szendrey egy olyan korban kérdőjelezte meg a bevett nőideál sablonjait, amikor nem sok teret adtak a kérdőjeleknek – főleg akkor nem, ha azok a szebbik nem térfeléről érkeztek.

A „Pesti Napló” 61. 62. és 65-dik száma című elbeszélésben például pimaszul és üdítő szellemességgel pörköl oda azoknak a korabeli értelmiségieknek, akik szerint az írónő, mint olyan, Isten és ember ellen való vétek. 

Nem maradt érzéketlen az aktuális történésekkel szemben sem: A honvéd neje című elbeszélése például egy, az akkori közvéleményt mélyen felkavaró gyilkosság irodalmi feldolgozása, de A Mikulás vagy A kis Morzsa kutya önéletirata című szösszenetek színes, frappáns krónikái a korabeli polgári életnek. Nyíltan vall az érzelmekről is: a haláltól, a feledéstől való félelemről, a nők közti kapcsolatokról, a csalódásról, az Egy beteg nőnek végnapjai pedig olyan szép és érzelmes párja a Szeptember végénnek, mint amilyen ő lehetett első hitvesének. A nagyságot gond nélkül ragadja meg, de nem restell szeretettel lehajolni a legkisebbnek és legjelentéktelenebbnek tűnő teremtményekhez sem. 

A nő, aki a sorok közül, kétszáz év távlatából ránk tekint, igazi példa: a klasszikus feminizmus egyik korai és tragikus sorsú alakja, aki ráadásul olyan önreflexíven és szórakoztatóan ír, hogy azt számtalan mai író is megirigyelhetné. 

Szorítsunk tehát helyet ma a márciusi ifjak mellett Szendrey Júliának, mert abszolút megérdemli a figyelmet. 

 

Idézetek Szendrey Júliától

„… évek hosszú során mindennapi dologgá vált ez; már senki előtt nem volt ujság, mindenki tudta, hogy ott ilyenkor Bereginé, a köztiszteletben álló családanya, a példás házinő, szóval, hogy ott ilyenkor Bereginé, – bátorság, ne hagyj el! – ir. Igen, kimondtam, ir! Ne ütközzünk meg rajta; ne legyünk kisvárosiasabbak ama kisvárosnál, hol ez általunk talán szörnyetegnek keresztelt szegény nő lakik.” (A „Pesti Napló” 61. 62. és 65-dik száma)

„Az ifju él és remél, az agg csak emlékezik azon életről és reményekről. Az ifju keveset gondol az ősz hajszálak korára, az agg annál többet emlékezik vissza fekete fürteire, s a rózsákra és tövisekre, melyek ifju homlokát övezék. – Melyik vigasztalóbb? remény vagy emlékezet? Mindkettő aranyfelhő, mely mögött hasztalanul és mégis örökké keressük a mennyországot.” (Emlékezés barátnémra)

„…most kimerülve elhallgat és csak a szívnek görcsös rángása mutatja, hogy minél elzártabbak útai, hol kiönthetné fájdalmát, annál hatalmasabb lesz az és elfojtja a kebelt…” (Egy beteg nőnek végnapjai)

„Nem sóvárog-e örömet élvezni mindenki? nem azért küzdenek-e az emberek, hogy föltalálhassák és megszerezhessék a’ módokat, mik által őt sajátukká tehessék? nem fáradnak-e éjjel-nappal, hogy fáradságuk díján magoknak örömet vehessenek? Ki jólét, ki fény vagy pompa, ki hír vagy rang által akarja őt magához lánczolni; és hányan van köztük, ki nem csalódik?” (Ábránd)

Szabó Anna

Borítókép forrása: Digitális Képarchívum

https://konyvesmagazin.hu/nagy/nok_is_irtak_podcast_irodalomtortenet.html

https://www.femcafe.hu/cikkek/sztarok/1848-49-forradalom-bator-nok

https://mediaklikk.hu/2017/03/10/belepo-marcius-15-noi-szemmel-az-erzelmek-jelenlete-a-forradalomban/

https://mult-kor.hu/masodik-hazassaga-mindenetol-megfosztotta-szendrey-juliat-20220403

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu