El vagyok késve a lapzártával. Nagyon. Ilyen nem szokott előfordulni, hacsak nem valami eget rengető fontos dolog jön közbe. Ráadásul nem csak el vagyok késve, ihletem sincs. Azaz van, egy csomó, a második cikk vázlat felett ülök 40 percet, majd dobom ki az ötlettel együtt. Aztán eszembe jut: ez egy kulcsfontosságú pillanat. Ahelyett, hogy felállnék és másba kezdenék, új dokumentumot nyitok.

Lenyűgöz a motiváció pszichológiája. Mindig is azon töprengten, hogy mi motiválja az emberi viselkedést. Meglepett, amikor nekem szegezte valaki a kérdést, mi a mögöttes hajtóerőd? Te olyan összeszedett vagy. Olyan pontos – hangzott az ezt követő dicséret, pedig nézz rám most. Ha törik, ha szakad, utánajárok: hogyan működik a motiváció? 

A motiváció egy bizonyos viselkedés iránti vágy, amely adott pszichológiai vagy fizikai szükségletet elégíthet ki, vagy épp elkerülte konkrét káros következményeket. Papíron jól hangzik, nem? Kettőt kérek. A külső motiváció adja magát, van egy nyomás, vagy jutalom, ami löketet ad, ám ez nem tartja fenn a hosszútávú viselkedést. Arra ott van a belső motiváció – amit fejemet csóválva írok le. Hát veled gyűlik meg a bajom mostanság. Ez a fajta motiváció olyan viselkedésekből áll, amelyet az egyén belső jutalomérzete vezérel a feladat elvégzésért. Ez lehet szenvedély, elkötelezettség, vágy, de mély pszichológiai elégedettségérzet is. Eleinte a pszichológusok azt feltételezték, hogy a külső jutalmak növelik a belső motivációt, de később egy 1971-es kutatás megerősítette, hogy ez nem igaz – sőt, a külső jutalmak csökkentik a belső motivációt. 

Oké, szóval ha nem adhatok magamnak kis jutalmakat, kellemes külső ingereket, amelyek örömet váltanak ki és munkára sarkallnak, mi marad? A belső motiváció úgy működik, hogy az az által vezérelt tevékenységek elvégzése az alapvető emberi igényeinket elégítik ki: autonómia, kompetencia és az odatartozás érzete. Jó, lehet, hogy ez erősebb, mint egy csoki.

Az önmeghatározás fontos eleme a belső motiváció: ki vagyok, merre tartok, mit szeretnék. A belső iránytűnk által vezérelt cselekedetek elvégzése függetlenség-érzetet és az életünk feletti kontroll iránti igényünket elégítik ki, valamint azt, hogy haladunk az életben. 

Jóllehet, a motiváció nem kopogtat be magától az ajtón. Az idő múlásával elért kis sikerek növelik a motivációt azáltal, hogy fokozatos fejlődés érzetét nyújtják, amely – akár csak a lejtőn elindított hógolyó – motivációs lendületet épít. Ehhez elsődleges szempont tisztázni az célokat és az értékeket. Ugyanis céltudatosan, a választott értékeink mentén igazodva cselekedni mindent elsöprő erővel bír, még ha időnként emlékeztetni is kell magunkat ezekre. 

 

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu