Van, amikor egy filmnek olyan nagy a marketingje, a médiavisszhangja, hogy teljesen elnyomja magát a filmet, sőt, előre meghatározza róla a véleményedet. Így volt ez a tavalyi évben a Barbieval, az Oppenheimerrel, de hasonlóképpen alakul a 2024-es év januári nagy ’hit’-je, az Imádlak utálni (Anyone but you) esetén is. 

Mielőtt megnéztem volna a filmet, egy dologra számítottam – Sydney Sweeneyre. A legtöbb cikk, hír, és tweet mind arról szólt, hogy a 21. század Marilyn Monroeja lenyűgöző a filmben, sőt, annyira megtestesíti A Nőt, hogy sok lány nem engedi, hogy barátja/párja megnézze a filmet. 

*vigyázat, spoiler veszély*

Reneszánszát élő lovagiasság

Az első és legszembetűnőbb tulajdonság, amit a főszereplő fiú (Ben) megtestesít, az a lovagiasság. Kezdve ott, hogy a film első jelenetében segít a bajba esett Bea-n, megfogja a kabátját, kinyitja neki az ajtót, de még a wc papírt is egy ügyes mozdulattal lelopja a cipője sarkáról. Aztán folytatódik a kocsi platójáról való lesegítéssel, az ismételten bajba esett hölgy utáni vízbe ugrással, és úgy ámblokk azzal, ahogyan a nőkkel és az idősebbekkel foglalkozik. Egyszerűen csak kedves és odafigyel. Egészen újdonság – vagy mégsem?

Bizonytalan valóság – Valós bizonytalanság

Másik, leginkább meglepő tényező a filmben a főszereplő lány (Bea) karaktere volt. Igen, valóban csodálatos és szemet gyönyörködtető Sydney, de én a filmes karakterét szeretném előbb értékelni. A filmben Sydney megtestesíti a Z generációt. Azt, akinek bár mindene megvan, szeretet és támogatás veszi körül, végtelenek a lehetőségei, mégsem tudja eldönteni, merre menjen.

Lehet épp a végtelen lehetőségek hatnak bénítóan, vagy a túl nagy kényelem, amiben valójában egy csodálatos élet lenne leélhető,

de Bea mégis érzi, hogy a tűz, a kaland hiányában nem tudna teljesen élni. Egy istennő, aki mégis bizonytalan, s ettől nem tudom eldönteni, hogy kevésbé, vagy éppen még vonzóbbá válik-e. Egy biztos: emberré lett a filmben. 

Kötelező kvóta

A film egyetlen, számomra kérdéses íve a mára már kötelező kvótává váló egynemű házasság fonala. Azt leszámítva, hogy a történet gerincét adó házasságot két nő köti, semennyire sem jelennek meg benne az egynemű házasságok sajátosságai, vagy éppen nehézségei – mert pont, hogy a legáltalánosabban, legtermészetesebben vannak kezelve. Persze az is lehet, hogy a film készítőinek éppen ez volt a célja vele. Mindenesetre érdemben nem tesz hozzá a történethez, így én sem tudtam érdemben hova helyezni. 

Összességében a film a 2000-es évek romantikus komédiáit idézte számomra. Természetesen ez is egy amerikai film, így néhány vulgárisabb jelenet is belefért a másfél órába, de emellett viccesre, könnyedre, kikapcsolóra sikeredett, ahol a helyzetek és a félig kidolgozott karakterek hozzák a legtöbb poént. 9/10-re értékelem. 

 

One Comment

  1. Réka 2024.02.18. at 14:40 - Reply

    Nemrég láttam ezt a filmet (és egyébként nem is tudtam, hogy ennyire felkapott), de pontosan ugyanezek a gondolatok, vélemények fogalmazódtak meg bennem róla!

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu