1. Állj meg!

  2. Tudatosítsd mik a határaid!

  3. Jelezd a másik felé!

  4. Állítsd vissza!

  5. Legyen következménye!

A fenti sorok a határhúzás szabályai, amelyeket a mai világunkban talán a legnehezebb betartani. Az igenek világa lettünk, igen a túlórára, igen arra hogy átgázoljanak rajtunk, igen a teljesítménykényszerre. 

Amint határt húzol, az valakinek nem fog tetszeni, valaki azt fogja mondani, hogy túl érzékeny vagy. A határhúzás mindig nemtetszéssel fog járni. De mik is akkor a konkrét lépések?

A legfontosabb felfedezni, mik is a mi határaink? Ezt önismereti szempontból jó átgondolni előre az életünk különböző területein, legyen az például testi érintés, (mennyire engedünk be valakit az auránkba, privát szféránkba), párkapcsolat (ki meddig mehet el) konfliktuskezelés (hogyan beszélhet velem valaki?) stb.

Mik a piros vonalainak? Mi az, amit ha átlépnek, az már nem fér bele? Ha ezeket tudatosítjuk, akkor könnyebben tudjuk jelezni másoknak is. 

Nagyon fontos, hogy bármennyire is kellemetlennek vagy nehéznek érezzük, jelezzük a másik felé, ha határokat lép át. Mert különböző módon  vannak meghúzva ezek a vonalak mindenkinek, és lehet a másiknak fel sem tűnik, hogy átlépi őket, mert számára természetes az, amit csinál.

Ha a másik fél nem tartja tiszteletben a kérésünket, akkor minél többször próbáljunk jelezni neki, és legyenek következményei, ha semmi nem változik.

Viszont úgy érdemes felállítani a játékszabályainkat, ha következetesen végig tudjuk vinni azokat, ne arra használjuk őket, hogy például fenyegetőzzünk velük, mert az nem visz előre.

Illetve utólag is nehéz újabb határt szabni, mert akkor már a másik hozzászokott valamihez. 

Bár több munkával és súrlódással jár, de ne féljünk meghúzni bármilyen határt, mert ez önmagunk tiszteletét jelzi és azt, hogy képesek vagyunk azt választani, ami a legjobb a testi és mentális egészségünknek. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu