„Autók körbe-körbe egy pályán, mit lehet ezen szeretni?” – kaptam meg a kérdést számtalanszor május óta, amikor berobbant a Forma 1 az életembe. Vagy én robbantam be az F1-be.

Röviden: a taktikát, a csapatokat, a pilótákat, az autókat, a fejlesztéseket vagy épp a világ összes táján lévő pályákat, no meg a hozzájuk tartozó időjárási szélsőségeket. 

Az F1 az autósport ranglétrájának a csúcsa. Képzeld el, ahogy a világ legnagyobb és legjobb autógyártói (Ferrari, McLaren, Aston Martin…) felbérlik a világ legjobb autóversenyzőit és mérnökeit egy dologra: hogy olyan gyorsan körbeérjenek a pályán, amilyen gyorsan csak tudnak. Egyszerűen hangzik, nem? Nem. A pályákon sikánok (két éles kanyar egymás után), szintkülönbségek, döntött kanyarok vannak, s minden pálya más. Vannak utcai pályák, mint Monaco, a hőség miatt éjszakai versenyek, ijesztően technikás pályák és újítások is, mint idén Las Vegas. Ne feledkezzünk meg kishazánkról sem, a Hungaroring olyan helyszínek mellett szerepel ebben a sportágban, mint Szingapúr, Ausztrália vagy épp Brazília. 

Mindezek mellett az F1 stratégiai oldala jelent hatalmas vonzerőt. Feszült és izgalmas egy futam kibontakozását nézni, látni, hogy egy csapat miként tervezte (vagy rontotta el) a versenystratégiát, hogyan reagál útközben a változókra. Mert kiszámíthatatlan elemek mindig vannak, legyen az egy baleset, hirtelen leszakadó eső vagy meghibásodott jelző rendszer. Mindeközben pedig okosabbnak lenni a kanapéról, hogy a világ másik felén, sivatagi hőségben zajló versenyen, te két körrel korábban kihoztad volna gumit cserélni a Ferrarikat… nos, ennek van valami bája. 

A pilóták a versenyhétvégék alatt beutazzák a fél világot, majd 320 km/h-val száguldanak három napon keresztül.

Lenyűgöző vezetési tudással, hihetetlen reakcióidővel, hiszen egy milliméternyi hiba is több millió dolláros kárt okozhat vagy akár végzetes is lehet. Noha a balesetek a biztonsági intézkedéseknek köszönhetően nem olyan gyakoriak, mint régen, amikor bekövetkeznek, lélegzetvisszafojtva várjuk, ahogy kiszáll a pilóta. Aki egyébként rettentően összetett mentális és kőkemény fizikai felkészülésben vesz részt, hiszen a ráható G-erőktől (nehézségi gyorsulás) egy átlagember kb. 3 perc után elájulna az autóban. 

Sokan azt hiszik, ez egy kifejezetten férfiaknak szánt sport, noha nincsenek olyan szabályok, amelyek tiltják a női versenyzőket.

Nők is versenyezhetnének, csak úgy tűnik, nem nagyon teszik. A 774 pilóta közül, akik valaha részt vettek Forma 1-es versenyen mindössze 5 volt nő, és egyikőjük sem nyert még futamot. Azonban történelmi időket élünk: tavaly elindult az F1 Academy, egy kizárólag nőkből álló pilótasorozat, amely öt csapatot, 15 pilótát és 21 futamot foglal magában. Az akadémia célja, hogy „változást mozdítson elő az iparágban tehetséges nők felkutatására és gondozására a motorsport elit szintjei felé vezető úton.” 

Ahhoz, hogy valaki F1 pilóta legyen, alapvetően két dolgot kell tennie. Egyrészt, végig kell járnia az utat, ami általában gyermekkorban gokártozással kezdődik, majd az F3, F2 bajnokságokban való részvétellel folytatódik – amelyekre az egyszerűség kedvéért tekinthetünk az F1 előszobájaként. Másrészt, pénzre van szüksége. Rengeteg, rengeteg pénzre. Ezt a sportágat többnyire lehet családi kasszából finanszírozni (Taj Mahal méretű kasszára gondolok), de tévedés azt gondolni, hogy a pénz önmagában elég. Tömérdek hal van a vízben, de csak kevesen akarják kifogni őket: az F1-ben 10 csapatban 20 hely kiadó. Ha nem teljesítesz, nem vagy tehetséges, be se kerülsz vagy elég gyorsan repülsz.

Hogy a nők ebbe érdeklődés vagy lehetőségek híján nem igazán szálltak be eddig, nem állítható biztosan. Talán kicsit mindkettő. Tény, hogy a motorsport általában férfiak rajongási területe, ehhez hozzá kell adni az F1 pilóták megterhelő fizikai-lelki felkészülését, majd az egészet megszorozni például gyermekvállalási kérdésekkel – ami nőként mindig komplexebb helyzet. Az is valószínűsíthető, hogy történelmileg kevésbé volt helye a nőknek a volán mögött versenyszinten, mint amennyire most nyitott rá a sportág. Azonban érdemes a következő években rajta tartani szemünket a pályán, mert igencsak esélyes, hogy 30 év kimaradás után hamarosan újra találkozunk női pilótával.

—–
Két órával azután, hogy ezt a cikket leadtam, jött a hír: női versenyzővel tesztelt az Aston Martin a Hungaroringen! 2018 óta ő az első nő, aki beülhetett F1-es autó kormánya mögé gyakorolni, vajon mikor láthatjuk élesben is? 

@kedvemma


Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu