Rengetegen mentünk már át életünkben legalább egyszer kínzó  görcshullámokon, de sajnos (túl) sokan hónapról hónapra  küszködnek a menstruációs vérzéssel járó kihívásokkal. A gyógyszereken és a fájdalom elviselésének passzív módszerein túl  aktívabban is tehetünk magunkért, bevetve a természet adta lehetőségeket: az élelmiszereinket és az azokból származó tápanyagokat! 

Ha megadunk a szervezetünk számára minden szükséges tápanyagot, és akár az alapszükségletünknél célzottan még többet is fogyasztunk belőlük, az csökkentheti a fájdalmainkat. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem kíséri tudományos körökben a menstruációs ciklushoz kapcsolódó  tünetek és az étrend összefüggéseit.

A vizsgálatok eredményei  alapján olyan kézzelfogható bizonyítékaink, és a gyakorlatba is jól átültethető stratégiáink vannak már, amelyek bőven túlmutatnak egy halvány reménysugáron. 

Ezeket a tápanyagokat érdemes folyamatosan, de legalább a menstruációnk kezdete előtt másfél héttel bevinnünk nagyobb mennyiségben: 

  • Magnézium, legjobb forrásai: mélyzöld levelesek (mint pl.: spenót, zöldbab, brokkoli, stb.), mogyoró és diófélék, halak
  • Kalcium, legjobb forrásai: tejtermékek, apró szálkákat is tartalmazó halacskák, amiket zavartalanul tudunk enni, pl. füstölt szardínia vagy makréla, olajos magvak héj nélkül (a jobb hasznosulás érdekében)
  • E vitamin, legjobb forrásai: hidegen sajtolt növényi olajok, csírák.
  • D vitamin, legjobb forrásai: ez a kakukktojás tápanyagunk, mivel kizárólag étkezés útján nem tudunk belőle elegendő mennyiséget fogyasztani, így téli időszakban mindenképp érdemes értendkiegészítő formájában fogyasztanunk. De milyet és mennyit? Olajban oldott D3 vitamint, kapszulás vagy cseppentős formában, min. 2000 NE/nap felnőtt nőknek. 
  • Cink, legjobb forrásai: a kagylófélék extrém gazdagok cinkben, de azért a tejtermékek, a gabonafélék és az olajos magvak jó forrásnak számítanak!
  • Omega-3 zsírsavak, legjobb forrásai: zsíros húsú tengeri halak, az édesvíziek közül: busa, pisztráng, folyami keszegfélék, továbbá a kendermag, lenmag, chiamag
  • Színanyagok, flavonoidok, legjobb forrásai: minden zöldség és gyümölcs, ami élénk színes, pl. áfonya, bébispenót, paradicsomsűrítmény, aszalt szilva, cékla, stb. 

Amit még jó ha tudunk, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek fokozhatják a görcseinket és növelhetik a fájdalmaink mértékét. Ezek bevitelét érdemes minimalizálnunk  a menstruációnk idejére: 

  • Alkohol – minél többet iszunk, annál nagyobb eséllyel ront majd a helyzetünkön! Szóval egy italozós este nagy valószínűséggel nem segít nekünk abban, hogy tünetmentesek legyünk.
  • Kávé és minden, amiben koffein van, pl. zöld tea, fekete tea és energiaitalok (utóbbiak egyébként is). Változó nagyon, hogy kinél mennyi az, ami már túl sok, érdemes magunkat figyelve próbálgatnunk, vagy teljesen leváltanunk ezeket arra a néhány napra, pl. egy finom rooibos latte-ra, gyógyteára, koffeinmentes kávéra. 

Bizonyos esetekben érdemes segítségül hívnunk néhány jól megválasztott étrendkiegészítőt a fentebb felsorolt mikrotápanyagok közül, mert általuk további előnyökhöz juthatunk. 

Az alap viszont mindenkinek ugyanaz: jól megválasztott élelmiszereket vegyünk, melyekből jóízű ételeket készítsünk és együnk!

 A fenti alapanyagokból te milyen ételeket csinálnál? Írd meg és ötleteljünk együtt! 

Kovács Rebeka

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu