Biztos volt olyan, hogy megremegtél. Hogy nem érezted azt, hogy stabil lenne alattad a föld. Biztos érezted már azt, hogy mindent elölről kell kezdened. Hogy amiért eddig dolgoztál, az kudarcba fulladt. Én éreztem. Én tudom milyen. Gyere beszélgessünk, nem vagy egyedül. 

“A szél kihívásaira gyökereivel válaszol a fa” (Illyés Gyula)

Elterveztem mindent. Olyan szépen összeállt az általam kirakott puzzle. Szuper munka, kijelölt életpálya, cuki kis házikó, párkapcsolat. Happily ever after.

Mindent elterveztem, a saját fejem után menve, a Jóistenről és tervéről elég erősen megfeledkezve. Aztán jött egy pont, ahol majdnem minden felborult: a lakhatásom, a munkám, a párkapcsolat. 

Mintha kihúzták volna a lábam alól a talajt és a bizonytalan űrbe löktek volna ki. Lebegtem, nem tudva, hogy mi lesz ezután. Nem láttam a jövőt, nem láttam, hogy merre tartok. Nem láttam magam előtt az utat. Nagy belső bizonytalanság vett erőt rajtam, azt éreztem, hogy bolyongok és nem lel biztonságra a lelkem. 

Aztán egy gondolat jutott az eszembe. Egy biztos dolog van az életben: a bizonytalanság.

Nagyon szuper, mikor minden jól megy, de az esetek többségében mindig van valami, ami nem úgy fog alakulni, mint ahogy elterveztem.

Ami más lesz. Ha már előre elfogadom azt, hogy az élet nem mindig az én vágyaim szerint alakul, akkor kevésbé fog földre húzni, mikor valóban így történik. 

A Jóisten célja nem az, hogy mindig boldog legyél a Földön, hanem az, hogy üdvözülj. Ehhez sokszor benned kell változásokat eszközölnie, ami nem mindig, hogy is mondjam… kellemes.

A benned létrejövő változáshoz pedig sokszor kellenek a kihívást jelentő helyzetek, a kellemetlenségek és a „nem így terveztem” szituációk. A langyos vízben elkényelmesedünk, a forró víz pedig sokszor  még a békát is kiugrasztja a kényelemből. Amit pedig a Jóisten tervezett számunkra, az sokszor teljesen más, mint amit mi magunknak elképzeltünk, de tutira a legjobb: 

Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok – mondja az Úr.” (Izaiás 55:8)

Az, hogy egy kihívásokkal teli helyzetben hogyan fogok reagálni, az a gyökereimtől, kapcsolódásaimtól függ. Attól, hogy hogyan is vagyok én pontosan az Istennel, magammal és a kapcsolataimmal – milyenek és hol vannak a gyökereim.

 „Nem így terveztem”

Hol vannak a te gyökereid? Istenben vagy a világban? Van egy belső erőd, vagy külső megerősítésekből táplálkozol? Merítsd erőd Jézusból és mindig hozzá fordulj. Ahogy az Ige is üzeni: ”De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézsaiás 40).

Nem tetszik nekem az a gondolat, hogy „most mindent elölről kell kezdenem”. Mi az, hogy elölről?

Azzá az emberré már úgysem változhatok vissza, aki az esemény előtt voltam. Már más vagyok. Nem az vagyok, aki akkor voltam, mikor a dolog megtörtént.

Miért is akarnám elölről kezdeni? Ha vissza is mennék a múltba, már más emberként állnék a dolog előtt. Nem úgy kezelnék helyzeteket, ahogy régebben tettem. Hiszen azóta sok utat megjártam, mássá és többé lettem, formálódtam. Az én gondolatom inkább az, hogy nem elölről kezdem, hanem belülről. 

Ne elölről, hanem belülről!

Tudjátok mit?

Pont erről szól a hit. Mikor nem látom magam előtt az utat, akkor is tudok abban bízni, hogy a Jóisten vezet engem.

Hiszen egyébként nem lenne szükségem hitre, csupán a Google mapsre.

Ahhoz, hogy ismét stabil lábakon állj, nem stabil körülményekre, hanem stabil Istenkapcsolatra van szükséged.

A biztonságot belülről (vagy “felülről”?) fogod meglelni és nem a külső körülményekben. Amíg Jézusra szegezed a tekintetedet, nem fogsz elsüllyedni. Amint azonban letekintesz a háborgó tengerre és elönt a pánik, többé már nem Jézusra tekintesz… El fogsz kezdeni süllyedni, mint Péter és a körülményeket fogod okolni –  ahogyan azt én is tettem. Az események lehet nem voltak a legjobbak, az tuti, de az még biztosabb, hogy nem Jézusra tekintettem. Nem imádkoztam rendszeresen, miséket kihagytam és elvoltam a saját magam által épített kis álomvilágban. Ezért elkezdtem tudatosan időt szánni az imádkozásra, Biblia olvasására. Nem mondom, hogy mindig sikerül elegendő időt ezekre fordítani, de igyekszem. Ez a lényeg!

Nem akkor leszel jól, ha minden a terveid szerint alakul, hanem akkor, ha folyamatosan Jézusra tekintesz. Kezd a változást, építkezést belülről.

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu