Május negyedike bizonyos szempontból izgalmas napnak ígérkezik. Kiültetjük az egynyári növényeket, elvetjük a hónapos retek magjait, a ruhánkat pedig a szekrény mélyén hagyjuk. Anyaszült meztelenül kertet művelni? Mégis miért tennénk ilyet?

A meztelenül kertészkedést, bármilyen furcsán hangzik, világnappá nyilvánították, az ötletgazdákért pedig egészen az Egyesült Államokig kell repülnünk. Mark Storey újságírónak és a permakultúra iránt elkötelezett Jacob Gabrielnek tizenkilenc évvel ezelőtt pattant ki a fejéből az ötlet, miután figyelmesek lettek egy felmérés eredményére. A kutatás azt mutatta be, hogy az úszás után a kertészkedés az első olyan tevékenység, amit szívesen végzünk meztelenül. Az alapítók szerint ez egy könnyed, vidám nap, amivel fel kívánják hívni a figyelmet az ember és a természet archaikus kapcsolatára.

Több ezer éve semmi sem hordoz annyi ítéletet rólunk, mint a saját testünk.

A keresztény teológiában a kiűzetésig az Édenkert volt az a hely, ahol az ember harmóniában élt önmagával, a környezetével és nem szégyenkezett fedetlen teste miatt.

Fény és dicsőség takarta, kendőzetlen valóságában pedig eggyé vált az anyatermészettel, egészen addig a bizonyos falat gyümölcsig. Mintha látens módon belénk lenne kódolva, amit az első emberpár mondott Istennek a Paradicsomban.

 »Hallottam szavadat a kertben, és megijedtem, mert mezítelen vagyok, ezért elrejtőztem« 1. Mózes 3, 10

Igen, rejtőzködünk önmagunk és a világ elől. Valahányszor hiányosságot fedezünk fel magunkban, kompenzálni kezdünk, holott

egy dologban egyformák vagyunk. Egyikünk sem teljesen elégedett a testével.

Május első szombatja kiváló alkalom, hogy a szabadban végzett mozgás örömével felszabadítsuk magunkat az évezredes béklyó alól. Egy támogatóra pedig biztosan számíthatunk. A Nap meleg sugaraival az egész szervezetünket feltölti D-vitaminnal és garantáltan nem ítél el minket a combunkat beborító narancsbőr miatt.

Egyáltalán nem biztos, hogy pőrén ez a tevékenység pompásabb virágokat vagy érettebb termést hoz a kertünkbe, de valószínűleg páratlan természetközeli élménnyel ajándékoz meg minket.

Fotókat a témában itt találsz: #worldnakedgardeningday

Kelle Noémi

Források:

https://www.agrarszektor.hu/kiskert/20200426/jon-a-meztelen-kerteszkedes-vilagnapja-de-nem-art-nehany-dologra-odafigyelni-21300

https://www.nyugat.hu/cikk/tudta_ma_van_a_meztelen_kerteszkedes_vilagnapja

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_ember_buk%C3%A1sa

Szólj hozzá!

 

További cikkeink


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu