A konzervatív feminizmusnak három alappillérét tudjuk megkülönböztetni, melyek a Nő kapcsolataira épülnek. Az első pillér a Nő és Isten, a második a Nő és a Nő, a harmadik pedig a Nő és a Férfi kapcsolatáról szól. Alapvetése, hogy világunkban létezik egy természetfeletti erő (Isten) és minden, Isten által teremtett élőlényt védelem illet meg. A nő maradjon nő, a férfi pedig férfi. Legyen köztük egyenlőség, de ne váljanak azonossá. A nő hozzon létre egy támogató légkört családján belül és kívül is, de legyen meg a szabadsága, hogy pályáját (otthonmaradás és/vagy karrier) befolyás nélkül megválaszthassa. 

Jelen cikk a Nő-Nő pillér egyik aspektusáról, a nők munkavállalásának változásáról szól.

A nők jogai az elmúlt 100-120 évben jelentősen megváltoztak nyugati világunkban. Míg az 1900-as évek kezdetén még választójoga sem volt többségüknek, addig a 21. században a nyugati civilizációban már valójában minden joguk megvan, melyeket férfi társaik is birtokolnak, kezdve a választójogtól, az oktatáshoz és munkavállaláshoz való jogokon keresztül egészen az élet továbbadásának „jogáig”. 

Érdekesség, hogy míg az 1900-as években a nőknek alig 20-25%-a dolgozott, Magyarországon az 1990-es évek óta ez a szám 50% fölé nőtt, sőt, azóta elérte a 73,5%-ot is, mely az Európai Unió átlagát is meghaladja. Emellett azt is mutatják a statisztikák, hogy országunkban a munkaerőnek stabil 45%-át adják a nők, mely világi viszonylatban szépen beleillik a nyugati civilizációk tendenciájába. (A férfiak munkavállalási aránya Magyarországon az elmúlt 30 évben 68-77% között mozgott, mely arány kevéssel elmarad a nyugati országok adataitól.) Ebből arra lehet következtetni, hogy a nők munkavállalás – háztartásvezetés aránya megegyezik a Nyugaton látott aránnyal, míg hazánk férfiai kicsivel kevesebben dolgoznak, mint a fejlett országokban élő férfiak. 

Forrás: KSH

Sokan állítják, hogy a 20. század előtt azért volt olyan kevés a női munkavállalók száma és százaléka, mert a nők a háztartás és a ház körüli dolgok ellátására szorultak önként, vagy önkéntelenül. Sajnos a 20. században a nők munkába állásának eredményeként látjuk azt is, hogy míg Magyarországon 1900-ban egy nő átlagosan 5,28 gyermeket vállalt (termékenységi ráta), addig ez a szám a mai napra – utóbbi évek kis emelkedése ellenére – 1,55-re csökkent. Ezek a számok magukért beszélnek, s bár nőként én is nagyon örülök, hogy egyre több a lehetőség a karrier területén, azon kellene gondolkoznunk, hogyan lehet a munkavállalás – gyermekvállalás utakat jobban közelíteni egymáshoz, hogy a kettő ne kioltsa, hanem akár építse egymást. 

Forrás: Our World in Data

Tehát felmerül a kérdés, vajon kizárja egymást az, hogy a nők munkába állnak s az, hogy 1-2, vagy akár 3-4 gyermeket vállalnak?

Mondhatjuk, hogy azért nem korrelál a két út, mert a nők belefáradtak a háztartás vezetésébe. Ez igaz is lehet, hiszen korábban ez a feladat egyes egyedül hárult rájuk. Vajon mi lenne akkor, ha az otthoni feladatokat közel 50%-ban tudnák a házastársak egymás között felosztani? Vajon a nők többsége rendben lenne azzal, hogy a férfiak maradjanak otthon a gyerekekkel? Vagy gondolkozzunk új modellben, s ne a szülők, hanem a nagyszülők vigyázzanak a csöppségekre, míg a szülők a munkahelyükön tartózkodnak? S mi van akkor, ha nincsenek nagyszülők, vagy egyedülálló szülőkről beszélünk?

Elgondolkodtatóak ezek a kérdések, mikor látjuk, hogy a nők egyértelműen több időt töltenek fizetés nélküli (gondozásos) munkával, mint a férfiak – még a nyugati civilizációban is. Vajon ez a korábban kialakult társadalmi normák vagy a nőkben élő elnyomhatatlan anyai ösztön következménye? 

Forrás: Our World in Data

Érdekes gondolat az is, miért nem tartja a társadalmunk teljes körű munkavégzésnek a háztartás vezetését, vagy miért van olyan kevés lehetőség a nők részmunkaidős vagy munkakör megosztásos foglalkoztatására. 

Túl sok a kérdés, s egyelőre kevés a válasz. 

Záró gondolatok

Bár konzervatív feministaként egyetértek a 20. század kezdeti szüfrazsett mozgalmainak elsődleges céljaival, azaz azzal, hogy a nőket is illesse meg az általános választójog és az általános munkához való jog, teljes értékű és szép munkának tartom azt is, mikor egy nő úgy dönt, otthon marad a családjával, s gyermekei és férje életének segítésére szánja napjait. 

Számomra Isten teremtményeiként fontos érték a család, a gondoskodás és a fejlődés, éppen ezért nem vetjük meg sem azt, aki otthon marad, sem azt, aki karrierje építésére szánja mindennapjait. Fontos, hogy ezen döntés a nő döntése lehessen, s azt az életformát választhassa, melyet élvez, melyben ki tud teljesedni, s melyben az Istentől kapott tálentumai a legjobban kamatozhatnak.

Források:

https://ourworldindata.org/fertility-rate

https://ourworldindata.org/female-labor-supply 

https://csalad.hu/csaladban-elni/kincs-percek-a-nok-helyzete-a-csalad-es-a-munka-vilagaban

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2022/05/05/erik-a-forradalom-a-magyar-munkahelyeken-valaszut-elott-a-nok

https://ertekvagy.hu/hu/-/a_csalados_nok_munkaeropiaci_helyzeterol

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu