Montenegróból indultunk hazafelé, szerpentineken le és fel, egyszercsak ki volt írva, hogy Ostrog. Pár nappal előbb láttam egy prospektuson a sziklába vájt kolostor képét, de nem volt betervezve, hogy megnézzük. Mégis letértünk az útról vagy éppen rátértünk Az Útra, ha úgy tetszik, és arrafelé kanyarodtunk. 

Megdöbbentő élmény volt látni, ahogy meredek lépcsőkön küzdenek felfelé a zarándokok. Medjugorjéban láttam hasonló, cipő nélküli, sőt, térdelve haladó zarándokokat. Kitörölhetetlen emlékként él a fejemben a látványuk azóta is. 

Az ember ezt látva megérzi, hogy itt valami többről van szó. Nem teljesítménytúra, hiszen gyengébb fizikumú emberek szenvednek levegő után kapkodva. Nem kulturális csemege, vagyis nem csak az. Egy zarándokhelyet betölt egy különleges atmoszféra: valami érezhetően több van itt.

Egy zarándokot pedig betölt valami földöntúli akarat, egy hitből táplálkozó erő, egy szenvedéstörténet ismerete és ezáltal  saját fájdalmainak könnyebb elfogadása. Látni mindezt pedig erőt, hitet ad, bizonyosságra ébreszt a Bizonyosban. 

Magam nem sok zarándoklaton vettem részt a maga teljességében, de nagyon sok zarándokhelyen, kegyhelyen, búcsújáróhelyen jártam. Talán a következő lépés az lesz nálam, ha megteszem és elindulok.

Az ostrogi lépcsőkön ezt éreztem: el kell indulnunk, hogy Őhozzá érjünk lélekben, és emlékeztessük magunkat testben is. 

Az országhatárainkon belül is számtalan helyet kereshetünk fel. Tegyük meg, tápláljuk a hitünket!

Máriagyűd, a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária kegyhely, Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely, Máriapócs – hogy párat említsek is – várja, hogy elinduljunk. S igen, úticélunk is lehet egy zarándokhely: Lengyelországban Częstochowa, Ausztriában Mariazell, Székelyföldön Csíksomlyó, Olaszországban Róma, Portugáliában Fatima, Franciaországban Lourdes, Bosznia-Hercegovinában Medugorje… Vagy éppen Montenegróban Ostrog is lehet az a hely, ahol a közösség ereje által, zarándokokkal találkozva újíthatjuk,  erősíthetjük meg hitünket. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu