A megbocsátás mindig egy nagyon érdekes téma, keresztény körökben is. Valahogy mi, hívők, néha azt érezzük, hogy nyomás alatt vagyunk ezen a területen. Hogy „kötelességünk” a megbocsátás, nem haragudhatunk bárkire szabadon. Valóban ez egy kötelesség? Mi értelme ennek a nagy „megbocsátás kultusznak”? Menjünk a mélyére!

Bizonyára mindannyiunkat bántottak már meg úgy, hogy utána nem volt egyszerű visszatérni a mindennapokba. Biztosan sokan éreztünk már haragot, fájdalmat és azt, hogy amivel megbántottak, és ahogyan azt tették, sose fogjuk elfelejteni. Sőt, megbocsátani se.

Csakhogy a kettő már itt is két különböző dolog, mégha a fájdalom elején ezt talán nem látjuk át. És egy pici fogalomtisztázásra nyomban szükség is van: hogy a felejtés és a megbocsátás nem feltétlen egy és ugyanaz. Katolikusként gyónáskor azt valljuk, hogy a Jóisten eltörli minden addigi vétkünket, amit leteszünk elé. Olyan mértékben, hogy tulajdonképpen „elfelejti” mindazt, amit valóban megbántunk. Tehát Vele rendeződni tud a viszonyunk.

Ez azt jelenti, hogy az emberekkel is így kell tennünk, el kell felejtenünk mindent és állandóan teljes elfogadást kell gyakorolnunk?

Én azt gondolom, hogy ez nem így van. Ráadásul a fenti mondat direkt ki is van sarkítva, mivel sokan kérdezték már tőlem ezt. Megbocsátani egy teljesen más dolog, mint valamit teljes mértékben “elfogadni”. 

Az emberek esendőek, és vannak helyzetek, amikor jobb valakit messziről szeretni. Amikor a megbocsátással együtt nem kell az újra összeborulást, a kibékülést is erőltetni. Ilyenek például a testileg és/vagy lelkileg káros, bántalmazó kapcsolataink. 

Dönthetek úgy, hogy elengedem a haragomat, de ezzel együtt nem kell visszatérnem oda, ahol voltam.

És amit itt kiemelnék, sőt, azt hiszem a „megbocsátok/nem bocsátok meg” huzavonában számunkra a kulcskérdés, hogy

ragaszkodni szeretnék-e a haragomhoz? 

Mert a harag egy védelem. Egy erőforrás. Egy biztos pont, amibe belekapaszkodhatok és ellenállást fejthetek ki. Amit ha megtartok, akkor úgy érzem, igazságom van, addig a másik „bűnhődik”, addig neki rossz. Csakhogy itt jön a hiba a gépezetben… nem neki lesz ettől rosszabb.

Kicsit hasonlít ez ahhoz, amikor féltékeny vagyok… az sem a másiknak fáj, hanem nekem, engem őröl fel… A harag is, téged mardos, téged emészt, téged terhel. Nem őt.

Szakemberek is tanulmányozták, hogy a harag, és az ezzel járó stressz, nem egyszer konkrét testi tünetek formájában jelenik meg. De sajnos nem három nyelven kezdünk el beszélni, hanem megnő az esélye annak, hogy egy komoly betegség telepszik rá a szervezetünkre.

A feldolgozatlan érzések pszichoszomatikus tünetekkel járnak. Előbb-utóbb, de megjelennek.

Erre mondják, hogy elsősorban a haragod engedd el, ne a fenntartásaid. Mert a bizalmat nehéz ismét felépíteni. A kapcsolat, ha úgy döntünk, hogy helyre szeretnénk állítani, több munkát igényel.

Önmagában a megbocsátás sem az egyik percről a másikra születik: gyakran a döntéstől még hosszú az út előttünk. Egy szent egyszer azt mondta, hogyha arra vágysz, hogy szeresd Jézust, tulajdonképpen már szereted is.

Én ezt egy picit továbbköltve azt mondom: ha arra vágysz, hogy meg tudj bocsátani, már el is kezdtél megbocsátani.

Néha ezek kisebb, néha ezek nagyobb lépések. Mert néha napok… néha évek. 

Lehet, hogy Te is épp egy ilyen utazáson vagy. Ki tudja? Ha Neked tíz év kell hozzá, és még csak a nyolcadikban jársz, ez nem azt jelenti, hogy nem haladsz. Csak még nem tudod, hogy meddig tart, de egyszer elmúlik a harag. Elmúlik a feszültség.

Főleg, ha el akarjuk engedni.

Mert ahogy írtam, megbocsátani nem azt jelent, hogy elfogadjuk mindazt, amit a másik velünk tett.

Nem azt jelenti, hogy validáljuk a többiek gonosz tetteit.

Nem is azt kell jelentenie, hogy szemet hunyunk és felejtünk.

Hanem azt, hogy első sorban saját magam miatt el tudom engedni a harag súlyát. 

Ezzel tudok teret nyitni a valódi gyógyulásnak.

A bennünk lezajló megbocsátás nem függ össze azzal, hogy a másik ember a valóságban megbánta-e amit tett.

 Ez a történet alapvetően rólunk szól.

De ha már Istent bevontam, meg kell említeni azt is, hogy néha mi vagyunk azok, akiknek megbocsátásra van szükségük. Van, hogy nekünk kell a kegyelem. Van, hogy nekünk kell a felejtés. Néha mi vagyunk azok, akiknek szükségük van egy tiszta lapra és egy újrakezdési lehetőségre.

Ezért mondta Jézus, amikor a tanítványai megkérdezték, “Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom? Talán hétszer?” “Mondom neked – felelte Jézus -, nem hétszer, hanem hetvenhétszer.” (Mt 18.22-23)

Akkoriban a hetvenhét egy nagyon nagy mennyiségnek számított, ez a mondat valójában úgy hangzott, hogy „megszámlálhatatlanul sokszor”. 

Hányszor szeretnénk mi is új lapot kapni? Hányszor szeretnénk a kapcsolatainkat újra rendezni? Hány „életet” szeretnénk ebben a földi játékban? Kérhetünk megbocsátást minden egyes hibánk után…?

Ha kérnénk, akkor mi is adjunk. Ne hétszer. Ne hetvenhétszer.

Hanem megszámlálhatatlanul sokszor.

 

Források

Boehm, J. K., & Kubzansky, L. D. (2012). The heart’s content: the association between positive psychological well-being and cardiovascular health. Psychological bulletin, 138(4), 655.

Chida, Y., & Steptoe, A. (2009). The association of anger and hostility with future coronary heart disease: a meta-analytic review of prospective evidence. Journal of the American college of cardiology, 53(11), 936-946.

Denollet, J., Gidron, Y., Vrints, C. J., & Conraads, V. M. (2010). Anger, suppressed anger, and risk of adverse events in patients with coronary artery disease. The American journal of cardiology, 105(11), 1555-1560.

Staicu, M. L., & Cuţov, M. (2010). Anger and health risk behaviors. Journal of medicine and life, 3(4), 372.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu