Te is próbáltál már egészségesebb, tudatosabb lenni? Egy ideje fáradékonyabbnak éreztem magam, és ki is derült, hogy nem véletlenül, ezért uccú neki, életmódváltásba kezdtem.

Felmerültek az első nagy kérdések, hogy hogyan építsem bele – a minden lekötött percem mellé, sőt, helyére – a sportot, a főzést, az alvást. Miből engedjek? Képes vagyok-e egyáltalán az engedésre? Igen is, meg nem is. Mindenesetre elkezdtem a szűrt vizes, palackmentes, bioboltos, cukormentes, alternatív tejes úton járni és azt hiszem, hogy tényleg hálás a szervezetem. 

Így találtam rá és szerettem bele szinte első ízlelésre a kombuchába. Három decit ittam és úgy pörögtem tőle, mint két kávétól, csak sokkal fókuszáltabban. Rögtön tudtam, hogy jó barátságot kötünk, mert hatékonyságnövelő és rögtön érezteti a hatását, így egyértelműen megvett kilóra. Ha a reggeli kávészertartásomról le tudnék mondani, csak két versenytársa lenne az életemben: a macha és a maté, de minden függést nem tudtam egyszerre elengedni, sajnos. Valamit meg kell tartani böjtre meg újévi fogadalomnak is. 

De mi is az a kombucha?

A kombucha egy

gombatársulásból (háromféle élesztőgomba és baktériumok közössége) készülő tea, amit Kínában egyenesen a halhatatlanság italának tartanak: valójában egy természetes energiaital, probiotikus ital.   

A kombucha ma már több helyen és kiszerelésben kapható, de magunk is elkészíthetjük. Számos videó van fent a DIY mestereinek, akik nem akarnak vagyonokat otthagyni érte a bioboltban. Na, de mire hat és miért érdemes fogyasztani?

Első okként azt tudnám mondani, hogy finom, de ez ízlés kérdése és ízesítése válogatja, így rögtön továbbléphetünk a második pontra. 

Jót tesz, mert gazdag probiotikumokban, antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő is. Igen, ez túl sok szépen hangzó tulajdonság egymás mellett, de kétszer is alá merem húzni, hogy rám hat. Próbáld ki, hogy rád hogyan! És számolj be nekem a cikk alatt. Hátha a Női kör mellett  összejön egyszer egy ínyenc kombucha kör is a Margareten. 

 

Készítést bemutató  és kutatásokat összefoglaló videók: 

  1. Kombucha tea készítése 1. rész – YouTube
  2. Kombucha tea házilagos készítése – YouTube
  3. Ultimate *Updated* Guide to Homemade Kombucha (1st and 2nd Fermentation) – YouTube
  4. NEW (2023) Science on KOMBUCHA Tea Health Benefits | Is Kombucha ACTUALLY Good for Gut Health? – YouTube

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu