Nem olyan rég kaptam egy feladatot: ha bármit feltalálhatnék, mi lenne az? Sokat gondolkoztam a különböző időgépeken, teleportáló alkalmatosságokon, és gondolatolvasó készülékeken, végül úgy döntöttem, valami olyat találnék fel, amit korábban már feltalált az emberiség, mégis úgy érzem, kiveszett a világból. Ez pedig nem más, mint a tisztelet.

Tisztelet az, amikor a másikat porcelán csészeként kezeled – csodálattal, lágyan, falnak vágás nélkül. 

Tisztelet az, amikor átadod a helyedet egy idősebbnek a buszon. Amikor a gyerekek szót fogadnak az osztályteremben. 

Tisztelet, amikor férfiak és nők egyenlő partnerekként kezelik egymást.

Amikor egy jó péntek esti buli után a parkban nem a padon hagyod a konzervdobozokat és minden egyéb szemetet.

Amikor egy vitában elfogadod a másik véleményét, még akkor is, ha nem értesz vele teljesen egyet, mertnem akarod azt mindenáron megváltoztatni. 

Vajon hova tűnt a tisztelet, s miért hagytuk, hogy eltűnjön? Ennyire szabadulni akart a 21. század embere a régi hagyományoktól és szokásoktól, hogy közben a tiszteletet járulékos veszteségnek tekintette? Vagy a nagyvárosi elidegenedés okozta a vesztét? Vajon eljutottunk már a közömbösség azon szintjére, hogy nincs visszaút, s a tiszteletet már csak 1-1 idősebb ember szemében fölcsillanva láthatjuk?  

Bár nem lenne egyszerű, de nem is lenne lehetetlen a tiszteletet újra feltalálni.

Add át a helyed a buszon, segíts át egy vak embert a zebrán, dobd a szemetedet a kukába, beszélj a másikkal türelemmel, vagy csak mosolyogj arra, aki éppen fellökött. Igen, állva kell utaznod pár megállót, két perccel tovább tart átmenni a zebrán, és sok nagy és mély levegőt kell venned. Megéri? Megéri.

Neked egy pillanatnyi kényelmetlenség. De mit nyerhetsz valójában te, vagy a világ azzal a plusz mosollyal?

Kezdjük el együtt, kezdjük el kicsiben! 

Kisbán Petra

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

NTAK

2024. May 04.|0 Comments

A vendéglátás rohanó világában a hatékonyság és a precizitás kulcsfontosságú ahhoz, hogy kivételes kulináris élményeket biztosítsunk az igényes vásárlóknak. A konyhai műveletek zűrzavara közepette a készletkezelés, a rendelések nyomon követése és a személyzet közötti zökkenőmentes kommunikáció ijesztő feladat lehet. Itt jön a képbe az innovatív NTAK rendszer – amelyet a vendéglátási műveletek egyszerűsítésére, a termelékenység növelésére és az általános vásárlói élmény javítására terveztek.

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu