Gyakornoknak lenni nem könnyű feladat. Legyen az szakmai gyakorlat, diákmunka vagy éppen egy ösztöndíjas pozíció: előbb vagy utóbb ki kell lépnünk a komfortzónánkból és egy új helyszínen kell megállnunk a helyünket a mindennapokban, mégpedig a munka elképesztően izgalmas világában. Pályakezdőként azonban gyakran érezhetjük elveszettnek magunkat a sok újdonság közepette, ezért ebben a cikkben összeszedtem számodra azokat a tapasztalataimat, amelyek segíthetnek, ha az egyetem padjai után – vagy éppenséggel mellett – a munkaerőpiacon is érvényesülni szeretnél.

Lássuk a listát!

1. Légy magabiztos az állásinterjún, tájékozódj a munkabérekről!

Állásinterjúzni egy külön művészet – melyről rengeteg hasznos iromány született már, amit könnyedén megtalálhatsz az interneten. Érdemes ezeket elolvasgatni, mielőtt belépsz a jövőbeli munkahelyed kapuján. Az én tanácsom neked, hogy beszélgess a barátaiddal, szaktársaiddal, azzal kapcsolatban, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak azonos munkakörökben. Mérd fel, hogy az efféle pozíciókban milyen fizetéseket kapnak a hozzád hasonló kvalitású emberek. Ne becsüld alá magad, de légy reális: gyakornokként hiába vagy ügyes és jó munkabírású, sokat kell még tanulnod és nem minden esetben tudsz teljes értékű munkatársként funkcionálni. Kevesebb a felelősséged, így ezzel arányosan a fizetésed is alacsonyabb lesz, mint a főállásban ott dolgozóknak.

Tekints a munkahelyedre befektetésként, elsősorban tapasztalatot szerezni menj!

 

2. Keresd a munkát! Segíts a kollégáidnak, ismerd meg a különböző szakterületeket!

Ha bekerültél az áhított helyre, először veregesd meg a jobb kezeddel a bal válladat, hiszen ez egy fantasztikus teljesítmény! Másodszor pedig figyelj oda, mit mondanak neked. A feladataidat gondosan jegyzeteld le, azokat lehető legjobb tudásod szerint végezd el! Ha a saját feladataiddal végeztél, kérdezd meg, mit tudsz még segíteni. Légy alázatos, lehet, hogy csak  kávét kell főznöd. Vagy mérnökként a pénzügyes kollégádnak segíteni. Vagy jogászként titkárnői feladatokat ellátni. S ennek a sornak se vége, se hossza…

Ugyanakkor hidd el, a munkáltatód látni fogja az erőfeszítéseidet, és így egy sokkal jobb kép fog kialakulni rólad, hamar hasznos és értékes tagjává válsz majd a csapatnak.  

3. Tanulj meg telefonálni, ne (csak) e-mailt írj!

Bármennyire is furcsán hangzik, nekem talán ez volt a legmegdöbbentőbb tapasztalatom. Manapság mindenki kezében ott van a telefon, egy lépést sem teszünk meg nélküle. Használd ki! Hívd fel, akivel dolgod akad, légy kedves és határozott.

Húsz olvasatlan email mindenki számára mindennapos, két nem fogadott hívás viszont azonnal feltűnik.

A telefonbeszélgetések ráadásul gyorsak és informatívak, így a munkavégzésed is hatékonyabb lesz. Sokszor temérdek email-váltástól és soknapi stressztől mentesíted magad, ha felhívod a másik felet. (Nem beszélve arról, hogy sokkal jobb úgy kezdeni az üzeneted, hogy „Telefonos megbeszélésünkre hivatkozva, csatolva küldöm…”)

4. Kérj mintadokumentumokat, érdeklődj bevált praktikákat illetően, és kérdezz bátran!

Számomra igen megnyugtató felismerés volt: nem nekem kell feltalálni a spanyolviaszt. Az első hetekben gyűjtsd össze azokat a dokumentumokat, amelyekbe kapaszkodhatsz a munkád során. Szinte mindig van sablon, vagy egy más által jól megírt mintaanyag, amiből dolgozhatsz. Lehet, hogy az egyetemi pályafutásod során leghaszontalanabbnak vélt szabadon választható tárgy diasorai jelentenek majd megváltást. A legfontosabb munkafolyamataidat, mint egy „to do” lista, vesd papírra, mert hatékonyabb leszel tőle. Kérdezd meg a kollégáidat, vannak-e bevált praktikáik, tippjeik, melyek segíthetnek téged. Egy weboldal, egy program, egy chatcsoport, vagy éppen a Microsoft Excel olyan parancsa, amit ugyan megtanultál a középiskolában, de az egyetem során valahogy – számodra is rejtélyes módon – elfelejtődött, óriási segítséget tud jelenteni a későbbiekben. A feladataid végzése közben bátran kérdezz! Sokkal jobb, ha a munkád közben derül ki, hogy valamit rosszul csinálsz, mintha újra kellene kezdened az egész folyamatot.

Nyugodj meg, a vezetőid is voltak kezdők, és pontosan tudják, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. 

5. Készíts túlélő fiókot!

Mindenki szereti személyre szabni a munkahelyi asztalát – kinél patinás rend, kinél kreatív káosz uralkodik. De sokkal fontosabb, hogy mi van a fiókban, mintsem hogyan alakul az asztal tetejének sorsa.

Alakíts ki egy túlélő fiókot, személyes preferenciáid mentén.

Az én fiókomban elengedhetetlen elem az instant leves és a csokoládé, a szárazsampont és fésűt is tartalmazó neszesszer, a telefontöltő, egy levél fájdalomcsillapító gyógyszer, valamint az esernyő, de érdemes bekészíteni egy váltás ruhát, tűsarkú cipőt és a fogasra egy blézert is. Sokszor adódhatnak olyan helyzetek, amelyekre nem tudsz előre felkészülni: legyen szó akár egy fontos egyeztetésről, vagy egy borongós hétfői napon a legszebb fehér ingedre kiborult kávéról.  Apropó, kávé. Kávé is legyen a fiókban. 

Az én legfontosabb tapasztalataim elsősorban ezek voltak. Záró gondolatként megjegyezném, hogy ne felejtsd élvezni a munkád, és annak gyümölcsét. Bátran merd megajándékozni magad egy-egy aprósággal, hiszen ezek okoznak a mindennapi életben örömöt. 

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Ajándékba adni egy fél gyermekkort – Ma van az anya nélkül nevelkedő gyermekek világnapja

2024. May 06.|0 Comments

Országszerte csaknem kétezer gyerek él állami gondozásban, akik számára minden nappal csökken az esélye annak, hogy családra találjanak. Az örökbefogadó szülők többsége csecsemőt, esetleg annál valamivel idősebb gyermeket szeretne. De mi történik a nagyobbakkal? És mire számíthat az a szülő, aki egy iskoláskorú gyereket vesz magához? Erről mesél B. Eszter, aki férjével hét éve döntött egy akkor kilenc éves kislány örökbefogadása mellett.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu