Magyarországon a hozzátartozók közötti erőszak áldozatai elsősorban a nők és a gyermekek.

Nagyon nehéz kilépni egy bántalmazó kapcsolatból vagy toxikus családi közegből. Sokan annyira megszokják a naponta történő megalázásokat, pofonokat, bántó megjegyzéseket, hogy nem tudatosul bennük, egy kapcsolat lehet más és van, aki szeretné, megbecsülné, a tenyerén hordozná őket. Miután (néha évekkel később) rászánják magukat, hogy véget vessenek ezen köteléknek, csapdában találják magukat, hiszen bántalmazójuk nem hagyja annyiban a dolgot, követi, a bejárati ajtónál várja őket, vagy más módon teszi pokollá az életüket.

Ezért fontos tisztában lenni a törvény által biztosított lehetőségekkel és azzal, hogy van kiút. 

Hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos cselekmény sokféleképpen megvalósulhat, lehet testi, érzelmi, vagy szexuális erőszak, de jelentkezhet passzív formában is, például anyagi jellegű kihasználásként vagy a bántalmazott személy másokkal való kapcsolatainak korlátozásaként is.

A távoltartás egy fajta kényszerintézkedés, amely során a hatóság a távoltartásra kötelezett számára előírja, hogy meghatározott ideig ne lépjen kapcsolatba egy bizonyos személlyel, ne tartózkodjon a közelében.  Három fajta távoltartás létezik, az ideiglenes megelőző távoltartás, a megelőző távoltartás és a távoltartás.

Az ideiglenes megelőző távoltartást a rendőrség jogosult elrendelni. Erre lehetőség van hivatalból (például ha kihívják őket és a helyszínen erőszakos cselekmények megalapozott gyanúja merül fel), vagy abban az esetben, ha harmadik személytől (például családsegítő szolgálat, gyámhatóság, háziorvos, gyermek tanára stb.) ilyen jelzés érkezik.

Ideiglenes megelőző távoltartás első körben 72 órára rendelhető el, ezt a bíróság jogosult meghosszabbítani.

A határozatot a bántalmazóval és a bántalmazottal is közölni kell és azt részükre át kell adni vagy kézbesíteni. Amennyiben gyermek szülője a bántalmazó, a távoltartás ideje alatt a kapcsolattartáshoz való joga szünetel, illetve köteles a közös lakást elhagyni. Szintén köteles a közös lakás elhagyására, ha a bántalmazott az ingatlan használatára a szívességi használaton kívül bármilyen más jogcímmel rendelkezik.

Megelőző távoltartás elrendelésére a bíróság jogosult polgári nemperes eljárásban az ideiglenes megelőző távoltartást elrendelő rendőrség vagy a bántalmazott kérelmére. A kérelemben fel kell tüntetni az indokokat, a tényállást, illetve a bántalmazó és bántalmazott kilétét. Az a bíróság rendelkezik illetékességgel, amelynek területén a bántalmazott életvitelszerűen tartózkodik. A bíróság köteles megkísérelni a felek meghallgatását.

A bíróság három nap alatt dönt ennek elrendeléséről és 2 hónap időtartamra rendelhető el az intézkedés. 

Mindkettő elrendelése után a kötelezett köteles távol tartani magát a bántalmazottól, annak lakóhelyétől vagy szokásos tartózkodási helyétől, köteles távol maradni az esetlegesen megjelölt más személyektől. 

A távoltartás egy kényszerintézkedés, amelyet a bíróság határozatban rendel el, mint az előzetes letartóztatás alternatíváját.

Ezt akkor rendeli el a bíróság, ha valószínűsíthető, hogy a bántalmazó újabb bűncselekményt követne el a bántalmazott sérelmére.

Ezen intézkedés a bántalmazó szabad mozgáshoz és tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozza. Előfeltétele a feljelentés megtétele és a folyamatban levő büntetőeljárás.  Elrendelése esetén, amennyiben a két fél lakóhelye azonos, a bántalmazó köteles a közös lakást elhagyni és nem térhet vissza. A bántalmazott munkahelyétől, oktatási intézményétől, illetve az általa egészségügyi kezelés miatt vagy vallásgyakorlás céljából rendszeresen látogatott épülettől is köteles távol maradni. Továbbá, telekommunikációs eszköz alkalmazásával sem léphet kapcsolatba. 4 hónap időtartamra rendelhető el, azonban lehet hosszabbítást kérni amennyiben a feltételek tovább fennállnak. Ennek megszegése járhat pénzbírsággal, bűnügyi felügyelet elrendelésével vagy letartóztatással. 

Nagyon fontos felismerni, ha akár minket, akár családtagunkat, akár egy távolabbi ismerősünket bántalmaznak. Kötelességünk segítséget nyújtani, mert senki se érdemli meg, hogy kihasználják, megalázzák. Ne hagyjuk, hogy a kisebbségi komplexussal rendelkező, zavart elmeállapotú bántalmazók nyerjenek, védjük meg tőlük áldozataikat és mutassuk meg nekik, hogy létezik alternatíva!

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu