Bevallom, sosem értettem Mária Magdolnát. Az Újszövetségben csupán itt-ott tűnik fel, és csak néhol hivatkoznak rá az evangelisták. Mária Magdolna egy bűnös volt, akit a társadalom megvetett. Mégis, neki jelenik meg Jézus először feltámadása után. 

Hogyan tért meg és lett akkora hite, hogy aztán Isten őt válassza legnagyobb tervének első hírnökeként? Kezdeti rajongásból valódi tanítvánnyá vált, aki először találkozhatott a feltámadt Úrral. Hogyan tudott megbocsátani magának korábbi életviteléért? 

Az Ókorban egy erős patriarchális társadalommal találkozunk, amelyben a nők a háttérbe szorultak.

Jézus volt az első olyan férfi, aki odafordult a nőkhöz, ráadásul a tisztátlannak tartott nőkhöz is.

Egy asztalnál ült velük, és kapcsolódott hozzájuk, folyamatosan érzékeltetve, mennyire fontosak is valójában. Elmondhatjuk, hogy ebben a világban Jézus volt az első feminista.

Bár kevés női alak jelenik meg a Bibliában, sokan közülük mégis egymás ellentéteit testesítik meg. Gondolhatunk itt Szűz Máriára és Mária Magdolnára, vagy Márta és Mária párosára. Nekik hála talán könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen Isten a könyveiben is azt tanítja, hogy nőként lehetünk sokfélék, lehet személyiségünk váltakozó, mi mind az Ő gyermekei vagyunk. Igen, van aki csendes, szelíd és hallgatag. De van nő, aki harcos, bátor, és a férfiak világában is szeretne helytállni. Megint másik szolgálatkész, alázatos és bölcs. Mindegyik karakter úgy jó, ahogy van, a közös pont bennük a hit. Ezzel szemben sokszor érzem azt, hogy

nőként a 21. században minden tulajdonság elsajátítása kötelezővé vált. 

Egyszerre kell hangosnak és bátornak lenni, ám közben ne legyél túl határozott, legyél inkább szelíd és alázatos. Legyél okos, tanult és könyökölj le mindenkit az előléptetésért. Ha viszont nem vagy okos, használd a testedet, hiszen gyorsabb az út felfelé, nem baj, ha erkölcsileg megy lefelé. Közben pedig egyetlenegy szabályt ne feledj: nincs Isten, nincsenek korlátok, neked mindent szabad. 

A nagy szabadosságban viszont sokan elfelejtik, hogy épp ezen “értékek” mentén lesznek igazán gúzsba kötve. Leegyszerűsítik magukat, így egy tárggyá, vagy biodíszletté válnak.

Nem az a kérdés, hogy milyen tulajdonságokkal láttuk meg a napvilágot, hogy szelídnek vagy határozottnak születtünk. A kérdés az, hogy ezen szeretnénk-e változtatni, s ha igen, akkor hogyan.

Elindulhatunk a manapság legigazabbnak és legkönnyebbnek sugallt út felé, ahol azon értékeinkkel hívjuk ki a figyelmet, amelyeket nem mi szereztünk meg magunknak. De elindulhatunk egy fáradtságosabb, hosszú távon jövedelmezőbb úton is, ahol megdolgozunk és megküzdünk a saját értékeinkért. 

Mária Magdolna a fáradtságos, nehezebb utat választotta, s ezzel igazi és hiteles példaként áll elénk. Bűnös ember létére fel tudta ismerni kicsinységét és tetteinek súlyát. Mikor az Úr egy kapaszkodót nyújtott számára, megragadta azt. Nem tudunk sajnos sokat róla, csupán annyit, hogy megtérése után az asszonyokkal volt, és velük együtt követte Jézust, sőt neki jelent meg először a Mester. A bűn magányából kitörve közösséget talált, akikkel együtt épült. 

Bizonyosan nehéz volt az élete ezt követően is, de ő a tisztaság nehézségét és nem a bűn nehézségét választotta. 

Vajon én elég erős tudok maradni, hogy a jó úton menjek tovább? Mindegyik út másképpen lesz nehéz.

Te melyik nehezet választod?

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu