A konzervatív feminizmusnak három alappillérét tudjuk megkülönböztetni, melyek a Nő kapcsolataira épülnek. Az első pillér a Nő és Isten, a második a Nő és a Nő, a harmadik pedig a Nő és a Férfi kapcsolatáról szól. Alapvetése, hogy világunkban létezik egy természetfeletti erő (Isten) és minden, Isten által teremtett élőlényt védelem illet meg. A nő maradjon nő, a férfi pedig férfi. Férfi és nő egyenlő, de nem egyforma. A nő hozzon létre egy támogató légkört családján belül és kívül is, de legyen meg a szabadsága, hogy pályáját (otthonmaradás és/vagy karrier) befolyás nélkül megválaszthassa. 

Egy vállalatvezető nő a következő szavakkal fordult hozzám tavasszal: Mi, 40-50-es nők most kerültünk először döntéshozatali pozícióba. Korábban elképzelhetetlen volt számunkra, hogy valaha is beleszóljunk a döntésekbe, hogy részt vegyünk a megbeszéléseken. Nem sokan vagyunk, akiknek ez sikerült, ám ennél nagyobb most a felelősségünk: az a feladatunk, hogy a következő női generációnak lehetőséget teremtsünk, hogy mire ők elérnek a mi korunkba már kétszer annyian legyenek vezetőpozícióban. Mi kiharcoltuk magunknak, most meg kell teremtenünk másoknak is a lehetőséget.

Megérintettek a fentebbi gondolatok, s azt remélem, 

azt kívánom, hogy sok olyan 40-50-es vezető pozícióban lévő nő legyen ma Magyarországon, aki bennünk, 20-30 éves nőkben a társat, a business partnert, az utódot, és nem a konkurenciát látja. 

Összefoglalás – Magyar helyzet

A hat szempont tekintetében Magyarország összesítésben 54,2 pontot kapott a 100-ból, mellyel csak Romániát és Görögországot előztük meg az európai országok versenyében. Legrosszabb szempontként egyértelműen a Hatalom jelenik meg (24,8 pont), míg a legjobb helyezést az Egészség dimenziójában értük el (14. ország, 87,3 pont). A Pénz dimenziója esetén értük el a legnagyobb fejlődést, míg sajnos a Munka szempontnál egy lépést hátra léptünk a vizsgált évek alatt. 

Összegyűjtöttem szempontonként a legfontosabb változtatásokat, mely szerény véleményem szerint elindíthatna minket a fejlődés útján.

A munka és a pénz szempontjainak javítása érdekében legyenek transzparensebbek a fizetések, avagy a javasolt bér az álláshirdetéseknél, és legyen lehetőségük a nőknek is vezető beosztásra. Segítsük a lányokat a természettudományi továbbtanulásban, és ugyanennyire segítsük a fiúkat is, hogy a szociális szektorban találják meg a hivatásukat, ott bővítsék tudásukat… Az idő szempont esetén egyrészt nagyon fontos a láthatatlan munka jobb elosztása, másrészt egy softabb javaslatom is van:

bátorítsuk a nőket a közösségekben való részvételre.

Hozzunk létre nekik lehetőségeket, olyan helyeket, ahol kapcsolódhatnak, ahol mesélhetnek magukról, boldogságukról, fájdalmukról. Ahol nőként tekintenek rájuk, kicsit kikapcsolhatnak, beszélgethetnek, élményeket gyűjthetnek, megerősödhetnek női valójukban. Talán, talán ez megoldás lehetne a mentális betegségekre, vagy akár a családon belüli erőszak megelőzésére is. A hatalom esetén elég nehéz a helyzetünk.

Azt fogalmaznám meg, hogy több lehetőség kellene a nőknek is, ahol megtanulhatnak vezetői skilleket, megtanulhatják, hogy nem kell férfivá válniuk, hogy jó vezetők legyenek (sőt!). 

Végezetül az egészség szempontjából egy “apró” javaslattal élnék: változtassunk a saját életünkön – éljünk egészségesebben és boldogabban. Mosolyogjunk többet, hátha másokra is átragad kedvességünk (tudom, nagyon, nagyon nehéz reggelente a BKV-n).

Kitekintés 1. – Bántalmazás

Sajnos a bántalmazás szempontjára kevés eredmény érkezett a tagországokat tekintve, többek között Magyarország esetén sem gyűlt össze elég adat ahhoz, hogy abból következtetéseket lehessen levonni. Nyolc európai ország esetén (Magyarország is) az idei évben gyűjtenek adatokat, hogy 2024-ben publikálhassák az eredményeket, s így teljes legyen az EIGE – Gender Equality index 2022 kutatás.

2020-ban az Eurostat nyilvántartása szerint 788 nőt öltek meg 17 európai tagországban közvetlen hozzátartozóik. Magyarországon ez a szám 29 volt, mely bár bőven az átlag alatt van, még mindig rendkívül magas. 

A KSH adatai szerint bár az összbűncselekményi mutató 2009 és 2022 között jelentősen csökkent, 2022-ben még mindig 89 szándékos emberölést és 6901 testi sértést regisztráltak hazánkban. Ha ez a szám 10 vagy 1 lenne, még akkor is azt mondanám, hogy túl sok. 

Kitekintés 2. – A svéd csoda

Olvasva a tanulmányt egyértelműen azt a konklúziót vonhatjuk le, hogy mi, nők, legjobban akkor járunk, ha már holnap Svédországba költözünk. Svédország egy szempontot kivéve  minden egyes szempontnál az első helyen végzett, s így összesítésben 83.9 százalékpontot kapott ezzel kiérdemelve a “verseny” aranyérmét. egyedül a Pénz szempontja esetén maradtak le a dobogóról – jócskán – méghozzá a 8. helyig csúszva

De hogy a valóság mit takar, valóban ilyen fényes dolog-e nőként Svédországban élni, azt nem biztos, hogy csupán a tanulmányból megállapíthatjuk. A szempontok ugyanis az évek változásait (például az utóbbi években zajló társadalmi összetétel változást), és sok soft tényezőt nem vesznek számításba. Hogy mi az igazság, élnék-e nőként Svédországban? Ezt csak egyféleképpen tudhatjuk meg: oda kell költözni, s ki kell próbálni. 

Most viszont következzenek az imént említett soft tényezők.

Kitekintés 3. – Kimaradt lehetőségek

Gondolkoztam azon, mik azok a területek, melyek számomra hiányoznak a kutatásból. Három fő szempontot hoznék, melyek kevésbé direktek, mint az EIGE hat alapszempontja, mégis nagyban hozzájárulnak véleményem szerint a nők biztonság-, boldogság-, s ezáltal jóérzetéhez.

Elsőként a közösséget emelném ki – mely ugyan kis részben megjelent az Idő szempontjánál, de mégsem kapott véleményem szerint elegendő fókuszt. Az ember egy társas lény. Ezt alapvető tényezőként kellene venni, és 0. szempontként kellene megvizsgálni a nők közösségekben (házasság, család, kis közösség, nagy közösség) ellátott helyzetét és szerepét. A további tényezők ennek fényében talán sok kérdésre megadják a választ. Például arra, hogy egyedülálló anyák miért rontják a statisztikát a Pénz szempont 2. alszempontja, a Tudás szempont 1. alszempontja, vagy éppen az Idő tényezőjének 2. alszempontja esetén.

Második hiányosságként a vallást hoznám fel.

Sajnos az Európai Unió Alaptörvényében már nem szerepel Isten, s az emberek hétköznapjaiból is egyre inkább eltűnőben van, de hasonlóan a közösségekhez, ez is egy olyan szempont lehetne, mely egy alapot képez a hat fő szempont értelmezéséhez. 

Végezetül pedig a politikai nézetet, főbb irányvonalakat és üzeneteket emelném be, szintén segítségképpen a nagy szempontok értelmezéséhez.

Megjelenhetne az emberek hozzáállása (mind gondolatban, mind tettekben) a fenntarthatóságról, az LMBTQ+-ról, a kisebbségekről, a demokráciáról alkotott elképzelésükről, vagy éppen a jövőképükről.

Ez a három “extra”  szempont mind csak a kutatás eredményeinek könnyebb, s talán alaposabb értelmezésében segítene, s olyan összefüggéseket mutatna, melyeket vagy nem fedeztünk még fel, vagy csak nem szeretnénk bevallani magunknak

Záró gondolatok

Nagy örömmel kezdtem kielemezni a kutatást, mert összességében egy alapos, és nagyon objektív tényeken nyugvó kutatásnak tartom. Eredményeit tekintve már vegyes érzések dúlnak bennem, ahogy fentebb is kifejtettem, elemzéséhez, az összefüggések meglátásához pedig mindenképpen szükség lenne további, soft tényezők mérésére. Továbbra is fenntartom álláspontomat, hogy sok nő nem csak azért nincs például vezető pozícióban, mert nincs rá lehetősége, hanem mert nem szeretne előrébb lépni. Igen, fontos a lehetőségek megadása mindenki számára – mindazok számára, akik szeretnének is a lehetőségekkel élni. 

Éppen ezért, bár örülök a felmérés objektivitásának, egy nagy kérdést mégis hiányolok mind közül: Boldog vagy? 

Ha a válasz igen, ha a nők többsége boldog, akkor lehet nincs szükség arra, hogy erőszakkal kényszerítsük őket országgyűlési képviselőnek, fizikusnak, 8 órás rugalmatlan munkaidőbe, vagy éppen kötelezzük takarítónő megfizetésére, hogy elmehessen az irodába dolgozni. 

2023 tavaszán egy oklevélátadó ünnepségen jártam a Sándor palotában, ahol lehetőségem volt Novák Katalin köztársasági elnök asszony beszédét meghallgatni, majd pár percet beszélgetni vele. Beszédében köztársasági elnök asszony jelezte, több nőre lenne szükség a közéletben. Ehhez véleménye szerint három dologra van szükségünk: Egyrészt lehetőségeket kell teremteni, másrészt vonzóvá kell tenni a közéletet mind a férfiak, mind a nők számára (itt a kölcsönös tiszteletet emelte ki, mely nagyon megmelengette szívemet), végezetül pedig kiemelte a saját példák fontosságát, hogy ezáltal is bebizonyítsuk az utánunk jövő női nemzedéknek, hogy igenis, van rá lehetőség, és meg lehet csinálni, el lehet érni a legnagyobb álmokat is. 

Emellett egy másik értékes gondolatot is mondott, mellyel szeretném zárni cikksorozatomat, s meghagyni Nektek a választást, a továbbgondolkodást.

Nőként valójában két vonatunk van: egy a családnak, s egy a karriernek. A család vonat egy kellemes kis S71-es, mely közepes tempóban megy, meg-megáll akár kisebb állomáshelyeken is, de csak egyszer lehet felszállni rá, s ha elmegy, akkor örökre elment. Ezzel szemben a karriervonat egy olyan mágikus vonat, mely az út során folyamatosan váltakozik az Intercity, az S71, az emeletes KISS, a parasztklímás fülkés, vagy éppen az “előreláthatólag 40 percet késik” vonatok között. Ha egyszer felszálltunk, akkor mehet a teljes vonalon IC-ként, de le-le lassíthat is közben, mindenesetre nem tudjuk kiszámolni, mikor szakad le egy vezeték, vagy mikor hirdetnek vágányzárat. A kérdés az, felszállunk-e az első vonatra, vagy csak az IC-re várunk, és azzal kapcsolunk már 25 évesen max sebességre.

Addig is, nézzetek meg, Európában milyen a nők helyzete ezen a honlapon.

A Gender Equality Index sorozatunk előző része itt olvasható.

Források:

https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2022/EU

https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2022/domain/work/HU

https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2022/country/HU 

1https://eige.europa.eu/modules/custom/eige_gei/app/content/downloads/factsheets/HU_2022_factsheet.pdf 

2https://www.ksh.hu/stadat_files/iga/hu/iga0003.html 

3https://kerdemtudasbazis.hu/kereszteny-ertekek-az-europai-unio-alkotmanyszerzodeseben/ 

4https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-12211523/Conservative-women-attractive-liberals-study-says.html

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu