A konzervatív feminizmusnak három alappillérét tudjuk megkülönböztetni, melyek a Nő kapcsolataira épülnek. Az első pillér a Nő és Isten, a második a Nő és a Nő, a harmadik pedig a Nő és a Férfi kapcsolatáról szól. Alapvetése, hogy világunkban létezik egy természetfeletti erő (Isten) és minden, Isten által teremtett élőlényt védelem illet meg. A nő maradjon nő, a férfi pedig férfi. Férfi és nő egyenlő, de nem egyforma. A nő hozzon létre egy támogató légkört családján belül és kívül is, de legyen meg a szabadsága, hogy pályáját (otthonmaradás és/vagy karrier) befolyás nélkül megválaszthassa. 

Nemrég jött ki a European Institute for Gender Equality (EIGE) 2022-es jelentése a Gender Equality Index-ről, azaz a Nemek közötti Egyenlőségi Mutató-ról. A mutató 6+1 szempont és 31 indikátor szerint vizsgálja az Európai Unió tagállamait, mennyire valósul meg náluk a nemek közti egyenlőség egy 100-as skálán. Módszertanuk objektív számításokon, néhány szempont esetén pedig kérdőíveken alapul. A szempontok súlyozása az összesítő mutatóban nem egyenlő arányban oszlik meg. Következő cikksorozatunkban ezen szempontokat fogjuk elemezni külön figyelemmel Magyarország eredményeire. 

A 2022-es jelentés nagy figyelmet fordít a 6+1 fő szempont mellett a pandémia okozta következményekre, szociális ellátási láncokra, valamint a gondozásra – hiszen mindannyian láthattuk, a covid járvány éppen a legelesettebb réteget érintette a legjobban. 

1. Ábra Forrás: https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2022/EU

Első szempont: A munka 

A munka mutatója magába foglalja minden, a fizetett munkavégzéssel kapcsolatos kérdéskört. Megjelenik benne többek között a foglalkoztatás, a nemek közti bérkülönbség, a végzett munka típusa és időtartama. Két fő alszempontot tartalmaz: az első alszempont a munkaerőpiaci részvétellel kapcsolatos (1. táblázat), míg a második alszempont a szegregációra és a munka minőségére koncentrál (2. táblázat). Ezekről részletesebben a tanulmány 1. Mellékletében olvashattok.

Az első szempont esetében az európai átlag 71,7-nél húzódik meg. Legjobban Svédország teljesít ezen területen (is – de erről majd még később) 83,0-s értékkel, míg Olaszország kullog sereghajtóként 63,2-vel. Magyarország 67,5 pont eredménnyel az országok alsó harmadához tartozik. De miről is szól ez a mutató?

Az indexen a pandémia csak rontott, hiszen egyre több nő került nehéz helyzetbe munkahelyén, míg otthon próbálta gyermekeit oktatni, habár épp a világjárványnak köszönhető, hogy sokan megtarthatták munkahelyüket, hiszen épp a fentebb említett szektorokra volt 2020-2021-ben a legnagyobb szükség. 

A pandémia azért nem csak rosszat hozott világunknak, hiszen ennek köszönhetően is egyre inkább előtérbe került a szülői szabadságok egyenlő igénybevétele.

A 2020-2025 EU Gender Equality Strategy a munka dimenziójának javítására legfőbb célkitűzéseként a munkaerőpiacon látható nemek közti szektoriális és bérezési rés csökkentését tűzte ki. Szeretnének minél több lehetőséget biztosítani a nőknek a munkavállalás illetve a karrierút terén, miközben rugalmas megoldásokat kínálnának azoknak, kik otthonukban gondoznak gyermekeket. 

  1. Táblázat: Részvétel a munkaerőpiacon

A táblázatból kiderül, hogy a nemek hány százaléka teljes-munkaidős foglalkoztatású (FTE). A nők aránya 41%, míg a férfiaké 57%. Ezt valamiképpen igazolja, hogy a munkaidővel eltöltött évek száma a férfiaknál átlagosan 5 évvel több, mint a nőknél. Az arány hazánkban is hasonló, bár az európai átlagnál kicsivel jobbak itthon a foglalkoztatási számok.

A következő táblázat (2. táblázat) pedig azt mutatja be, hogy az oktatási, egészségügyi, szociális ellátásbeli szektorokban  a nők 22%-kal (hazánkban 20%-kal) nagyobb arányban választanak munkát, míg a férfiaknak nagyobb arányban van arra lehetőségük, hogy munkaidejükből 1-2 órát “lecsípve” otthon is be tudjanak segíteni. Ez a százalék így valós, ám téves következtetések is születhetnek belőle. A dolog hátterében az is állhat, hogy a nők nagyobb arányban dolgoznak részmunkaidőben, ahogyan a 1. Táblázaton is látható. Így kevésbé szükséges a munkaidejüket előbb befejezni, hiszen reggel és délután is könnyebben eljuthatnak az óvodába/iskolába. 

Karrier kilátásokat tekintve, meglepően (de örömmel) olvashatjuk a számokat, hogy nagyjából egyenlő eséllyel indul a két nem az útjaikon.

  1. Táblázat: Munkaerőpiac megoszlása, minősége

Érdekesség, hogy a nők egész életére viszonyított, átlagosan alacsonyabb munkabéreket a nők között jóval gyakoribb részmunkaidő, határozott idejű szerződések, valamint a gyermekvállalás miatti anyaszabadság számlájára írják. Emellett további indokként jelölik meg a felborult munkaerőpiacot, miszerint

 a nők sokkal nagyobb arányban vállalnak a társadalom által kevésbé megfizetett, értékelt, és kevesebb karrierlehetőséget tartalmazó állásokat – pl. szociális szektor, egészségügy, oktatás.

Tudom, hogy a “pay gap” mostanában egy nagyon hot topic, és talán az egyik legnehezebben ellenőrizhető állítás, hiszen kevesen vannak,  akik fizetésüket önként a nagyvilágnak is kitárnák. 

A következő ábra (3. táblázat) a nemek közti bérkülönbséget elemzi: 

A jobb szélső oszlopban látható, hogy 2014-2020 között valójában nem történt szignifikáns javulás a bérkiegyenlítésben, sőt az alul, vagy csak középszinten képzett munkavállalók esetében még nőtt is a különbség. 

Talán kis reményre ad okot, hogy a gyermekes szülőknél csökkent a szakadék – bár az is egyértelműen látható, hogy az édesanyák és édesapák között a legnagyobb, 25% feletti a szakadék. 

  1. Táblázat: Munka mutatójának változása adott csoportokra lebontva

Bár azt írom, kevesen vannak azok, akik publikálnák bevételüket, Skandináviában mégis elterjedt egy központi adatbázis használata, amit a transzparencia első bástyájának is mondhatnánk – ebben ugyanis minden adat megtalálható az állampolgárokról (fizetés, vagyon, ingatlanok, lakcím…) Itt említeném meg, hogy 2023. április 24-én az Európai Tanács elfogadott egy új határozatot,

amely szerint mostantól a vállalatoknak közzé kell tenniük munkavállalóik fizetését, s ahol a nők-férfiak között 5%-nál nagyobb az eltérés, ott cselekedniük kell. Emellett kötelező lesz az álláshirdetésekben is a meghirdetett pozíció bérének kiírása. Ha valaki ellenáll, pénzbüntetéssel sújtható.

A magyar helyzet

Magyarország mutatója a munka szempontjából 67,5-ön áll, ami 2010-hez képest 1,5%-os javulást (EU átlag +2,0%), viszont 2019-hez képest 0,5%-os csökkenést (EU átlag +0,1%) rejt magában. Ez a szám azonban sajnos még úgy sem túl kecsegtető, hogy ezzel vezetjük a Kelet-Közép-Európai országok listáját. Meglepő, hogy 2010-hez viszonyítva Málta érte el a legnagyobb fejlődést ebben a mutatóban, 11,9%-os növekedéssel. Itt merül fel a költői kérdés: Mit csinált Málta? 

Záró gondolatok

Konzervatív feministaként úgy gondolom, van még Magyarországnak bőven tere a fejlődésre. Nem gondolom, hogy rossz arány lenne, hogy a dolgozó nőknek csupán 45%-a van teljes állásban, az viszont aggasztó, hogy a gyermekes vagy szingli nők arányaiban mennyivel kevesebbért dolgoznak, mint férfi társaik. 

Vajon mi húzódhat ennek a hátterében? Állásinterjúk bértárgyalásánál a tapasztalatlanság, vagy a nem elegendő önbizalom? Tényleg ennyi nőnek lenne rosszabb kvalitása, tanulmányi eredménye? Vagy ha nem ezek, akkor mik számítanak a bérek megállapításánál? 

Elgondolkodtató az a közel 25%-os különbség, mely a mindennapokban (vagy akár hosszabb távon, megtakarításokban) már egy igen jelentős összeggé nőhet. De erről bővebben majd a második részben!

Addig is, nézzetek meg, Európában milyen a nők helyzete ezen a honlapon.

A cikksorozat második része itt olvasható.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu