Esti mese. 

Peti kihörpintette a nagy üveg málnaszörpöt miután hazaért az iskolából. Megállt a nappaliban és bámulta, ahogy hullanak a hópelyhek. Hallotta, ahogy nyikorogva csukódik az ajtó, amitől rögtön jókedve lett, kiszaladt a folyosóra és belevetette magát az édesapja ölébe. Mindig derűs lett ettől az öleléstől, a megnyugtató hangjától. 

  • Mi a baj, Petikém?

Édesapja mindig látta rögtön az arcán, ha nem volt minden rendben. Pedig Peti nem volt az a sírós gyerek, aki rögtön elkámpicsorodik, sőt legtöbbször jól titkolta, ha szomorú. Mégis, édesapja egy pillantásból értette, hogy merre is az arra. 

  • Kaptam egy intőt. Zolival összeverekedtünk, mert az mondta, a Diósgyőr szar csapat. Ráadásul a meccsen is rosszul szerepeltem, mindent elbénáztam. 
  • Petikém, tudod mit beszéltünk mindig. Mire tanít a foci? 
  • Tudom, tudom. Bajtársiasságra, összetartásra.
  • Pontosan.

    Ha együtt vagyunk, győzni fogunk. Nem igaz? Bármit mondhat a Zoli, attól még nem lesz igaz. Meg kell tanulnod! Majd rád is fognak mondani mindenfélét, attól még nem lesz igaz. A DVTK-nak tényleg rossz korszaka van, de az nem azt jelenti, hogy szar csapat, ahogy neked sem jelent veszteséget egy meccs. 

Peti letörölte a könnyeit. Nem akart 10 évesen sírni, de apja szavai a szíve legmélyére hatoltak. Másnap bement az iskolába, bocsánatot kért Zolitól és rúgott 3 gólt.

Az iskola után apja kézen fogta és egy ajándékkal várta. Vett neki egy fehér-piros sálat, gyönyörű volt és rá volt hímezve a csapatnév. Elvitte élete első meccsére, magával ragadta a hangulat, torkaszakadtából szurkolt. Apja nagyokat öblített a söréből és szívre tett kézzel, átszellemülve énekelte a himnuszt. Kijöttek a stadionból és Peti olyat érzett, mint azelőtt soha. Hitet. 

***

Péter felkelt az ágyból, minden reggel hatkor kelt. Felvette az élére vasalt öltönyt és munkába indult. Borzasztó nehéz nap várt rá. Három tárgyalás. Nem volt könnyű bírónak lenni, főleg nem a legfelsőbb bíróságon. Sosem tudhatta, aznap mi történik és milyen újabb nehéz döntés vár rá. Már fél lépéssel a küszöb túlsó felén volt, amikor hívta a felesége. Nem szokta ilyenkor keresni, megijedt, hogy valami baj van. Zokogás hallatszott a telefonból. Szó nélkül felrohant a parkolóházba és beült a kocsiba. Az apja volt. Szívroham. Még be tudta kísérni a mentővel, még elkísérhette az utolsó útjára. Aztán mindennek vége lett. 

***

Péter megállt az iskola előtt és egy ajándékkal várta a kislányát. Ma volt a szomorú nap, 5 éve hunyt el az édesapja. De ma nem engedi, hogy ez reménytelenséggel töltse el. Alig várta, hogy láthassa a lánya arcát, ha majd megmutatja mit vett neki, oda lesz az örömtől. Szőke loknijai előbukkantak a folyosóról és odaszaladt az apjához, átkarolta. Péter odanyújtotta neki, a gyönyörű, piros-fehér, hímzett sálat.

A lánynak könnyek gördültek le az arcán. Hát eljött a nap, hányszor ábrándozott róla! Élete első meccse, hogy fognak irigykedni a többiek! Bementek a kordonon és megütötte fülüket az éneklés: „Ha együtt vagyunk, győzni fogunk…”, a lányt izgatottság fogta el. Péter erősen fogta a gyermek kezét és felvitte a páholyba,

ahol már évek óta névre szóló, éves bérlete van. Ránézett kicsiny arcára és elérzékenyült. A kislány szeme csillogott, pont úgy, mint az övé 10 évesen. Péter meghallgatta a himnuszt, áhítatosan elénekelte, és utána belehörpintett a sörébe, pont úgy, mint anno az apja. A lánya felnézett rá és pont azt látta benne, mint Peti annyi évvel ezelőtt. Hitet.

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu