Nőnap kapcsán szakorvosok és cikluskövetési oktatók hívják fel a figyelmet a sokakat érintő, legfontosabb cikluszavarhoz vezető problémákra (PCOS, inzulinrezisztencia, endometriózis, egyéb hormonális problémák) és a fogamzásgátló tabletta nélküli kezelési lehetőségekre.

A cikluskovetes.hu csapata március 8-ra nőnapi programokkal készül: online ciklus-kvízzel a női ciklusról és egészségről, illetve egy női rendezvénnyel, ahol a cikluszavar áll majd a fókuszban.

A március 8-ai rendezvény egyik előadóját, Dr. Kiss-Vizer Anna endokrinológust kérdeztük a cikluszavarok és termékenységi problémák gyógyításának újabb lehetőségeiről, mely a doktornő szakterülete.  Évek óta foglalkozik meddőséggel küzdő párokkal, de sokat tesz a fiatalok körében felmerülő cikluszavarok gyógyításáért, illetve jártas a menopauza környéki hormonpótló terápiában is.

Egy mondatban meg lehet fogalmazni, mit jelent a cikluszavar?

Fontos tudni, hogy a ciklus 24-36 nap közötti tartományban tekinthető normálisnak, a vérzés pedig egészséges esetben 3-7 nap hosszúságú, legalább egy erősebb vérzéses nappal.

Abban az esetben beszélünk cikluszavarról, ha a menstruációs ciklus hossza vagy a menstruációs vérzés hossza 2-3 cikluson keresztül eltér a normálistól, illetve olyan panaszok jelentkeznek a menstruáció előtt vagy alatt, ami megnehezíti a mindennapokat.

Ilyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni, hogy mielőbb kiderüljön a probléma gyökere. Figyelemfelhívó PMS-tünet lehet például a hangulatingadozás, depresszív hangulat, puffadás, mellfeszülés, pattanások – aknék megjelenése vagy akár az álmatlanság is.

Ha cikluszavarról vagy termékenységi problémákról van szó, a nők először nőgyógyászhoz fordulnak. Mivel foglalkozik az endokrinológus, miért érdemes endokrinológussal is konzultálni a felmerülő tünetekkel kapcsolatban? 

A cikluszavar és a termékenységi probléma általában komplex megközelítést igényel. A nőgyógyászati oldal mellett sokszor van hormonális, immunológiai, pszichológiai vetülete és ezek a területek gyakran összefüggenek egymással.

Így különösen igaz az, hogy nemcsak egy „tünetet” (pl: a cikluszavart), hanem „az embert” kezeljük, ezért nagyon jó, ha csapatban lehet dolgozni a gyógyítás érdekében.

Az endokrinológus a hormonális háttér kivizsgálásával foglalkozik, amibe beletartozik a női nemi hormonok vizsgálatán túl a pajzsmirigy, agyalapi mirigy hormonok, cukoranyagcsere, mellékvese kivizsgálása. Ezek működése közvetlenül vagy közvetve hat a ciklust szabályozó hormonok egyensúlyára.

Melyek ma a leggyakoribb problémák, amelyek cikluszavart okoznak, és akár termékenységi gondokhoz is vezethetnek? 

A női termékenységi problémák 80%-ában szerepe van a hormonális egyensúlytalanságoknak.

Ezek kialakulásában az életmód is nagyon meghatározó. A helyes táplálkozás, testmozgás, alvás, stresszkezelés szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, amivel a nők sokat tehetnek a cikluszavar megelőzéséért, termékenységük megőrzéséért. A cikluszavarnak számos gyökere lehet, gyakran a PCOS, inzulinrezisztencia, pajzsmirigyműködés zavara vagy a prolaktinszint eltérései okozzák a problémákat. Ezek sajnos meddőségi problémákhoz is vezethetnek, ha nem kezelik őket. Azonban minél korábban fény derül rájuk, annál könnyebben orvosolhatóak. A prevencióban és a diagnózis felállításában nagy segítséget jelent, ha a nő alaposan ismer egy cikluskövetési módszert, így hamar észreveszi az egészségügyi problémák korai jeleit és időben megkaphatja a szükséges segítséget.

Cikluszavar kezelésére bevett gyakorlat a fogamzásgátló tabletta szedése. Endokrinológusként lát más lehetőséget a fenti problémák kezelésére? 

A kezelés akkor igazán hatékony, ha az okot kezeljük és nem a tünetet. A hormonális fogamzásgátló szedése a tüneteket javítja, de a probléma gyökerét nem gyógyítja meg, ezért én nem ebben látom a megoldást.

Komplex (nőgyógyászati, endokrinológiai, ha szükséges immunológiai, hematológiai) kivizsgálást követően számos gyógyszer, étrendkiegészítő áll rendelkezésre attól függően, hogy milyen okot vagy okokat találunk a cikluszavar hátterében. Illetve újra hangsúlyoznám az életmódfaktorok rendezésének a jelentőségét, ez elhagyhatatlan, mert a gyógyszerek is ekkor tudnak igazán hatékonyan segíteni.

Mi lenne az a 3 életmódbeli változtatás, amire érdemes figyelnünk a hormonális egyensúly megteremtése/fenntartása érdekében?

  1. A megfelelő mennyiségű (8 óra!), pihentető alvás elengedhetetlen a hormonális egyensúlyhoz. Sokat segít az is, ha a lefekvés előtti 2 órában már nézünk képernyőt, nem kütyüzünk.
  2. Döntő szempont a stresszkezelés a mindennapokban: testmozgás, természetjárás, hobbik, különböző stresszkezelési technikák tanulása segíti az egészséges ciklusműködést, mert a stresszhormonok a nemi hormonok előállításától vonják el a szervezetünk erőforrásait, így felboríthatják az egyensúlyt.
  3. Érdemes kerülni a feldolgozott ételek, a cukrozott vagy édesített italok és ételek fogyasztását. Ezek nagyon megterhelik a szervezetet, sokat rontanak a cukoranyagcserén, így negatívan hatnak a testi működéseinkre, többek között a ciklusunkra is.

+ 1 Amit viszont jó szívvel javaslok: fogyasszunk minél több és minél színesebb zöldséget, ezzel támogatva az egészséges ciklust.

Ne felejtsük el, a jó ciklus az általános egészség jele, azt is mondhatjuk, ez az 5. életjel.

Ha bármilyen probléma lép fel a ciklusunkban, az nem csupán egy termékenységi kérdés, hanem annak a tünete, hogy valami nem ideálisan működik – talán az anyagcserénkben, talán az életmódunkból fakadóan. Ilyenkor fontos megtalálni és meggyógyítani a gyökerét.

Makkné Kende Adrienn

 

A cikluskovetes.hu szakemberei szeretettel várják ingyenes nőnapi rendezvényükre mindazokat a nőket, akik szívesen hallanának többet a cikluszavarok lehetséges okairól és gyógyításáról, vagy személyesen tennék fel kérdéseiket a szakembereknek. A rendezvényről bővebb információt az alábbi plakáton, az FB eseménynél vagy a Cikluskövetés Magyarország Facebook-oldalán olvashatnak!

A ciklus-kvízt márc. 1-7. között az alábbi linken lehet kitölteni, ezzel akár értékes nyereményeket, többek között szakorvosi konzultációkat nyerhet.

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu