Egy másik országban élni mindig kihívás. A kihívás ugyanakkor mindig lehetőség is. Ezeket a csodálatos lehetőségeket veszem számotokra sorba – a magam részéről közel egy év távlatából, egyúttal pedig szeretnélek bíztatni benneteket, hogy próbáljátok ki magatokat külföldön! Miért is?

Mert a külföldön élés önállóságra nevel. 

Persze, lehetséges, hogy már most is önálló vagy! Ugyanakkor azzal, hogy más lesz a mindennapi közeged, nem lesznek melletted a barátaid és a családod, akarva akaratlan megtanulod a mindennapi élet szervezésének fortélyait. Rákényszerülsz a lakáskeresésre, felméred a nehézségeit annak, mit is jelent új otthont teremteni. Meg kell egyezned a lakástulajdonossal, kalkulálnod kell olyan költségekkel, amelyekre itt Magyarországon talán nem is gondolsz. Boltokat, pékségeket és piacokat keresel. Sőt, amennyiben egy drágább országot választasz, megtanulod a magyar pénz és a helyi valuta értéke közti különbségeket is kezelni.

A nulláról kell felépítened mindent. És ez jó!

Ahogy telnek a hétköznapok, rájössz, hogy milyen érzés a magány. Befelé koncentrálsz, el tudsz kezdeni azon gondolkozni, merrefelé is szeretnél valójában elindulni az életben.

Megismered önmagad, felismered a prioritásaid. Rájössz, kik a valódi barátaid, és az emberi kapcsolatok is átértékelődnek benned.

Természetesen fontos, hogy ne hatalmasodjon el rajtad a depresszió – de ugyanakkor tudd, az otthonodtól távol élni nehéz, és másoknak is nehéz volt előtted.  

Testvéremet idézve, „Mondta bárki, hogy könnyű lesz?

Egy szó, mint száz, nem csak új tájakat ismersz meg, de magadban is új világot fedezel fel. Az új ismeretekkel pedig magabiztosabb tudsz lenni. És valljuk be, egy kis plusz önbizalom sosem árt ebben a világban. A magam részéről fontos megtapasztalás volt, hogy a szeretteimmel eltöltött időt ezek után még jobban megbecsüljem. 

És mik azok a tapasztalataim, amiket a hazaérkezésem után szereztem?

Először is kiemelnék egy jó tanácsot.

„Figyelj azokra a hangokra, amiket most hallasz! Most könnyebben ki tudod venni, mi az, ami épít, és mi az, ami csak zaj körülötted!”

Ez a mondat rengeteg mindenre engedett rávilágítani. Felismertem az életemben olyan nehézségeket, amelyek létezéséről ugyan tudtam, az engem befolyásoló mértékükről azonban csak nagyon keveset. Elkezdtem tudatosan dolgozni a kapcsolataimon, jobban odafigyelni arra, mi az, ami feltölt, és mi az, amiről bár eddig azt gondoltam, hogy feltölt, de valójában csak fáradtabb lettem tőle. 

A belső megtapasztalásokon kívül azonban volt még egy sokkal anyagiasabb vonzata is az utazásról való hazatérésnek. Mégpedig a nélkülözés érzése. Furcsa és rendkívül kényelmetlen érzés, ha az ember nem engedheti meg magának azokat a dolgokat, amelyeket addig minden nap megtehetett. Egy pár hónapos svájci kaland alatt azonban feléltem a megtakarításaimat, így még egy ideig mások – a családom és a barátaim – nagyvonalúságára voltam utalva.

Megtanultam, hogy a másokkal szembeni gáláns magatartás a másik ember méltóságának záloga lehet. Ezeket a tetteket soha nem tudom eléggé megköszönni nekik.

Összességében tehát a külföldre költözés nem csak egy nyaralás, ahová bedobod a fürdőruhád és lógatod a lábad pár hétig. Nem luxus, hiszen borzasztó anyagi tudatosságot igényel. Nem szórakozás, mert talán sosem tapasztalsz meg addig a pontig ekkora lelki mélységeket. Többet jelent más kultúrák felfedezésénél, finom ételek fogyasztásánál, vagy a ferihegyi Costa Coffee-ban való kávézásnál. 

Amikor felszáll a repülő, elindulsz egy hatalmas utazásra, Önmagadhoz!

One Comment

  1. Balogh Emese 2023.10.16. at 17:56 - Reply

    Nagyon érdekes cikk, különösen az a rész tetszett, hogy “a másokkal szembeni gáláns magatartás a másik ember méltóságának záloga lehet”.
    Habár külföldön még nem éltem, sok barátom/családtagom élt kint. Számomra az is érdekes élettapasztalat volt, hogyan tartsam velük a kapcsolatot úgy, hogy egyikünk se érezze azt, zavarja a másikat vagy épp ellenkezőleg, hogyan közvetítsük törődésünket.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu