A polihisztor szót először magyar órán hallottam. Vagy fizikán. Vagy rajzon. Nem is tudom. Mindenesetre azon a bizonyos magyar, vagy fizika, vagy rajzórán értettem meg a jelentőségét: ezek az emberek szinte minden tudományterületen hatalmasat alkottak. A magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint a polihisztor egy egyetemes tudású, a tudomány sok ágában kiváló és tevékeny személy. Hogy lehetséges az, hogy mára mégis, mintha eltűntek volna…

Azt hiszem, nyugodtan leszögezhetjük: azért, mert a tudomány akkora fejlődésen ment keresztül az utóbbi évszázadban, hogy manapság lehetetlen volna mindenből olyan korszakalkotó felfedezéseket tenni, mint a reneszánsz vagy az újkor idején. Így a szó klasszikus értelmében véve a 21. századra a polihisztorok ideje lejárt. De elavulttá tud-e válni az átfogó tudás birtoklásának fontossága egy olyan társadalomban, ahol a legértékesebb dolog az információ? 

Szerintem nem. 

Épp ezért más megközelítésből szeretném górcső alá venni a szóban forgó szerepkört. Úgy vélem, polihisztornak lenni sokkal inkább attitűd, mintsem különböző szakterületek Nobel-díjainak bezsebelése. Ha egy picit katolikus szemüveggel nézem, sokszor eszembe jut a talentumokról szóló történet, melyben a szolgák rengeteg pénzt kapnak azzal a céllal, hogy felhasználják. 

Nem lehet, hogy csak egy valamiben vagyunk tehetségesek. Sok értéket kaptunk, felelősek vagyunk érte és kötelességünk ezeket használni. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy csak egy valamiben legyünk jók. 

„Polihisztorokból szakemberek, szakemberekből szakbarbárok lettünk… ez nem a jó irány, Kollégák” – mondta egy egyetemi tanárom. Tökéletesen egyetértek vele. Bizonyára nem mi leszünk a következő Leonardo da Vincik, de nem is feladatunk annak lenni.

 A szemléletmódot viszont megtanulhatjuk. 

Lehetünk modern polihisztorok!

Felismerhetjük, mennyire fontos az általános műveltség, hogy elengedhetetlen ismereteink folyamatos bővítése. A specializációkon túl az átfogó tudás birtoklása. Tudatosítsuk magunkban, hogy amennyiben több tudományterület ismereteit használjuk fel problémáink megoldására, egy sokkal egyedibb és átfogóbb  választ adhatunk a jelen kihívásaira. Mindezek mellé természetesen alázatosnak is kell lenni. 

Nekem az a tapasztalatom, hogy ha valaki sokat tud, akkor tudja azt is, mennyire keveset tud igazán. Ne féljünk tehát a hiányosságainktól sem. Ismerjük fel őket, hallgassuk meg a kritikákat és épüljünk belőlük. Talán egy nap pont az lesz a legnagyobb erősségünk. 

Merjünk kilépni a komfortzónánkból is! 

Érdekel egy adott szakterület? Nosza, vágj bele! Sosincs elég késő a tanuláshoz. Mélyítsd el ismereteid szakképzések segítségével, engedd meg magadnak, hogy az eredeti szakmádtól eltérő területen is alkoss. Élvezd a tanulás folyamatát. Hidd el, ha azt saját szórakozásból – és nem kényszerből – végzed, sokkal könnyebbé válik majd. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu