A Margaret szerkesztőségében tizenketten dolgozunk női szerkesztők, és sokszor megkaptuk már a kérdést, hogy „ennyi nő hogyan bír együtt dolgozni egymással?” Mintha nő nőnek lenne a farkasa. Azt javaslom, nézzük meg, hogyan viselkedünk egymással, hogy nőként rögtön ilyen reakciót kapunk…

Az egyik leggyakoribb dolog, amit a társadalom a nő-nő kapcsolatokról állít: a másik nő vetélytárs.

A másik nő, aki ügyesebb, okosabb, szebb. Az összehasonlítgatás valószínűleg a vérünkben van. Vagy nem? De egyáltalán, miért kell magunkat egymáshoz hasonlítgatni? 

Azt mondják, a szépség egy jó belépő. De csak bejutni segít, az élet itt nem áll meg. A külső előnynek párosulnia kell bizonyos belső megegyezőséggel is. Lehet ezt kisugárzásnak is nevezni, bájnak, ami az arcvonások és testvonalak szintjén túlmutat.

Néha én is felteszem a kérdést: mire vagyunk igazán féltékenyek? Ha a másik nő szép, vagy ha a külső adottságaitól függetlenül sikeres tud lenni?

Valószínűleg az utóbbira, mert ez utóbbit néha nem is értjük. 

És gyakran arra vagyunk a leginkább féltékenyek, amit nem is lehet elsajátítani. A legtöbben olyanok akarunk lenni, amilyen csak a másik lehet. De miért nem szeretnénk inkább a legjobb önmagunk lenni? 

Olyan érdekes, hogy nőként, ha látunk más nőket sikeressé válni, azt tapasztalom, hogy

ezt hajlamosak vagyunk „személyesnek” venni. Mintha az ő eredményeik minket hátráltatnának. 

Pedig a klasszikus értelemben vett feminizmus lényege, hogy nőként egymást segítsük, a közös jogainkért kiálljunk és az elért eredményeket együtt ünnepeljük.

Ha egy nő lesz Nobel-díjas, mint nemrég Karikó Katalin, azt nemcsak egy ország ünnepli. Hanem elvileg mi, a női társadalom is! Az egész világon.

A fent említett féltékenységet nem látom a férfiak körében. Ott is van rivalizáció, de sokkal nyíltabb formában, és jóval nagyobb náluk a tekintélyelvűség. 

Ha a férfiaknál kialakul egy erőviszony és ebből egy sorrend, azt utána a többség elfogadja és még hátba is veregetik egymást. Egy sikeres férfit a többi férfi képes tisztelni, illetve azért teper, hogy olyan lehessen, mint ő. Nem azt mondom, hogy nem létezik körükben a féltékenység, de talán kevésbé fúrják egymást, mint női társaik.

Egy nő legkorrektebb bírája egy másik nő lehet – a férfiak nagyvonalúbbak és elfogultabbak a gyengébbik nem iránt.

Ugyanakkor, egy nőt leginkább megértő személy is egy másik nő lehet, hiszen a testünk és lelkünk is olyan hasonló módon működik, amit a férfiak egyszerűen nem tapasztalhatnak meg.

És pont emiatt, egy nő kell, hogy legyen a legnagyobb irgalommal egy másik nő iránt.

Vigyázzunk egymásra.

Egy nő kell, hogy legyen, aki az élet minden területén motivál.

Figyeljünk egymásra.

Egy nő tudja csak teljes sorsközösségben látni a másikat.

Gyógyítsuk egymást.

És egy nő lesz az, aki egy másik nőnek testvérévé válhat.

És igen: szeressük egymást.

Drága nőtársaim!

Forduljunk irgalommal, szeretettel és gyógyítóan a másik felé. Ismerjük el egymásban az erőt, a szépséget és a bölcsességet is. Ne a másik nő hátán kapaszkodjunk fel, hanem adjuk a hátunkat egymásnak fedezékként, és a karunkat biztonságos fészekként, ahol a másikban élő kislány mindig vigaszt, szeretetet és testvért találhat.

Mert a világnak elsősorban édesanyákra, nővérekre, jó barátokra van szüksége, és akkor lesz majd ereje a sikeres emberekre is.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu