Ismeritek azokat az évértékelő füzeteket, amiket az év utolsó napjaiban lehet kitölteni? Lezárva velük az idei és egyben megtervezve a következő évet. A kategóriából a szerkesztőségen belül is vannak kedvencek, én már lassan 10 éve minden decemberben a YearCompass-ba mélyedve töltök el pár órát, de népszerű a Szikratervező is. 
Azonban idén véletlen találtam egy teljesen másik módszert az összegzésre és azt kell mondjam, tetszik!

Nemrég részt vettem egy igencsak rapid, ám annál tanulságosabb évértékelő beszélgetésen, ahol a kollégiumom műhelymentorainak kellett összefoglalnom a 2022-es év szakmai tevékenységeit. Na most, magamra nem tekintek úgy, mint aki az egyetemen túlságosan pörögne, sőt, féllábbal már kint vagyok róla és a munka világába öntöm azokat az energiáimat, amiket TDK vagy bármilyen egyetemi játék-versenyekre fordíthatnénk. Épp ezért nem is ültem le túl nagy elvárással erre a beszámolóra, hiszen bizton tudtam, a többiek minden létező szimuláción és tudományos konferencián képviseltetik magukat – velem ellentétben. Húsz perc elteltével roppant meglepődve konstatáltam, hogy ugyan csak szakmáról volt szó, mégis rengeteget tudtam mesélni arról, hogy miket csináltam, hogyan formálódott az érdeklődési köröm, milyen irányba fejlesztettem a képességeimet és hova tartok. Nagyon értékes visszajelzéseket kaptam a mentoroktól, akik személyében egy méltán ismert egyetemi professzort és a legkedvencebb irodámnál dolgozó ügyvédet tisztelhettem. Felsorolták, hogy miben látják az erősségeimet, milyen területet javasolnak, és úgy egyáltalán: lenyűgözve hallgatták, mennyi mindenben érdekelt vagyok. Pedig a Margaretet meg se említettem adománygyűjtés-szervezőstül-mindenestül

Realizálnom kellett, hogy kisebb imposztor szindrómában szenvedtem (noha ezzel egyidejűleg rá kellett keresnem, hogy akkor ez mit is jelent pontosan és feltehetőleg csak az imposztor szindróma kistestvére igaz rám) de egy csomó befektetett munkámat és értékemet nem éreztem validnak, sőt, igazából észre se veszem. Azon kezdtem el gondolkozni, hogy mennyire nagyképűnek tűnhet kimondani magunkról hangosan, hogyha valamiben jók vagyunk vagy sikereket értünk el, pedig alapvetően ez nem beképzeltség. Ez egy olyan tükör, amibe a saját magunk érdekében kimondottan érdemes belenézni.

Ha pedig valaki kifejezi az elismerését valamilyen tevékenységemmel vagy tulajdonságommal kapcsolatban, úgy tűnik, van egy villanykörte pillanatom, hogy „Azta, tényleg, erre akár lehetnék büszke is!”. 

Úgyhogy az évvégi rendezők koronázatlan királynőjeként azt javaslom, hogy ülj le egy olyan emberrel, akire felnézel. Ez lehet egy tanár, a főnököd, mentorod, lelkivezetőd vagy akár egy barátod is, és tarts neki egy olyan beszámolót az évedről, ahol mérlegre teszed, miket csináltál idén, miket értél el. Egyből világosan látni fogod, hogyha ezen az úton maradsz, akkor az hova visz, s ha nem tetszik, bármikor elhagyhatod. Az újév tipikusan egy ilyen fordulópont, amikor egyben lehet látni egy évet és esetleg más útra terelni a következőt, ámbár én nem igazán hiszek abban, hogy az újévi fogadalmak ehhez a legmegfelelőbb eszközt nyújtják. Nem véletlen van tele az edzőterem január első hetében, és áll vissza a rend két hét elteltével. 

Irreális célkitűzések helyett értelmesebb megvizsgálni az elmúlt évünket, megvizsgálni 2022-t: milyen reményeket váltott be, milyen újdonságokat hozott, s bizony azt is, hogy milyen csalódásokat, fájdalmat okozott.

2023 pedig? Nos… az egy újabb egy éves egység, amiben el lehet indulni. 

@kedvemma

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu