Sokan pártokhoz, egyesületekhez, mozgalmakhoz kötjük manapság a „prolife”, azaz életpárti szót. Pedig az ide tartozó embereknek nem kell beállniuk egyik csoportba se. 

Mert mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha megkérdezzük az utca emberét, hogy életellenesnek vallja-e magát, a válasz nagy eséllyel egy vehemens nem lesz. 

A következő kérdés ez lenne: elvehetjük-e bárkitől a méltó halált jogát? Erre a válasz valószínűleg egy újabb nem.

Ugyanez fordítva is igaz lenne: Mondja, ön életpártinak tartja magát? Igen.

Jó, következő kérdés: Joga van a nőknek az abortuszhoz? Igen.

Azonban, ha megvizsgáljuk, hogy mik azok a döntések, amiket a mindennapi életünkben meghozunk, rájövünk, hogy az eutanázia és az abortusz kérdésénél sokkal egyszerűbb helyzetekben is megjelenik az életvédelem témaköre.

Mert mikor állok én az élet pártján?

Akkor, amikor minden nap felkelek és gondoskodom a testemről, etetem-itatom és életben tartom.

Akkor, amikor minden nap felkelek és gondoskodom a társamról, a gyermekeimről, takarítok, ételt készítek nekik és ruházom őket.

Életpárti vagyok akkor, amikor a nap során időt szánok idős emberekre és meghallgatom őket, bevásárolok nekik, megfogom a kezüket.

Akkor is, ha segítek egy kisgyermekes családnak, úgy, hogy a gyerekekre vigyázok, vagy akár csak átviszek egy tál ételt.

Az élet pártján állok, amikor megkérdezem a kimerült orvosom, pedagógusom, fodrászom vagy csak a sarki nénit a boltban, hogy hogy van. Figyelek azokra is, akiknek eredetileg az a szakmájuk, hogy értem tegyenek.

Az élet pártján állok, amikor észreveszem, hogy az utcán valaki rosszul van, odalépek, hívok segítséget és inkább rászánok pár percet az időmből „feleslegesen”, semmint tényleg baj legyen.

Az életet védem, amikor egészséges és környezetbarát megoldásokat választok, mind az étkezésem, mind a ruházkodásom, mind a különböző eszközök használata terén.

Saját magam és mások életére vigyázok, amikor betartom a közlekedési szabályokat és figyelmeztetem azokat, akik áthágják ezeket.

Életpárti vagyok, amikor igent mondok a házassági esküben az összes megfogant gyermekemre, akiknek se a szeme színét, nemét és még egyetlen tulajdonságát sem ismerem.

Életpárti vagyok, amikor együtt öregedek meg a párommal, hűségben, és nem csak egészségben, de betegségében is kísérem.

És az élet pártján állok, amikor a méltó halált szánom a szeretteimnek, ami nem egy injekció, vagy tabletta és nem is a lélegeztetőgép önkényes kikapcsolása.

Hanem az, amikor hagyom, hogy aki el akar menni, menjen és a végsőkig szeretem. De aki maradhat, azt engedem, hogy maradjon, mert az élet ajándék, és én se kértem, hanem kaptam.

A „prolife” és életpárti kifejezések napjainkban sok helyen elhangzanak, de mivel az élet mindenkinek jár, így nem csak az a prolife, aki magát annak mondja.

Hanem aki úgy él. Így tetteinkben minden nap az élet nagykövetei lehetünk.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu